„CU VIAȚA MEA APĂR VIAȚA”, ediția 2022

În data de 20 mai, 2022, s-a desfășurat la Bistrița concursul național „Cu viața mea apăr viața”, etapa județeană, care a avut loc în sala de handbal din cadrul Liceului cu Program Sportiv, Bistrița.

Concursul a debutat cu deschiderea făcută de organizatori și de partenerii acestora: Inspectoratul Școlar Județean, Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Inspectoratul de Situații de Urgență, Bistrița, Departamentul de Sănătate Publică, Bistrița, Serviciul Voluntar de Situații de Urgență, Bistrița.

„Cu viața mea apăr viața” este un concurs care se adresează elevilor de gimnaziu și liceu. Participarea la acest tip de concursuri este importantă pentru dezvoltarea personalității elevilor și pentru formarea de competențe, elevii dând dovadă de spirit de echipă, solidaritate și implicare. E important să conștientizeze că fiind o echipă e unul dintre țelurile lor și că a ajuta pe cei de alături constituie un scop de viață. Anul acesta, la etapa județeană în concurs s-au înscris un număr de 9 echipaje: 3 echipaje de liceu și 6 de gimnaziu.

Echipajele au fost formate din grupe de câte 4 elevi + rezerva, iar concursul a constat într-o probă teoretică și două practice.

Proba teoretică a cuprins o serie de întrebări cu problematică din diferite domenii, dar majoritatea legate de dezastre naturale.

Prima probă practică a constat într-un traseu de 50 de metri în care grupele au avut de transportat un accidentat pe o targă. În a doua probă practică a fost necesar ca unul dintre coechipieri să completeze un traseu „contaminat”, cu o mască de oxigen prin care nu exista posibilitatea de a vedea, dirijat de un alt coechipier. Traseul a cuprins 5 culoare diferite: obstacol cu înălțimea de un metru, culoar liber, trecerea printre jaloane, încă un culoar liber și săritura peste un șanț cu lățimea de un metru.

Cele două echipaje care au reprezentat Colegiul Național „Andrei Mureșanu” s-au clasificat pe locul al II-lea și, respectiv, locul al III-lea.

„Toți suntem câștigători, toți sunteți câștigători! Cel mai important este să ne implicăm!”

Elevii susțin că s-au bucurat că au luat parte la acest concurs și sunt mândri că au trecut cu bine probele, acumulând experiențe noi în gestionarea situațiilor de urgență.

Organizatorii promovează cu hotărâre participarea la activitățile și concursurile practice de acest tip din mai multe motive. Petre Doina, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică, Bistrița-Năsăud povestește despre cum ceea ce se predă în școli nu este suficient pentru ca elevii să fie pregătiți pentru diferite situații cu care se pot confrunta în orice moment, de aceea propune ca un număr cât mai mare de elevi să ia parte la astfel de activități și concursuri. Este important să se dezvolte multiple abilități, precum cele sociale și de empatie. De asemenea aceasta promovează activitățile sportive de orice tip, evitând pe cât se poate de mult viața sedentară, mai ales după doi ani în care acestea au fost limitate la nivel mondial.

Rad Iulius Irinel, Șef al Serviciului de Protecție Civilă și Voluntariat pentru Situații de Urgență la Primăria Bistrița, consideră și el că este importantă promovarea în rândul tinerilor a conceptelor „extramurus”- adică ieșirea din zona de confort cauzată de pandemie. Acesta adresează un apel tuturor adolescenților de peste 14 ani să se alăture Serviciului de Voluntariat pentru Situații de Urgență deoarece „atunci când salvezi un om, salvezi o lume”. În plus, sfătuiește civilii să petreacă cât mai mult timp făcând și luând parte la activități „frumoase” de recreere, evitând device-urile si gadget-urile fără de care se presupune că nu există viață: „Stați împreună, mergeți la picnicuri, citiți, JUCAȚI-VĂ! Acum, cât încă mai aveți timp pentru lucrurile frumoase.”

Balint Valentin, reprezentant al Serviciului de Voluntariat pentru Situații de Urgență, Bistrița, pune accentul pe faptul că are așteptări mari de la generațiile noi, deoarece prin acestea societatea va merge mai departe și vor reprezenta o schimbare majoră, dacă se vor uni și se vor implica în cât mai multe domenii.

Reporteri implicați (interviu+fotografii): Bozdog Diana Diandra și Blaiu Cristina Florina

Autor articol: Bozdog Diana Diandra

 

 

 

Be the first to comment on "„CU VIAȚA MEA APĂR VIAȚA”, ediția 2022"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.