DINCOLO DE APARENȚE – o carte vie

Astăzi,20 mai 2019, în jur de 40 de elevi şi cadre didactice însoțitoare au participat la o activitate organizată de Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”.

Întâlnirea face parte dintr-un proiect intitulat: DINCOLO DE APARENȚE și este un proiect DE PREVENIRE A DELINCVENȚEI JUVENILE ȘI A VICTIMIZĂRII MINORILOR

Proiectul propune publicului- țintă format din tineri cu vârsta peste 14 ani, care se află în pragul adolescenței sau al majoratului, dornici să experimenteze, să trăiască senzații noi, sau să își asume riscuri, posibilitatea de a „citi”, câte o „carte vie”.

Concret, în perioada de derulare a proiectului, elevi din liceele județului Bistrița Năsăud vor participa la întâlniri organizate de instituțiile implicate în proiect, cum ar fi Poliția, Penitenciarul Bistrița, Serviciul de Probațiune, ONG-uri, care vor aduce în fața lor persoane – fie cu trecut infracțional – autor de fapte penale, fie victimă a unor infracțiuni, dispuse să își impărtășească sincer și deschis propria experiență de viață.

Tinerii vor asculta povestea de viață a fiecărui invitat, vor pune intrebări, vor interacționa cu acesta într-o perioadă limitată de timp. Activitățile se vor derula în contextul săptămânii ,,Școala altfel,, sau în cadrul orelor de dirigenție, atât în mediul urban, dar mai ales în mediul rural, sau cu implicarea liceelor care au populație școlară majoritară provenind din mediul rural.

Scopul activității de azi a fost informarea, în special al tinerilor din ciclul liceal, în legătură cu deciziile care pot schimba viața în bine sau în rău. ,,Vrem să evidențiem faptul că o decizie în viață poate schimba multe.” – Comisar Ramona Sângeorzan

Poliția a avut şi alte proiecte de înştiințare de acest fel, în colaborare cu Penitenciarul Bistrița, în care s-au organizat întâlniri de impact cu deținuți. S-a vorbit mult despre cum nişte decizii au schimbat viața unor oameni, ajunşi la închisoare şi despre cum s-au lăsat influențați de anumiți oameni şi de anturaj. Au ajuns să facă fapte reprobabile şi teribilisme, printre care trafic de droguri, tâlhării şi furturi. Toate acestea i-au îndepărtat de societate, de prieteni şi de familie. Unul dintre deținuți a spus: ,,Măi, copii, pe vremea mea nu am putut să mă informez, că n-am avut de unde. Voi atunci când vreți să luați decizii, faceți lucrul acesta.”

Întâlnirea de astăzi a avut ca invitat special un exemplu bun, un fost elev la Liceul ,,Girgore Moisil” pe nume Iacob Hojdea. Acesta a fost un elev silitor care a participat la multe olimpiade de mecanică şi chimie. A fost şi un voluntar polițist.

În 2017 a fost campion național la culturism la juniori, iar în noiembrie 2018 a câştigat cupa mondială de culturism. Campion mondial la categoria Juniori şi locul 5 la seniori. A avut emoții puternice când era pe scenă şi se intona imnul național și le-a spus colegilor lui mai mici că merită să trăiască astfel de momente.

A fost un moment emoționant. A ajuns la aceste performanțe prin foarte multe ore de muncă. Acum este căsătorit şi are un copil.
,,Participați la cât mai multe olimpiade şi concursuri. Dacă câştigați e bine, dacă pierdeți nu-i nimic. Poate vă ajută la o angajare. O să fie mult mai bine decât să stai în bancă sau doar să ieşi la țigară. Acum o să vi se pară fain când scăpați de ore. Aşa eram şi eu, dar mi-am găsit drumul bun în viață.”

Cristian Stancu, reporter de liceu

Be the first to comment on "DINCOLO DE APARENȚE – o carte vie"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.