200 plus doi ANDREI MUREŞANU

Joi, 16 noiembrie 2018, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa a sărbătorit, în cadrul unei activităţi şcolare aniversare,  202 ani de la naşterea poetului tribun.

Scopul evenimentului intitulat „Ştii cine a fost Andrei Mureşanu?” este ca an de an să pună în valoare atât cunoştinţele elevilor cu privire la viaţa şi activitatea istorică şi literară a  poetului,  cât şi istoria imnului naţional.

Andrei Mureşanu nu este doar o personalitate marcantă, ci şi cel care dă numele colegiului nostru încă din 1919, când instituţia care-i poartă azi numele era doar o şcoală primară mixtă. Din 1978 devine Liceul Industrial „Andrei Mureşanu”, apoi liceu teoretic şi abia în 1999 Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

Născut la 16 noiembrie 1816, Andrei Mureşanu reprezintă o figură unică pentru România, dar mai ales pentru Bistriţa, locul unde acesta îşi petrece copilăria. Mare iubitor de ţară, poetul a participat la Revoluţia de la 1848 şi  a fost luat prizonier de către ţarişti.

Creaţia sa  „Un răsunet” a devenit imnul naţional al României, cunoscut ca „Deşteaptă- te, române!”.Textul a fost pus pe muzica lui Anton Pann, după unele documente sau a lui George Ucenescu, elev al lui Anton Pann, după alte surse. Acesta  are un caracter militant cu un mesaj plin de înflăcărare şi patriotism.

În ceea ce priveşte activitatea sa literară, Andrei Mureşanu îşi începe cariera cu poezia „Fetiţa şi păsărica”; alături de aceasta, de-a lungul vieţii, redactează şi alte opere poetice  precum „Glasul unui român”, „O privire peste lume”, „La muza mea”, „Un suspin” etc.

Proiectul „Ştii cine a fost Andrei Mureşanu?” se află la a cincea ediţie şi s-a desfăşurat în Centrul de Documentare și Informare de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”,  între orele 12.00-14.00 şi a avut ca ţintă elevii claselor a  IX-a. Scopul a fost ca aceștia să afle despre patronul spiritual al școlii lor. Ei s-au grupat în echipe de câte doi elevi pentru a răspunde provocării.

Iniţiatoarea concursului a fost  profesoara Crina Peter, alături de reprezentanta catedrei de limba română, profesoara Vlas Irina şi consilierul educativ Butuza Nicoleta. Acestea au oferit participanţilor 50 de minute, timp în care elevii au completat răspunsurile la chestionarele de concurs. A urmat corectarea chestionarelor acestora într-un interval de 30 de minute şi  mai apoi premierea.

Câştigătorii concursului au fost premiaţi cu cărţi şi diplome, premiul întâi revenindu-i clasei a IX- a A, echipă formată din Istrate Emeea şi Forfotă Nicola.

Premiul al doilea a aparţinut  elevilor Runcan Raul şi Gherman Cristina din clasa a IX- a E, iar premiul al treilea a fost luat de clasa a IX-a B cu echipa formată din Cozan Zoltan şi Palatkas Anamaria. Restul echipelor au fost premiate cu menţiuni.

Una dintre elevele câştigătoare, Forfotă Nicola a declarat: „A fost o expreienţă unică prin intermediul căreia am reuşit să dobândim informaţii noi despre Andrei Mureşanu. Subiectele au fost accesibile, iar faptul că echipele sunt formate din doi participanţi ne-a ajutat să ne consultăm şi să dăm un bun randament”.

De asemenea, profesoara  Peter Crina s-a declarat foarte mulţumită de desfăşurarea activităţii, spunând: „De cinci ani încoace la fiecare 16 noiembrie  îl aniversăm pe Andrei Mureşanu, cel  care dă numele colegiului nostru, fiind un botez pentru clasele a IX-a, care au avut de studiat biografia poetului şi istoria liceului nostru. Important este că elevii de la secţia maghiară sunt din ce în ce mai interesaţi, iar anul acesta s-au clasificat pe locul al treilea”.

Proiectul a însemnat o reuşită, profesoara Irina Vlas declarând că în fiecare an este categoric mulţumită de desfăşurarea concursului, deoarece este organizat cu simţ de responsabilitate, iar elevii chiar îl iau în serios.

Mirela Pintican şi Ariana Clapou,

reporteri de liceu

 

 

 

Be the first to comment on "200 plus doi ANDREI MUREŞANU"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.