Interculturalitatea la ea acasă

CDI al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” a găzduit, vineri, 27 aprilie, un nou program pentru tinerii dornici să activeze în viața școlii. Inițiativa ,,Sărbătorile și tradițiile verii”, coordonată de Consiliul Școlar al Elevilor CNAM, consilierul educativ Butuza Nicoleta, Cătinean Lăcrămioara, respectiv profesorii Lévai Ilona, Corbu Cristina și Macarie Doina, din cadrul proiectului  ,,Interculturalitatea la ea acasă” a cuprins prezentări ale obiceiurilor de sărbători din această perioadă a anului din partea ambelor secții din școală.

Dialogul intercultural a avut loc vineri, 27 aprilie 2018, la Centrul de Informare și Documentare din Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”, începând de la ora unsprezece, debutând prin discursul psichologului școlar Lăcrămioara Cătinean, care este una dintre inițiatorii activității. Directorul adjunct Antal Attila i-a salutat pe toți cei prezenți și a valorificat legătura românilor și a maghiarilor, precizând relațiile strânse ce s-au dezvoltat de-a lungul conviețuirii în orașul Bistrița. Pe urmă, coordonatorii și elevii au derulat prezentarea tradițiilor de Rusalii la români și maghiari, dar și de Sânziene la români, prin filmări și imagini, creând un prim moment de interculturalitate.

Au urmat prezentările porturilor populare. Doi elevi ai secției române au arătat straiele feminine și bărbătești, iar o reprezentantă a secției maghiare a vorbit despre portul din satul Jeica, un costum maghiar feminin dezvoltat din cel săsesc. Cântecele și dansurile populare ale ambelor culturi au fost alte momente ale schimbului intercultural, iar descrierea preparatelor tradiționale, urmate de o degustare, au încheiat activitatea.

Doina Macarie, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”, vorbește astfel despre eveniment: Părerea mea este că activitatea a fost un succes. Proiectele au menirea de a ne pune împreună, de a ne obișnui să interacționăm. Aceasta a subliniat efectul rădăcinilor asupra noastră: A fost nemaipomenit de frumos, pentru mine mai ales, fiindcă – așa cum am spus și la prezentare – am rădăcini adânci în lumea satului și întotdeauna vibrez alături de orice activitate care implică societatea rurală.

Proiectul „Sărbătorile și tradițiile verii” a implicat adulți și 31 de copii îmbrăcați în haine populare, dornici să exploreze intercultarilatea, aducînd obiceiurile și tradițiile mai aproape de modernitate.

Bocskai Eliza-Blanka, reporter de liceu

Be the first to comment on "Interculturalitatea la ea acasă"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.