Vizită de lucru a reporterilor de liceu la Besanꞔon

Vineri, 14 decembrie 2018, echipa CNAMonline a vizitat mediateca CLA( Centrul de Lingvistică Aplicată) din Besanꞔon, alături de deputatul Cristina Iurișniți care a făcut posibilă această vizită.

Cristina Iurișniți, profesoară de limba franceză a Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” și, în prezent, deputat în Parlamentul României, a parcurs mai multe stagii de formare la CLA Besanꞔon, drept pentru care a dorit să le facă cunoscută jurnaliștilor importanța CLA. Un spațiu extrem de important al acestei instituții îl reprezintă mediateca. Biblioteca utilitară se adresează studenților și profesorilor. Centrul este conceput pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să își perfecționeze cunoștințele din domeniul limbii franceze și al celorlalte limbi care se predau aici, prin posibilitatea de a studia materiale didactice, de a avea acces la baza de date a altor biblioteci din toată lumea cu care se află în rețea, dar și dispunând de o sală în care se pot corecta erorile de pronunție cu ajutorul calculatoarelor care explică poziția limbii și accentuarea corectă a cuvintelor, precum și modul de emisie a unor sunete. Pe lângă aceasta, aici se realizează expoziții cu proiectele studenților elaborate în timpul orelor de curs, o dată sau de două ori pe an.

Materialele existente sunt dicționare, materiale audio, filme, materiale online, toate puse la dispoziția celor care doresc să se informeze asupra diferitelor aspecte lingvistice, mediateca fiind destinată numai celor care fac cursuri prin CLA, studenților Facultății de Litere și stagiarilor. Spațiul este împărțit pe mai multe zone, fiind o zonă a dicționarelor și a cărților de specialitate, o zonă cu calculatoare și o zonă în care sunt dispozitive pentru copiat, multiplicat și fișat informații.

De curând, mediateca a găzduit întâlnirea studenților cu doi scriitori, materialele rezultate din această întâlnire fiind afișate pe un panou în care sunt extrase citate în limba japoneză, chineză, franceză, engleză și în alte 3-4 limbi.

De asemenea, exstă diferite modalități de învățare a obiceiurilor și tradițiilor prin jocuri sau proiecte, care sunt afișate în spațiul mediatecii, cum este, de exemplu, un calendar de Avent în care, pentru fiecare zi, este ilustrat unul dintre obiceiurile tradiționale de Crăciun ale culturii franceze.

În urma prezentării mediatecii, jurnaliștii de la CNAMonline au putut pune întrebări, iar la ieșire au afișat pe panoul din holul de la intrare postituri care să marcheze trecerea lor prin spațiul CLA pe o hartă a lumii, desenată pe perete. Acolo au fost încântați să găsească semne ale trecerii românilor prin mesaje precum: „România mea frumoasă”.

Printre beneficiarii mediatecii se numără și români, atât studenți cât și profesori, dintre aceștia, cea mai mare pondere având-o profesorii români de franceză.
Cel mai important proiect organizat de mediatecă în parteneriat cu serviciul cultural este o expoziție realizată de studenți, având ca scop asocierea unui număr cât mai mare de clase. Expoziția are loc anual și are teme diverse alese împreună cu profesorii. În cadrul expozițiilor, elevii școlilor din Besançon vin să viziteze CLA și să întâlnească stagiarii.
Proiectul s-a înființat acum trei ani și în fiecare an prinde amploare. Anul trecut a avut loc un stagiu al limbii franceze utilizată în domeniul medicinii dentare. Anul acesta, expoziția a început la sfârșitul lunii septembrie și s-a încheiat în 30 noiembrie. În cadrul expoziției au participat 200 de studenți și 150 de elevi, aceștia din urmă putând observa roadele muncii studenților, materializate sub forma unor ateliere interactive.

Un element de noutate al ediției din acest an îl reprezintă realizarea unor înregistrări video și audio.
Mediateca reprezintă un spațiu strâns legat de universitate, în slujba căreia este concepută. Studenții străini au posibilitatea de a se specializa în diferite domenii precum: franceza juridică, franceza economiei, franceza turismului și a altor domenii.
Mediateca este dotată cu calculatoare conectate la internet, copiatoare, imprimante și wi-fi
Ștefan Petrina remarcă ineditul acestui spațiu, pe când Eliza Bocskai completează: ,,Mi-a plăcut liniștea din interiorul mediatecii”, iar Anca Dodu observă ideea practică a cartelelor cu ajutorul cărora studenții și profesorii pot utiliza xerox-ul și imprimantele.

A doua vizită de lucru a fost CDI, la liceul ,,Victor Hugo”, în centrul de documentare și informare, care vine cu o poveste inedită a spațiului pe care îl ocupă. Fostă cantină a Colegiului Catolic în trecut, acum spațiul CDI se înscrie în lista încăperilor de patrimoniu.
În ceea ce privește modul de organizare, Nicoleta Butuza, bibliotecar la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu’’ observă că: ,,Spațiul este organizat conform normelor de funcționare a unui centru de documentare și informare, deși nu am observat Margareta documentelor, simbolul CDI, dar în rest activitățile sunt asemănătoare’’.
Centrul este accesat de aproximativ 100 de elevi pe zi, care își desfășoară activitățile împreună cu profesorul de la clasă. La momentul vizitei, activitatea era redusă, deoarece era într-o zi de vineri, la sfârșit de program.

Documentarista a pus accentul pe faptul că are în colecțiile centrului cărți bilingve pentru elevii veniți din alte țări, inclusiv din România. Un element inedit al acestei vizite îl reprezintă povestea de viață a Elisabethei Allain Laude. Aceasta a descoperit că are bunici originari din Delta Dunării, pe care nu i-a cunoscut niciodată. În urma vizitei pe care a făcut-o anul trecut în România și-a reconstituit arborele genealogic și și-a propus să revină, deoarece au încântat-o locurile natale ale bunicilor.

 

Ioana Boca și Andrada Vălean, reporteri de liceu

Foto: Ștefan Petrina

2 Comments on "Vizită de lucru a reporterilor de liceu la Besanꞔon"

  1. Nu prea-i pasă nimănui că voi ați fost acolo… sau, dacă îi pasă cuiva, măcar nu scrieți enșpe mii de articole despre asta. Sun boboc și văd de când am venit numai porcării. Postați lucruri utile.

  2. Hîruța Aurelia | 24 ianuarie 2019 at 15:44 | Răspunde

    Ovidiu, aşteptăm sugestii!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.