Opinii ale concurenţilor la proba orală a Olimpiadei Naţionale de Limba Franceză

Etapa naţională a Olimpiadei de Limba Franceză a fost plină de emoţie şi de asumare din partea concurenţilor, care au sosit la Bistriţa cu dorinţa de a se face remarcaţi şi de a obţine un loc cât mai bun, fiind de acord să răspundă întrebărilor reporterilor de liceu.

Eleva Boca Ioana din clasa a şaptea, după terminarea probei scrise şi audio, este de părere că proba audio, care a constat în patru întrebări, a fost foarte simplă în comparaţie cu ce se aştepta, însă la proba scrisă a avut dificultăţi, deoarece se cerea ca aceasta să aibă un format neobişnuit. În legătură cu cazarea a mărturisit că a fost plăcut surprinsă, apreciind curăţenia, la fel şi mâncarea. A mai menţionat că această experienţă este plăcută pentru ea, deoarece este însoţită de colegii ei. Punctajul obţinut a nemulţumit-o, deoarece se aştepta la mai mult după calculele ei.

Altă elevă, Sârghie Andreea Miruna de la Scoala Centrală din Bucureşti care a mai participat la alte etape ale olimpiadelor delimba română si engleză, aceasta fiind prima oară când ajunge la o etapă naţională, are o părere asemănătoare în legătură cu probele, considerându-le uşoare, însă cea scrisă,  mai dificilă. În legătură cu rezultatele, se aşteaptă la un punctaj de peste optzeci de puncte, estimând după părerile altor concurenţi pe care ea îi cunoaşte.

Apreciază şi ea condiţiile internatului în care a fost primită, cu excepţia mâncarii care nu coincide cu gusturile ei, iar despre oraş a spus că încă îi este necunoscut. Şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de-a mai participa la olimpiada de franceză în anii viitori, dacă va mai ajunge să relizeze o astfel de performanţă.

De aceeași părere este şi colega ei, Cîrlan Eva, care se aştepta la un nivel mai ridicat al probei audio, însă, după terminarea ei, a fost de părere că nivelul a fost mediu. Impresia ei despre cazare este la fel şi a mai menţionat că în anii viitori doreşte să se concentreze pe examenul din clasa a opta în locul olimpiadei de franceză.

După terminare probei scrise, audio şi orale, impresia asupra tuturor acestora, a fost oferită de eleva Smaranda Berenghea din clasa a noua cu regim normal de predare, care învaţă la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, judeţul Iaşi. Aceasta a spus că proba scrisă din data de 19 aprilie, i s-a părut foarte agreabilă, cu subiecte interesante, apreciind faptul că le-a dat elevilor posibilitatea să se exprime după bunul plac şi să îşi pună în aplicare toate cunoştinţele, cu scopul de-a face o lucrare cât mai bună.

Proba orală a fost, după părere acesteia, concepută astfel încât să fie înţeleasă şi rezolvată de toată lumea, depinzând totuşi de gradul de atenţie al fiecăruia şi, în acelaşi timp, cea mai relaxantă. Aceasta este cazată la internatul Colegiului Naţional ,,Liviu Rebreanu’’, specificând că este de apreciat curăţenia prin care s-a prezentat institutul, mâncarea de la cantină şi faptul că internatul şi cantina sunt aproape una de alta. Este mulţumită şi de faptul că are posibilitatea să iasă în curtea colegiului şi să profite de pista de alergare pentru a se recrea, pe lângă alte activităţi menite să atenueze stresul probelor.

Această experienţă a fost una încurajatoare pentru ea, gând ce şi l-a exprimat spunând: ,,Faptul că am ajuns la etapa naţională este ceva catre mă face să gândesc măreţ’’, deşi în mod normal au intervenit emoţii mai ales la proba scrisă. Ca şi alţi colegi ai ei, doreşte să performeze în continuare: ,,Mă gândesc chiar că aş putea să ajung la etapa internaţională, dacă mă străduiesc în clasa a zecea şi în clasele superioare’’. Pasiunea ei pentru franceză a purtat-o şi prin alte etape şi a spus că mereu a fost organizată foarte bine şi i-a adus multe amintiri plăcute, atât la Gura Humorului în 2017, cât şi la Buzău în 2018.

În legătură cu vizitele pe care le-a făcut în oraş, a spus că deja a văzut câteva atracţii şi că Bistriţa este un oraş care o impresionează tot mai mult în fiecare zi: ,,Totul este verde şi plin de parcuri, iar clădirile mă fac să mă gândesc la un oraş foarte bine pus la punct şi în care aş vrea chiar să trăiesc’’.

Denisa Moldovan, reporter de liceu

Foto: Denisa Moldovan și Cristian Stancu

 

 

Be the first to comment on "Opinii ale concurenţilor la proba orală a Olimpiadei Naţionale de Limba Franceză"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.