Comemorarea unei revoluții

 Joi, 25 octombrie 2018, de la ora 13.00, clasele  IX-XII de la secţia maghiară a Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” Bistrița au comemorat Revoluţia Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolşevice şi a ocupaţiei sovietice.

Elevii au vizionat un spectacol cu fragmente dramatizate,de muzică, și un recital de texte inspirate din lupta revoluționarilor maghiari împotriva dictaturii bolşevice şi a ocupaţiei sovietice organizat de profesorii de la secţia maghiară la parohia reformată din Bistriţa, prin care s-au comemorat tinerii revoluționari implicaţi  în Revoluţia Maghiară din 1956.

Manifestarea anti-comunistă din octombrie 1956 a început pe 23 octombrie, cu protestele elevilor și ale studenților, care au pornit de la universitățile din Budapesta și s-au încheiat pe 11 noiembrie la Csepel, cu înfrângerea revoluționarilor.

Spectacolul Teatrului Ambulant ,,Căruța Sfântului Mihai” a ajuns anul acesta pentru prima dată la elevii acestui liceu. Protagoniștii au fost Valter Ferenc, cântăreț la Opera de Stat din Budapesta, pianistul Pregun Tamás și actorul Petrók Benedek din Ungaria.

În interviul acordat redacției CNAMonline, cei trei au mărturisit că în realizarea programului s-au inspirat doar din istorie și din literatură .  ,,Sunt deja aproximativ şapte ani de când cutreierăm frecvent Bazinul Carpaților cu o gamă largă de performanțe”, a zis Valter Ferenc. La întrebarea ce le transmite tinerilor care au format publicul a răspuns:

,, Să se cultive! Asta le dorim noi lor.”

Producția de o oră a reamintit de mai multe săptămâni de speranță în lupta contra Uniunii Sovietice din secolul trecut.

Reporter de liceu Bocskai Eliza- Blanka

Be the first to comment on "Comemorarea unei revoluții"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.