Alte interviuri acordate de elevii participanţi la OLAV înaintea primei probe

Înainte de proba scrisă a olimpiadei, în febra lucrurilor, câţiva elevi participanţi au acordat inteviuri pentru revista olimpiadei. Mulţi dintre ei consideră această olimpiadă o experienţă distractivă şi relaxantă, participând cu plăcere.

Dinu Petruţ, clasa a XI-a, Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Haşdeu” Buzău, care spune că a avut de citit cartea 1984 de George Orwell. Sper să reuşesc să vorbesc bine despre ea. Despre regimul comunist descris în cartea „1984” el afirmă: Mi se pare foarte actual, deoarece seamănă cu democrația de la noi. Tocmai asta mi se pare special la această carte. Multe lucruri descrise acolo sunt prezente şi în viaţa noastră de azi. De asemenea Petruț crede că în fiecare personaj s-a regăsit, la un moment dat, dar cel mai mult în personajul principal, Winston Smith, pentru că îşi punea multe întrebări. Şi eu îmi pun foarte multe întrebări.

Miloş Alexandra, clasa a XII-a, Colegiul Național „Moise Nicoară”, Arad este a 3-a oară când participă la OLAV, pe clasa a X-a calificându-se la etapa internaţională.

Despre participările anterioare, ea își amintește: Prima dată nu mi-a plăcut, însă apoi am participat cu plăcere. Mi se par interesante subiectele şi chiar cred că este o olimpiadă la care poţi să te dezvolţi şi să evoluezi. Prima dată a venit profesoara la mine în clasă şi mi-a zis: „Sâmbătă este un concurs, nu vrei să mergi?’’. Asta se întâmpla în clasa a VIII-a, acum 4 ani, şi am zis: „Da, de ce nu?’’. Apoi, am început să particip din instinct, plăcerea vine din interior.

Despre cartea pe care a avut-o de citit mărturisește: Am avut de citit „1984’’ de George Orwell. Această carte a fost pe listele mele de lectură de ceva timp. Acum a venit şi ocazia să o citesc şi mi-a plăcut. Descrie o lume imposibilă, total diferită de lumea în care trăim noi, dar mi-a plăcut şi cred că se pot desprinde nişte mesaje foarte interesante. Nu pot să spun că m-am regăsit în vreun personaj. Este un subiect mai complicat şi nu la îndemâna oricui.

Alegerea cărților pe care le citește este determinată fie de recomandările prietenilor sau pur şi simplu vede titlurile sau o recenzie şi i se pare că sună interesant şi se gândește să încerce.

Amalia Rus și Iulia Zăgrean, reporteri de liceu

Vasile Paul David de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Brăila afirmă: E prima mea participare la olimpiadă şi normal, aş vrea primul loc, dar mă mulţumesc şi cu al doilea. Eu mă bucur de această experienţă.

Întrebat cum s-a pregătit pentru această olimpiadă, David a recunoscut că a citit mult şi a rezolvat mai multe modele, dar în realitate nu te poţi pregăti efectiv pentru olimpiadă, totul vine pe moment. E inspiraţia din acel moment. 

Așteptările lui sunt ca în primul rând să se distreze şi să se simtă bine şi ar vrea să participe şi anul următor, iar cărţile pe care le propune pentru olimpiadă sunt cele SF, mai ales cele din seria „Fundaţia” de Isaac Asimov. Întrebat ce i-ar spune unui necititor pentru a-l îndruma să citească, David a spus: Citiţi această carte pentru a învăţa despre viitor, iar ca mesaj pentru ceilalţi participanţi el îi îndeamnă: Citiţi de plăcere!

Carmen Rus, reporter de liceu

Be the first to comment on "Alte interviuri acordate de elevii participanţi la OLAV înaintea primei probe"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.