CNAM la Concursul Internațional YPEF -Tineri în pădurile Europei

Anul acesta, în perioada 19-22 septembrie, 3 elevi de la CNAM, coordonați de profesoara de geografie Crina Peter, au fost Tineri în pădurile Europei, participând la Concursul internațional Young People in European Forests este organizat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Alutus. Young People in European Forests

Concursul internațional Young People in European Forests este organizat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Alutus. Young People in European Forests este cel mai important concurs interactiv de Educaţie Forestieră din Europa, având ca obiectiv educarea tinerilor în privinţa gestionării durabile a pădurilor şi conservării biodiversităţii. România a găzduit etapa internaţională a YPEF în anul 2015.

Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” are o experienţă în acest concurs deoarece anul trecut școlar a reprezentat de asemenea România la etapa internațională.  Anul acesta 3 elevi din clasa a XI-a A de la C.N. Andrei Mureșanu – Elisa Magda, Alexandra Corcode și Vlad Cucuiet au reprezentat România cu succes la acest concurs.

Concursul a avut trei etape successive: etapa județeană, la care elevii CNAM-işti au obținut locul I, etapa regională, succedată de o fază regională și o fază națională desfășurată în Parcul Național Munții Călimani, unde au concurat 32 de județe, elevii școlii noastre obținând din nou locul I.

În perioada 19-22 septembrie, grație rezultatelor foarte bune obținute, elevii CNAM au ajuns să reprezinte România la etapa internațională din Lituania. La această etapă internațională au fost 24 de elevi din 8 țări participante, care au concurat atât pe echipe cât și individual mixt. La concursul pe echipe probele au presupus mult studiu, proba de teorie pe domeniul Legislației Forestiere Europene fiind una dintre cele la care echipa României a obținut un punctaj de 39 de răspunsuri corecte din 40. Cealaltă probă a constat în prezentarea unui studiu de caz pe tema exploatării forestiere din România, la care bistrițenii au obținut locul II.

La concursul individual, eleva Alexandra Corcode a obținut locul I alături de un elev din Cehia și o elevă din Cehia, la o probă practică – întrecere sportivă, dar și cunoștințe teoretice – identificarea anumitor specii de arbori.

Doi dintre concurenți au împărtășit impresiile lor ziarului CNAMonline.

Vlad Cucuiet – ,,Experiența pe care am avut-o în Lituania, în cadrul concursului  Tineri în pădurile Europei, a fost una excepțională și nemaiîntâlnită de mine până acum. Senzația că particip la un concurs internațional, cadrul natural în care mă aflăm și relațiile de amiciție și de concurență cu ceilalți participanți au dus la construirea unor momente unice pe care, cu siguranță, nu le voi uita. Însă emoția cu cel mai mare impact a fost cea pe care am simțit-o în momentul premierii, fiind o emoție care nu se poate descrie în cuvinte.”

Elisa Magda – ,,Pentru mine concursul a reprezentat o oportunitatea de conștientizare a valorilor cadrului natural european, precum și gestionarea durabilă a pădurilor și conservarea biodiversității. Pasiunea pentru natură m-a determinat să mă înscriu și tot ea m-a condus evolutiv până la ultima etapă. Pe parcursul etapelor, am fost provocată să îmi depășesc orice limita impusă, descoperindu-mi potențialul. Am fost plăcut impresionată de căldura cu care am fost întâmpinați, de comunicarea între națiuni și de provocarea de a concura într-o echipa internațională. Noi, ca echipă, nu am fi reușit această performanță fără persoanele care s-au implicat, ne-au susținut și ne-au condus până la capăt. Mulțumim în mod special doamnei Crina Peter,  profesorul nostru coordonator,  fără de care, probabil, am fi rămas în regiunea natală!”

Interviu Profesor coordonator Crina Peter:

Î:  Ați fost mulțumită de rezultatele obținute de elevi?

R:  Da, sunt rezultate valoroase, rezultate muncite, care demonstrează faptul că, elevii au fost foarte motivați și și-au dorit participarea și clasarea pe un loc fruntaș, am avut onoarea de a interacționa cu copii din alte țări care ne-au povestit câte ceva din specificului șării lor și, ceea ce ne-a impresionat în mod spcial, a fost faptul că festivitatea de premiere a fost efectuată de către viceministrul mediului din Lituania, care s-a dovedit a fi o persoană foarte amabilă și agreabilă.

Î: Având în vedere faptul că ați interacționat cu cei de acolo, elevi și profesori, ati aduce ceva nou la noi în județ?

R: Da. Consider întotdeauna aceste experiențe internaționale ca fiind niște oportunități în realizarea unor proiecte internaționale. De altfe,l am și stabilit cu două dintre profesoarele celorlalte echipaje, respectiv cea din Republica Cehă și Lituania că vom încerca să realizăm un parteneriat strategic de tip Erasmus în anii care vor urma.

Țin să mulțumesc tututor celor care ne-au susținut: conducerii scolii, personalului de la departamentul contabil și de secretariat al școlii, elevilor, cadrelor didactice, Asociației de Părinți din CNAM cât și celor care au făcut posibilă deplasarea nostră în Lituania, Regia Națională a Pădurilor Romsilva și firmei Sepia Print.” declară profesoara de geografie, Crina Peter.

Reporteri de liceu Amalia Rus, Sharon Crețu și Daniel Flore

 

 

 

 

 

 

 

Reporteri de liceu: Amalia Rus si Flore Daniel

Be the first to comment on "CNAM la Concursul Internațional YPEF -Tineri în pădurile Europei"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.