Vineri, 13 aprilie 2018, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” în incinta CDI, s-a desfășurat o prezentare a activităților Asociației Gutenberg și a ofertelor educaționale pentru studenții vorbitori de limba germană.
Johannes Gutenberg a fost inventatorul tiparului cu litere mobile. El a revoluţionat producţia de carte, lucru care a contribuit la răspândirea culturii în Europa. Acesta este și scopul Asociației Gutenberg, să disemineze cultura germană în întreaga ţară. Asociaţia a fost fondată de către persoane vorbitoare de limba germană, tineri şi studenţi, atât din Cluj cât şi din alte oraşe. Gutenberg își propune să creeze o comunitate la nivel naţional care să sprijine și să faciliteze valorile si cultura germană. Principalul obiectiv al asociaţiei este să dezvolte proiecte care să permită participarea tinerilor la o serie de activităţi interactive şi educaţional-culturale.
Studentă în anul trei la facultatea de litere a universității Babeș Bolyai, Nițu Ana Maria Corina, fost manager al asociației Gutenberg, le-a oferit elevilor CNAM informații cu privire la tabăra de vară, aflată la cea de-a noua ediție, „Gutenberg Sommerschule”. Gutenberg este singura organizaţie pentru studenţii vorbitori de limba germană din România. Înfiinţată în 2009, organizaţia îşi propune să creeze o comunitate la nivel naţional, care să sprijine şi să promoveze valorile şi cultura germană.
Principalul obiectiv este de a implica tinerii vorbitori de limba germană într-o gamă largă de activităţi educaţionale, de a le sprijini iniţiativele sociale şi de a le dezvolta competenţele culturale şi interculturale. Experiența acumulată i-a ajutat pe studenți să-i învețe pe copii lucruri esențiale pentru o carieră reușită, dar prin metode distractive, având un program bine structurat, care să includă atât muncă și învățat, dar și evenimente de relaxare și distracție. Scopul acestui eveniment este de a-i iniţia pe participanţi în managementul proiectelor şi de a dezvolta împreună cu aceştia o comunitate la nivel naţional, care să promoveze cultura germană.
Întrebată cum a început experiența sa în această asociație,Nițu Ana Maria Corina a mărturisit: „Am mers la facultate în Cluj, iar în anul I am văzut un anunț despre asociația Gutenberg care făcea recrutări. Am fost curioasă să văd despre ce este vorba. Mă interesa ideea unei asociații pentru tinerii vorbitori de limba germană. Inițial am fost un membru inactiv, dar apoi am început să primesc sarcini. Astfel am ajuns în anul II manager al organizației. Avem mai multe proiecte destinate atât liceenilor cât și studenților.”
Elevii au fost încântați să afle de această oportunitate oferită de asociația Gutenberg. Eleva clasei a IX-a B, Muller Agnes, a afirmat: „A fost foarte interesant. E bine de știut că sunt oportunități și în limba germană si cred că e important să fim interesați de orice limbă studiată.”
Ciorbă Andreea, elevă în clasa a IX-a A a fost de asemenea încântată susținând: „Activitatea m-a ajutat să îmi lărgesc aria de alegeri pentru facultate. Mă bucur că am descoperit oferte educaționale în limba germană, care, personal vorbind, este foarte importantă.”
De asemena eleva Diana Mârza din a IX-a C a spus: „Mi s-a părut imteresant faptul că aceasta tabără încurajează tinerii să lucreze împreună pentru a-și dezvolta spiritul de integrare în orice comunitate.”
Prin urmare organizația Gutenberg urmărește îmbunătățirea activității tinerilor pe latura de team-working și dezvoltarea personală în cadrul deschis și prietenos al unei tabere de vară ce îmbină limba germană, cu toată importanța sa, cu experiențe unice și de neuitat.
Anca Dodu și Maria Mihaela Vlad, reporteri de liceu
Be the first to comment on "O vizită inedită la CNAM – Asociația Gutenberg"