HORSING AROUND la a treia ediție

În data de 6.05.2023, în cadrul Hergheliei Beclean a avut loc Campionatul Național de Atelaje cu doi cai, la care elevii claselor a IX-a si a X-a de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița s-au implicat voluntar în concurs prin acțiunea de arbitraj.

Sâmbătă, 6 mai 2023, elevii Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” au luat parte la o experiență inedită pentru aceștia prin participarea directă la Campionatul Național de Atelaje cu doi cai, concurs desfășurat la Herghelia Beclean, loc pe care elevii colegiului au avut prilejul de a-l cunoaște cu puțin timp în urmă cu ocazia săptămânii verzi. Activitățile de voluntariat fac parte din proiectul HORSING AROUND, înscris în CAES și aflat la a treia ediție, în timpul ambelor activități fiind însoțiți de profesoarele Mirela Chira și Aurelia Hîruța.

Elevii au fost inițial pregătiți din punct de vedere teoretic de membrii comisiei pentru a realiza corect arbitrajul. Aceștia au fost grupați în echipe de câte două persoane, fiecare grup fiind responsabil de câte un obstacol. Pe lângă pregătirea teoretică, elevii au fost supravegheați permanent de specialiști în domeniu.
Mulțumită atât vremii bune, cât și seriozității elevilor, actul de voluntariat a fost unul de succes, despre care se poate spune că i-a încântat pe elevi, atât prin experiența trăită, cât și prin reușitele lor.

Aceștia au afirmat că ocazia de a vedea de aproape un campionat național de acest fel  și de a participa direct, ca voluntari, le-a făcut o mare plăcere și că ar mai repeta experiența.

Pentru mine această experiență a fost una unică și mă bucur că am participat la activitate. M-am simțit bine fiindcă am intercționat cu oamenii și i-am ajutat spre realizarea tuturor sarcinilor și m-am bucurat de frumusețea și grația cailor. Cu siguranță aș mai repeta experiența bazată pe comunicare și dezvoltarea unor noi competențe. (Christiana Andreea-Peter, IX E)

Pentru mine a fost prima dată când am asistat la un astfel de eveniment și sunt recunoscătoare că am avut oportunitatea de a participa ca voluntar, de a mă implica în mod direct și de a oferi o mână de ajutor . Chiar dacă la început am fost mai puțin încrezătoare că vom reuși să ne îndeplinim sarcinile, am stat ore în șir în picioare, am verificat de nenumărate ori rezultatele, am alergat de colo-colo și am ajuns epuizate, am făcut-o împreună cu oameni dragi, iar astfel totul a devenit mai ușor și deosebit de plăcut. Parcă micii și limonada au avut alt gust cu gândul că am reușit să contribuim la bună desfășurare a concursului. Am fost fascinată de cai: de la frumusețea lor, la supunerea și inteligența pe care le-am observat în obstacole, iar dacă mi s-ar propune să repet experiența aș spune “DA” fără ezitare.(Izabela Bîgiu, IX A)

Întotdeauna mi-au plăcut caii și sâmbătă am avut ocazia să îi admir și să jurizez. La început am fost puțin stresată văzând sarcinile de lucru și responsabilitatea pe care trebuia să ne-o asumăm. Dar, alături de colegii mei și de doamnele profesoare am reușit să ducem la bun sfârșit campionatul. Mi-a plăcut enorm de mult faptul că în timp ce munceam am avut ocazia să ne și distrăm. Pot să spun că și vremea a fost de partea noastră și ne-a binedispus. Deși, doar acum câteva ore s-a terminat, abia aștept să particip și anul viitor! (Diana Vădan)

Activitatea în sine este la a treia ediție, proiectul fiind inițiat în anul 2020 de profesoara Aurelia Hîruța, când, la data de 19 septembrie, în plină criză a singurătății creată de  pandemia infestării SARS-CoV-2, elevii CNAM au găsit soluția de a ieși din casă, de a fi împreună în vecinătatea cailor, ca o adevărată terapie și revenirea la viața socială. Și atunci elevii s-au bucurat de eveniment și s-au făcut remarcați prin corectitudinea cu care au arbitrat, fiind receptivi și eficienți în transmiterea datelor către comisie.

Pentru elevii participanți la ediția de sâmbătă a Etapei I a Campionatului Național de Atelaje cu doi cai, pe lângă evenimentul care i-a scos din cadrul școlii, au fost acordate și diplome de participare, care să confirme în mod oficial implicarea voluntară în evenimentul hipic de la Beclean.

 

 

Reporter de liceu, Hangan Jessica-Roberta

: Prof. Aurelia Hîruța

Be the first to comment on "HORSING AROUND la a treia ediție"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.