Seară românească la Besançon cu ocazia târgului de Crăciun

În data de 13 decembrie 2018, a avut loc la Besançon seara românească organizată în cadrul proiectului „Besançon 100 Bistrița, portret în oglindă” din cadrul sezonului cultural româno-francez, un program coordonat de Institutul Cultural Francez din Paris, care a debutat la 1 decembrie 2018, având ca termen de finalizare 14 iulie 2019.

 În acest an, invitat de onoare la târgul de Crăciun din Besançon a fost România, reprezentată de orașul Bistrița. Producătorii locali, ansamblul de dansuri populare „Dor românesc”, corala Centrului Județean pentru Cultură, asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, păstrăvăria Rin și reporterii de liceu ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu” au promovat zestrea culturală și tradițiile județului.

La cina festivă dedicată acestui eveniment au fost prezenți deputatul USR Cristina Iurișniți, primarii celor două orașe înfrățite: Teodor-Ovidiu Crețu și Jean-Louis Fousseret, comisarii pentru sezonul cultural România-Franța, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, trezorierul Franchesylvanie, Claude Mercier, reprezentanții ARFA Maria Georgeta Dine și Monica Buboly, directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Gavril Țărmure, responsabila cu probleme internaționale din partea primăriei Besançon, Arlette Burgy-Poiffaut, președintele Franchesylvanie Antoine Petiard și mulți alți prieteni ai celor două orașe înfrățite.

Evenimentul a debutat cu un grupaj de colinde interpretate de corala CJC Bistrița-Năsăud și corul colegiului Victor Hugo, Besançon, secondat de dansuri populare românești în interpretarea ansamblului „Dor românesc”. Au urmat discursurile reprezentanților proiectului, seara încheindu-se cu un concert live interpretat de soliști francezi.

Spațiul sălii Kursaal a găzduit expoziția de imagini intitulată „Bistrița memorabilă” realizată de APIR, asociația fiind reprezentată la Besançon de profesorii Iulia Ani și Dănuț Archiudean. Alături de aceasta s-au aflat materialele de promovare realizate de reporterii de liceu ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu”. Aceștia au oferit tuturor persoanelor implicate în proiect revista „Bistrița-10 clădiri emblematice în 100 de articole pentru 100 de ani”, pixuri și semne de carte bilingve, prin care promovează clădirile istorice bistrițene de interes public destinate, în special, tinerilor în an centenar.

Deputatul USR Cristina Iurișniți povestește despre conținutul proiectului și sublinează că a avut inițiativa de a realiza acest proeict prin Institutul francez din Paris punând în legătură cei doi comisari român și francez și implicând participanții la proiect în povestea comună Bistrița-Besançon. De remarcat este perioada de derulare a proiectului, începutul lui decembrie reprezentând aniversarea Centenarului Marii Uniri și 14 iulie ziua națională a Franței. Colaborările din cadrul proiectului au favorizat relațiile interculturale dintre cele 2 orașe, au apropiat oamenii și au creat prietenii. Pentru participarea la seara românească toți cei care au vrut să guste preparatele culinare au plătit un bilet și au luat astfel parte la eveniment.

Nu în ultimul rând, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Gavril Țărmure a mărturisit că între țările implicate, există legături vechi pe plan cultural, pe baza unor simboluri comune, începutul parteneriatelor fiind în 1993, iar strict pentru această activitate s-au efectuat multiple planuri legate de înfrățirea Bistriței cu Besançonul.

În consecință, mai multe instituții a celor două orașe au intrat în colaborare permanentă, unele dintre cele mai puternice relații create fiind între societatea de concepere a serviciilor sociale, organizatorii de concerte, Conservatorul Național și liceele de muzică din Besançon și Inspectoratul Școlar Județean și mai multe licee din Bistrița, cum ar fi Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Liceul „Tudor Jarda”

Acesta consideră o influență considerabilă au avut-o proiectele de genul acesta asupra României și Franței, fiind foarte probabil ca această relație să fie ca și până acum solidă și pregătită să înfrunte greutăți. De asemenea Gavril Țărmure a afirmat: ,,Atunci când sunt momente în care Bistrița este invitat de onoare al Besançonului, acest lucru reprezintă o mare onoare pentru întreaga nație și o satisfacție faptul că reprezentanții județului din cele mai diferite domenii de activitate- culinar, artistic, al învățământului- au atins așteptările stabilite”.

Ansamblul „Dor românesc” a fost invitat în Besançon cu ocazia Târgului de Crăciun, cu scopul consolidării relațiilor internaționale dintre orașele înfrățite. Repertoriul lor este compus din dansuri specifice zonei Bistriței, Maramureșului, Sălajului, Șieului, Banatului și de pe Câmpie.

Franța face parte din turneul ansamblului, care se va termina la sfârșitul anului. În cadrul evenimentului, au dansat atât afară, la Târgul Marché de Noel, cât și la evenimentul desfășurat la Le Grand Kursaal cu titlul „Seara românească”.

Cele 4 perechi de dansatori au impresionat publicul, nu doar prin costumele originale, ci și prin atitudine și mesaj. Entuziasmați de momentul celor 8 și de ropotele de aplauze care nu se mai terminau, dansatorii au mai oferit încă un dans din Sălaj.

Anghel Urs este coordonatorul orchestrei ansamblului „Dor românesc” de 22 de ani, de când s-a înființat. Înainte de aceasta a fost dirijor la orchestra veche care exista în perioada anilor `80. Este pasionat de ceea ce face și speră să facă asta cât mai mult timp de acum încolo. La întrebarea adresată de către reporteri, referitoare la planurile pentru viitor, Anghel Urs afirmă: „Viitorul este al vostru, al tinerilor. Voi trebuie să vă străduiți, să munciți, să faceți țării noastre un nume, pentru a reveni la ceea ce a fost odată. Generațiile care urmează să aducă înapoi fala României pe care am cunoscut-o eu în tinerețile mele.”

Toate experiențele avute de către acesta sunt frumoase, datorită faptului că a știut să se bucure de fiecare clipă din cariera sa. Tot ce a făcut cu suflet și plăcere, a prins viață în multele amintiri pe care la are acum.

Mihaela Vlad, Anca Dodu, Amalia Rus, Ștefan Petrina, Denisa Moldovan, reporteri de liceu

Foto: Sharon Crețu, Ștefan Petrina, reporteri de liceu

 

 

Be the first to comment on "Seară românească la Besançon cu ocazia târgului de Crăciun"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.