Vineri, 26 martie 2021, începând cu ora 17, liceenii bistrițeni s-au întâlnit, pe platforma Zoom, cu scriitoarea Ioana Nicolaie, originarã din Sîngeorz-Bãi și i-au aflat dezvăluirile despre raportarea la literaturã.
Întâlnirea despre care autoarea a remarcat cã este o ocazie ,,de a fi acasã şi în acelaşi timp în casa ei”, în spaţiul ei de lucru, face parte din seria ,,Literatura… la feminin!”, a proiectului LAMI – Literaturã, Artã, Media, Inspiraţie şi a avut ca scop crearea unei legãturi între ea şi tinerii dornici sã afle mai multe despre inspiraţiile care au ajutat atât la crearea operelor sale, cât şi la formarea personalitãții sale. Evenimentul a fost coordonat de ISJ BN, în parteneriat cu BJGC.
Întrebatã în ce caracter feminin dintre personajele principale din cãrţile ei se regãseşte cel mai mult, a rãspuns descriindu-le pe fiecare dintre protagonistele romanelor sale, explicând cum fiecare personaj e o parte din ea, dar că ,,viața bate literatura”.
Prima întrebare a videoconferinţei, însã, a fost pusã chiar de cãtre scriitoare, ea vrând sã afle ce doreau participanţii sã devinã când erau mici, pentru a avea un moment în cadrul discuţiei în care toţi sã-şi ridice foaia pe care se afla rãspunsul, spre camerã. Pe foaia Ioanei Nicolaie era scris ,,zânã”. În legãturã cu perioada copilãriei a mai povestit, într-un mod emoţionant, cum evenimentele întâmplate atunci au avut un impact major în descoperirea scopului personal de a fi scriitor.
Ioana Nocolaie a scris o compunere care a servit ca exemplu pentru elevii mai mari când era doar în clasa a doua, dupã ce ajutorul fraților ei i-a alimentat pasiunea pentru scris şi citit, aspecte deosebite pentru un elev. În clasa a treia și-a scris prima poezie, într-a patra şi-a început primul roman plin de fantezie, despre un călător, iar la 26 de ani a debutat la editura ,,Cartea româneascã” cu un volum de poezii. De atunci a scris şi a citit numeroase cãrţi pentru copii şi pentru adulţi
Scriitoarea a mărturisit că acele lumi pe care le descoperă în cărțile sale pentru copii sunt atât de adevărate, încât aceasta trăiește în ele, având o strânsă legătură cu personajele acestora, imaginația și jocul fiind esențiale în crearea lor. Printre preferințele Ioanei Nicolaie se numără poezia, literatura pentru copii, cea science fiction, basmele și literatura românească. Ea a subliniat că nicăieri nu a întâlnit mai multă fantezie și frumusețe decât în literatura pentru copii, locul unde își încarcă bateriile.
„Antrenamentul pentru scris” al autoarei a fost unul foarte lung, având la bază multă muncă, cenacluri literare sau de scris profesionist, precum și o multime de cărți citite. Pentru a debuta, Ioana Nicolaie a trebuit să câștige un concurs, în perioada respectivă editurile fiind reticente în a publica autori români. Cu toate acestea, amintirea debutului a rămas în sufletul autoarei ca unul din cele mai fericite momente din viața acesteia.
Ioana Nicolaie se consideră o „ființă dublă”, cu două „identități”, care o ajută să scrie atât pentru copii, respectiv pentru adulți, astfel fiind implicate diverse laturi ale personalității scriitoarei. Aceasta le-a explicat elevilor importanța împăcării părților artistice cu profesiile pe care ei le aleg, încurajându-i să nu renunțe la pasiunile lor: „nu îngropați talentele din voi!”.
Fiind întrebată ce sfaturi le-ar oferi elevilor care citesc și celor care scriu, a evidențiat necesitatea lecturii, a comunicării, a verosimilității, a criticii, dar și a descoperirii sinelui „ca să ajungeți la performață trebuie să ajungeți la adevărul vostru, la ce aveți voi de spus”, sfătuind elevii să ceară ajutorul când au nevoie și să exerseze cât mai mult.
La întrebarea dacă Ioana Nicolaie și soțul acesteia, Mircea Cărtărescu, își citesc și-și critică unul altuia creațiile înainte de publicare, scriitoarea a subliniat ideea că nu-și prezintă proiectele înainte de finalizare, cât timp încă scriu, ci doar volumele întregi, fiind astfel, primii cititori ai cărților pregătite de publicare.
La finalul întâlnirii, copiii i-au transmis autoarei mesaje frumoase, fiind urmate de gândurile bune ale profesoarelor. Evenimentul a avut 100 de participanți, numărul maxim admis într-un call Zoom, preponderent eleve, dar și băieți din diferite localități din județ și mulți alți doritori, care n-au mai încăput pe Zoom.
Ioana Eliza Pop
Bocskai Eliza-Blanca
Be the first to comment on " În „casa” Ioanei Nicolaie"