De la Sinagogă, Gavril Țărmure, gazdă OLAV

Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a participat, miercuri 19 aprilie 2017, alături de alte oficialități ale judeţului la festivitatea de deschidere a Olimpiadei ,,Lectura ca abilitate de viaţă”. Gavri Ţărmure a fost de acord să fie intervievat de reporterii de liceu de la Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu”, acestuia fiindu-i puse întrebări referitoare la mai multe aspecte caracteristice desfăşurării etapei naţionale a OLAV, dar nu numai.

R: Ce părere aveţi despre olimpiada ,,Lectura ca abilitate de viaţă”?

G.T.: Este o iniţiativă cât se poate de inspirată. Ideea de a aduna tineri, copii care au această plăcere de lectură este senzaţională. Ei trebuie încurajaţi pentru că ceea ce fac este bine, mai ales în condiţiile în care lectura nu este preocuparea generală cel mai des întâlnită în momentul de faţă. Ideea organizării unei olimpiade pentru această categorie de tineri intelectuali mi se pare cât se poate de benefică, atât pentru ei, cei care sunt în situaţie, dar ideea în sine de lectură cred că este salvată sau are toate şansele să fie aşa. În momentul de faţă se spune foarte des că lectura este aproape absentă în preocupările tinerilor şi a celorlalte categorii.

R: Consideraţi că lectura ar trebui să reprezinte un factor obligatoriu pentru adolescentul secolului XXI?

G.T.: Eu consider că nimic nu trebuie să fie obligatoriu, dar dacă găseşti argumente şi posibilităţi de a convinge pe cineva fără a-l obliga să facă acel lucru, este foarte bine. Cred că este obligatoriu să fii politicos şi să te porţi frumos cu semenii tăi, acest lucru ţine de virtuţile noastre, să le zic aşa, caracteristice pentru oameni şi nu trebuie să ne înstrăinăm faţă de ele. Dar, în rest, să faci performanţă într-un domeniu sau altul, nu este obligatoriu, să înveţi foarte bine, nu este obligatoriu. Este bine să fii bun în domeniul tău, însă cum spuneam, nu este obligatoriu.

R: De ce deschiderea oficială a olimpiadei ,,Lectura ca abilitate de viaţă” are loc la Sinagogă şi nu în altă parte?

G.T.: Nu pot să vă spun exact. Eu sunt foarte bucuros că mulţi tineri care fac performanţă se întâlnesc aici, într-un spaţiu pe care am avut ocazia să îl restaurez, să îl repar şi să îi confer o utilitate culturală, dar şi o utilitate specifică învăţământului. Sinagoga a devenit în ultimii zece ani spaţiul cultural cel mai solicitat şi cel mai frecventat.

R: Doriţi să le transmiteţi participanţilor un mesaj?

G.T.: Să se simtă foarte bine, să petreacă frumos şi cu folos, dacă se poate.

Vlad Răzvan Moldovan, reporter de liceu C.N.A.M.

Foto: Amalia Rus

Be the first to comment on "De la Sinagogă, Gavril Țărmure, gazdă OLAV"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.