Luni, 20 mai 2019, începând cu ora 17:00 la librărăia Aletheia, Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” a avut loc lansarea cărții ,,Logică, argumentare și comunicare” – ghid de pregătire intensivă pentru examenul de bacalaureat.
Necesitatea de a avea un suport de studiu adaptat cerințelor unui examen precum cel de BAC i-a îndemnat pe autorii, profesor Ciutan Brumărel și profesor Adrian Balaș ( fost elev al profesorului Ciutan, la C. N. „Andrei Mureșanu”) să aducă în biblioteca cititorilor o lucrare care să acopere toate cerințele și programa bacalaureatului la logică. Aceștia au declarat că sunt bucuroși de această izbândă.
La manifestare au fost prezente în jur de 40 de persoane și câțiva invitați speciali, care au rostit cuvinte de apreciere a muncii depuse de către cei doi autori, într-o atmosferă specială în care s-a vorbit despre viață și despre respect. Printre aceștia s-au numărat scriitorul Traian Săsărman, reprezentant al editurii Nomina, editura care de 10 ani de zile publică scrieri de calitate ale multor autori din Bistrița-Năsăud, Horațiu Catalano, profesor universitar, profesoara de limba română Angela Șteopan, aceasta afirmând: „Prezenta lucrare devine un instrument necesar, util, pragmatic, folositor pentru toți beneficiarii care se apleacă asupra acestui subiect. ”
Încercând să sintetizeze esența acestei lucrări printr-un decalog al „vitaminei C”, aceasta a identificat 10 C:
–Concordanţă şi corespondenţă cu programa şcolară şi mai ales cu metodologia şi modelul de test la bacalaureat.
–Comprehensiune, pentru că metodic şi sitematic asigură înţelegerea, aplicarea şi exersarea conţinutului.
–Completitudine şi consistenţă deoarece acoperă întreaga problematică a programei şcolare, oferind o diversitate de exerciţii şi variante de lucru.
–Coerenţă în toate aspectele.
–Corectitudine, sub aspect logic, metodologic şi ştiinţific .
–Certitudine, pentru că cei care vor dori să se pregătească cu ajutorul acestui instrument vor avea şansa unor reuşite profesionale maxime .
–Ciutan şi colegul deoarece ei încep să devină o reţetă de succes pentru ceea ce se numeşte profesionalism şi performanţă.
Întâlnire a fost îmbrăcată într-o ambianță poetică și culturală, deoarece la eveniment și-a făcut loc și muzica, dar și declamația, recitându-se poezii. Profesorul Lucian Bichigean a cântat la muzicuță, iar cantautorii Sorin Bichigean și Maria Matean, la chitară.
În ceea ce privește dificultăţile întâmpinate pentru realizarea acestei cărţi au fost mai mult de natură temporală, decât ştiinţifică.
Profesorul Brumărel Ciutan și-a descoperit și o mare pasiune pentru poezie de vreo 5 ani de zile. Îi face mare plăcere să învețe și să recite poezii, o parte din ele împărtășindu-le la întâlnirea de la Casa Cărții. Pentru el, poezia reprezintă o ieșire din cotidian. El este o persoană care crede cu tărie că niciodată nu va dispărea cartea scrisă și preferă interacțiunea față-în-față cu oamenii. „Informatica și ineternetul sunt desigur benefice, dar Einstein spunea undeva că în măsura în care informatica și lumea virtuală vor pune stăpânire pe comunicarea interumană, va fi o tragedie. Atunci se va naște o societate inaptă. De unde pasiunea aceasta pentru logică și de ce a ales să predea această materie?
Profesorul Ciutan a absolvit o facultate care acoperă acest spectru al disciplinelor socio-umane, filozofie, psihologie și logică. Spre logică s-a direcționat acum vreo 20-25 de ani deoarece s-a simțit mult mai apropiat de aceasta decât de alte discipline. Este foarte mulțumit de rezultatele obținute de-a lungul anilor și de faptul că un coleg, coautor al cărții, e un fost elev de-al său, cu care face o foarte bună echipă.
O întrebare interesantă adresată a fost : „Cum ar arăta astăzi lumea, dacă Aristotel nu ar fi dezvoltat noțiunea de logică în filozofie?” Profesorul Ciutan este de părere că ar fi fost altcineva, dar puțin probabil să fi atins culmile lui Aristotel, pentru că este considerat, alături de Platon și Socrate, reprezentantul filozofiei clasice grecești. Cu greu și-ar putea imagina cum ar fi arătat lumea dacă nu exista Aristotel.
Cât despre recitalul de poezie și interesul sau dezinteresul tinerilor față de poezie, profesorul Ciutan crede că sinceritatea cu care recită cineva o poezie este un prim pas înspre receptor, adică înspre cel care o ascultă.
Este important desigur și tipul de poezie, mesajul pe care poezia îl trimite și interpretarea. Astfel că toate acestea combinate fac să trezească interesul pentru poezie din partea tinerei generații. Dacă nu se face acest pas, dacă nu se încearcă din partea unui adult, tânărul va fi orientat în altă parte, spre alt gen de lirică sau de literatură, care nu neapărat are are valoare pentru om, privită așa în general. Spre ceva care nu subliniază cumințenia, puritatea sufletului, dragostea, iubirea, adevărul, frumosul. Acestea sunt niște valori care ar trebui să ne caracterizeze pe toți, de la mic la mare.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe ale autorilor.
Cristian Stancu, reporter de liceu
Be the first to comment on "Ghid de pregătire intensivă pentru examenul de bacalaureat"