CNAM la Ziua Națională de curățenie – la a VI-a ediție

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, elevi ai Colegiului Național Andrei Mureșanu, sub coordonarea profesorilor Crina Peter, Colțea Angela, Cristina Corbu, Adrian Peter, Măierean Carmen, Mihaela Oprea, au luat parte la acțiunea de ecologizare, „Ziua Națională de curățenie”, în paralel cu mii de voluntari din întreaga țară… Let’s do it, Romania!

Campania Let’s do it, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România cu peste 1.400.000 de voluntari implicați în 7 ani de activitate. 2009 a fost anul în care un grup de voluntari pasionați și-a propus să curețe România într-o singură zi. După un an de pregătire, țara noastră devine cea de-a 4 țară membră din comunitatea Let’s do it, World!, o mișcare la nivel mondial, începută în Croația, cu 162 de țări implicate. Pe 25 septembrie 2010, peste 200.000 de români au ieșit să facă curățenie, participând la cea mai mare acțiune de voluntariat organizată vreodată în România. Au urmat alți 6 ani de curățenie activă, în care s-au adunat peste 700.000 de voluntari elevi.

Munca voluntară s-a desfășurat pe raza localității Dorolea, comuna Livezile, iar timp de două ore, elevii, cot la cot cu profesorii lor, au curățat deșeurile, colectând peste 40 de saci menajeri, antrenați într-o muncă serioasă și cu un scop ecologic: restabilirea raporturilor normale dintre mediu și om.

Copiii au dovedit succesul ideii de voluntariat, realizând că protejarea naturii și refacerea ecosistemului este o luptă care îi poate uni și motiva spre schimbare și îmbunătățire. Sătenii s-au bucurat să vadă un grup de șaizeci de persoane străbătând ulițele si dealurile de-a lungul râului și au ieșit să îi intâmpine cu nuci, bomboane și covrigi, iar copiii din sat i-au urmat o bună bucată de drum, fericiți fiind să ia parte și ei la această activitate.

Inițiativa sprijină dezvoltarea educației civice în România, întrucât acțiunea efectivă de strângere a deșeurilor a devenit o responsabilitate socială, o modalitate prin care tineri, asemeni celor ai Colegiului Național Andrei Mureșanu, își pot aduce contribuția în ceea ce privește viitorul naturii.

Profesoara Crina Peter a declarat: Această campanie națională a presupus nu doar ecologizarea efectivă a unor teritorii, ci și sensibilizarea comunităților locale și școlare pe problematica poluării mediului înconjurător. Mă bucur că de la CNAM au răspuns prezent un număr de peste 60 de elevi și cadre didactice, care au lăsat deoparte orice activități casnice și s-au mobilizat exemplar în derularea acestei campanii. Chiar dacă nu noi am fost cei care am generat degradarea peisagistică a zonei, NOI am fost cei care au răspuns și vor răspunde întotdeauna PREZENT la acțiunile comunitare, pentru că dorim să ne implicăm, pentru că ne pasă de viitorul planetei noastre – Pământ.

Astfel, dorința, determinarea și lucrul în echipă al elevilor, au fost un pas mai aproape de un mediu curat și sănătos, fiind conștienți, însă, că astăzi au câștigat o bătălie dintre multe altele care vor mai urma.

                                                                                                                                                                                       Reporter de liceu, Anca Maria Dodu

 

Be the first to comment on "CNAM la Ziua Națională de curățenie – la a VI-a ediție"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.