În data de 19.04.2019, ora 10:00, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița a avut loc proba scrisă a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză – etapa națională.
Pasiunea pentru una dintre cele mai muzicale şi poetice limbi romanice precum şi dorinţa de performanţă vă dau întâlnire, în acest an, la Bistrița, una dintre cele șapte cetăți fortificate ale Transilvaniei.
Manuela-Delia ANGHEL – M.E.N.-D.G.E.T.Î.P.G – PREȘEDINTE EXECUTIV al olimpiadei a acordat un interviu pentru ziarul CNAMonline:
Î: Cum vi s-au părut subiectele de la olimpiadă?
R: Frumoase, elevii au avut ce să scrie. Subiecte adaptate nivelurilor de vârstă, pasiunilor lor și bineînțeles în conformitate cu programa școlară. Ne-am străduit să facem subiecte atractive, astfel încât să le facă plăcere și să avem rezultate pe măsură.
Î: Cât timp v-a luat să organizați această olimpiadă?
R: Mult. Organizarea unei olimpiade cu aproape 400 de elevi implică în primul rând pasiune și profesori devotați, care știu ce au de făcut în grupurile de lucru. Au fost niște grupuri de lucru constituite la nivel central, al Comisiei Centrale, care s-au întâlnit și au elaborat aceste subiecte, atât pentru proba scrisă, cât și pentru proba orală de mâine. Noutatea olimpiadei este că toți elevii, începând de la clasa a VII-a până la clasa a XII-a, vor da mâine proba orală.
Î: Pe ce criterii ați ales orașul Bistrița ca gazdă?
R: Orașul Bistrița este un oraș francofon, cu o puternică legătură cu Franța și, având în vedere că eu sunt inspectoarea generală de franceză, colegiul vostru a făcut parte din rețeaua liceelor de limbi francofone. Cred că a fost printre primele trei la început care și-au depus candidatura, și cu acest liceu am început rețeaua noastră de licee francofone, cu profesorii din acest liceu care și-au depus proiectul, cu doamna inspector școlar general care a fost directoarea acestui liceu și profesor de fizică și cu o catedră foatre implicată. Mă leagă amintiri foarte frumoase de colegiul vostru, de aceea am ales județul Bistrița-Năsăud, orașul Bistrița și mai ales Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.
Î: Ce părere aveți despre copii?
R: Copiii sunt cei mai buni, iar ei își reprezintă orașul și mai ales județul. Sunt cei mai buni, sunt odată selectați la nivelul județului, majoritatea au și examenele de DELF luate. Presupun că sunt aici datorită pasiunii lor pentru limba franceză. Ceea ce este îmbucurător este faptul că elevii de gimnaziu sunt foarte numeroși, ceea ce demonstrează că pasiunea sau viitorul limbii franceze este în siguranță.
Î: Aveți un mesaj pentru elevi?
R: Oricum faptul că au ajuns aici demonstrează că sunt niște câștigători. Mesajul care o să fie la final este: Ai reușit continuă, n-ai reușit continuă!
Este excelent că au ajuns până aici, că se întâlnesc cu ceilalți colegi care reprezintă județul, cei mai buni normal că vor fi medaliați, vor participa și la olimpiada internațională de lectură vom avea pentru ei și tabere, tabăra noastră de limba franceză. Anul acesta sărbătorim a X-a ediție, deci cred că avem destule cadouri pentru ei. Ce a făcut special din această ediție este faptul că am deschis Olimpiada Națională de Limba Franceză concomitent cu deschiderea sezonului România-Franța de către Excelența Sa doamna ambasador, împreună cu Ministrul Culturii la București.
Î: Ce părere aveți despre deschiderea de ieri?
R: Superbă! Toate mi-au plăcut, dar în special corul, care pe mine, una, m-a impresionat în mod deosebit, deci a fost într-adevăr un moment unic. Nu mai spun de copiii cei mici care au deschis cu dansurile populare tradiționale. A fost o deschidere în care s-a demonstrat că Bistrița este un oraș multicultural și că în Bistrița se întrepătrund mai multe culturi și toate minoritățile sunt foatre bine reprezentate.
Î: Puteți descrie orașul în cinci cuvinte?
R: La prima vedere este un oraș foarte curat, foarte primitor, prosper și cochet.
Cristiana Gavriliuc, reporter de liceu
Be the first to comment on "Interviu cu Inspectorul General al limbii franceze, Manuela-Delia ANGHEL"