Joi seară, 20 aprilie 2017, în holul CNLR Bistrița, era mare zarvă în jurul orei 21:00, deoarece s-au afișat rezultatele probei scrise de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”. Rezultatul final depinde, totuși, de proba orală, ce se va desfășura în ziua următoare.
Ina Dinu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Sf Sava”, București, mărturisește că a obținut un rezultat mulțumitor. Mă așteptam la un punctaj în jurul celui pe care l-am obținut
Legat de următoarea probă, Ina spune că se simte pregătită, dar nu știe la ce să se aștepte: E prima dată când particip la OLAV și sunt curioasă să văd cum va decurge proba. Am citit cartea și m-am pregătit pentru vorbitul în public, deoarece nu mă pricep atât de bine.
Întrebată dacă ar schimba ceva la această olimpiadă, a răspuns: Cărțile ar putea să fie alese mai atent, întrucât cea de anul acesta a fost destul de ciudată în sensul limbajului pe care l-a avut. Altceva nu știu dacă aș schimba.
Gaiță Alexandra este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Elena Cuza”, București. Având în vedere rezultatul obținut, ea afirmă că: Sunt mulțumită și nu prea. Se putea și mai bine, mereu e loc pentru mai bine. Poate voi depunde contestație, dar trebuie să mă sfătuiesc cu doamna profesoară mai întâi.
Considerând proba orală, Alexandra susține că se simte pregătită. Sunt mai singură pe mine decât am fost la proba scrisă, pentru că îmi place foarte mult subiectul și cred că o să mă descurc la debate, îmi place foarte tare. Chiar dacă aș putea schimba cartea, nu aș face-o, deoarece este una dintre cărțile mele de suflet și subiectul pe care trebuie să îl abordez este unul foarte interesant.
Claudia Scuturici, reporter de liceu
Emoţii înainte de aflarea rezultatelor de la proba scrisă
După o zi în care participanţii la Olimpiada ,,Lectura ca abilitate de viaţă” au susţinut proba scrisă, având parte şi de momente mai relaxante la Sinagogă unde a avut loc o întâlnire cu scriitori contemporani, în jurul orei 21:10 s-au afişat rezultatele mult aşteptate. Vizibil emoţionaţi, dar şi încrezători pe ceea ce au făcut, elevii s-au adunat în clădirea veche a Colegiului Naţional ,,Liviu Rebreanu” pentru a-şi afla rezultatul. Punctajul maxim pentru această probă este de 60 de puncte, elevii obţinând note relativ mari, unele peste măsura aşteptărilor acestora.
Teia Vava de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina a reuşit să obţină obţină un punctaj onorabil, fiind la 3 puncte distanță de a obţine punctajul maxim. Spune că subiectele de la proba scrisă au fost foarte interesante, în special al doilea subiect, unde a fost vorba despre o lansare de carte. În urma punctajului obţinut, Teia se află pe poziţia a zecea, concurenţa fiind destul de mare în momentul de faţă.
Pentru proba de mâine declară că este pregătită, ea fiind dornică să obţină puntajul maxim pentru a putea beneficia de un anumit premiu. Şi ei îi place la Bistriţa, iar odată ce va pleca, rămâne cu amintiri frumoase şi cu mulţi prieteni.
Pe ambele niveluri, rezultatele au fost bune şi foarte bune, mâine fiind ziua în care se va decide cine este cel mai bun, însă, indiferent de clasamentul final, cu toţii sunt câştigători prin experienţa acumulată și prin faptul că au participat la o altfel de olimpiadă, unde lectura este o abilitate, una de viaţă. Mâine, în jurul orei 11, elevii vor susţine cea de-a doua probă pe care, așa cum reiese în urma interviurilor realizate de reporterii de liceu de la C.N.A.M., unii dintre participanţi o consideră puţin mai dificilă. Emoţiile vor fi prezente şi mâine, însă nu pentru mult timp, deoarece totul se va desfăşura dinamic, într-o manieră demnă de amploarea naţională a competiţiei.
Depunerea contestaţiilor după aflarea rezultatelor de la proba scrisă
După afişarea rezultatelor, unii elevi au depus contestaţii, iar alții au dorit doar să-şi revadă lucrarea, deoarece au considerat că au fost neîndreptăţiti şi nu li s-a acordat punctajul pe care îl meritau cu adevărat. Atât la nivelul 3, cât şi la nivelul 4, au existat câte unsprezece elevi care au depus contestaţie, numărul inţial fiind mult mai mare, însă, din anumite motive, unii dintrei ei au renunţat. Bucşa Maria din Târgu Mureş nu a depus contestaţie, însă a vrut să-şi revadă lucrarea, deoarece consideră că punctajul primit este sub nivelul aşteptărilor ei. În schimb, Fochiş Diana din Cluj, a depus contestaţie, întrucât nu i se pare în regulă că a obţinut un punctaj mic odată ce lucrarea nu i-a fost subliniată decât foarte puţin. În ciuda acestui lucru, fetelor le place la Bistriţa şi spun că vor mai reveni cu altă ocazie. Şi-au făcut mulţi prieteni şi vor să mai descopere lucruri ce ţin de Bistriţa până vor pleca.
Vlad Moldovan, reporter de liceu
Iulia Mitrache din clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional ,,Gheorghe Ţiţeica”, Drobeta-Turnu Severin se consideră muțumită de rezultat, dar declară că se putea și mai bine.
R: Te-ai pregătit intens pentru olimpiadă?
IM: Sincer, nu pot să spun că m-am pregătit foarte mult. Mi se pare mai mult o chestiune de moment aici. Nu prea ai cu ce să te pregăteşti.
R: Ai mai participat şi în alţi ani sau e prima dată?
IM: Nu e prima dată. Am mai participat şi în clasa a VIII-a, când am luat locul II şi am participat şi la etapa internaţională şi am fost şi anul trecut.
R: Cum ţi s-au părut subiectele?
IM: Subiectele mi-au plăcut, însă nu mă mulţumeşte limita de rânduri, e prea puţin. Dar în rest e ok.
R: Ce părere ai despre felul în care este descris regimul comunist în cartea pe care ai avut-o de citit pentru proba orală?
IM: Am avut de citit cartea „1984” de George Orwell. Cât despre regimul comunist, mi se pare, chiar cum spunea traducătorul cărții, că este „de o perfecțiune macabră” în sensul că puterea pe care ajunge să o aibă partidul este de neoprit, în definitiv ideală, ceva de neatins în realitate.
R: Speri să câștigi?
IM: Sincer, cred că toți participanții speră asta, dar, până la urmă, este un concurs și experiența este importantă. Mă simt bine aici!
Iulia Zăgrean, reporter de liceu
Be the first to comment on "O parte din emoțiile la OLAV 2017 au luat sfârșit odată cu afișarea rezultatelor după proba scrisă"