Un nou pas pentru Bistrița – The Virtual Escape

Robert Munthiu, coordonatorul arcadei The Virtual Escape, a acordat reporterilor de liceu un interviu în exclusivitate despre arcada sa virtuală și  schimbările aduse atât lui, personal, cât și Bistriței.

Coordonatorul arcadei The Virtual Escape, Robert Munthiu, a deschis în septembrie 2019 prima arcadă de realitate virtuală din orașul Bistrița. Acest fapt a însemnat o nouă schimbare pentru Bistrița, în mai puțin de un an acesta reușind să anunțe primul festival de muzică trap din România, care ar fi avut loc între 12-13 iunie, 2020, la Bistrița, însă a fost anulat pentru anul următor, 2-5 septembrie, 2021, din cauza pandemiei.

THE HUSTLE FESTIVAL (2-5 SEPTEMBRIE, 2021)
Festivalul este un eveniment muzical de muzică trap, rap, hip-hop, dedicat persoanelor de peste 14 ani, care va avea loc de-a lungul a 4 zile consecutive, fiecare zi începând de la ora 5-6 seara, până la orele dimineții.
Locația actuală este Parcul Industrial Bistrița din Viișoara, evenimentul desfășurându-se pe un spațiu total de 16 hectare. Pe cele două scene amenajate special, vor urca in jur de 60 de artiști, având un public aproximativ de 15.000 de persoane. Pe timp de zi, vor fi organizate activități atât în oraș, cât și în cadrul festivalului, participanții având tot timpul o sursă de entertaiment.
Securitatea va fi la nivel ridicat și regulile puse bine la punct. În privința măsurilor care vor fi luate în perioada respectivă în legătură cu pandemia, nu pot fi date informații sigure. Cu toate acestea, există certitudini că festivalul va avea loc la data stabilită și se depun eforturi ca la edițiile viitoare să fie prezenți și artiști din străinătate.

 

Interviu în exclusivitate

După absolvirea Liceului de Arte “Corneliu Baba”, ce facultate ați urmat și ce doriți să faceți în continuare?

În momentul de față studiez la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice, din Cluj și sunt în al doiela an de studiu. În viitor, nu îmi doresc să mă angajez, dar sper să rămân în același domeniu în care mă aflu și în momentul de față.

În adolescență, v-ați fi gândit că o să vă ocupați cu ceea ce faceți în prezent?

Nu m-aș fi gândit. Am descoperit această pasiune abia pe la 15 ani, pe când am fost pentru prima dată la un festival mare. Cel mai probabil, mă asteptam să mă ocup cu arhitectura, având în vedere liceul pe care l-am absolvit, deși mă vedeam și în domeniul afacerilor, deoarece părinții mei tot în acest domeniu lucrează.

Cum v-ați cunoscut cu Andrei Dobrin? (membru al echipei The Virtual Escape și model la agenții de modeling cunoscute)
Eu cu Andrei ne cunoaștem din copilărie. Am locuit în același cartier și am făcut fotbal împreună. În ultima vreme a avut mai mult timp pentru a se implica în proiectele noastre, deoarece nu a mai avut posibilitatea să călătorească la fel de mult în cadrul modelingului din cauza acestei pandemii.

Cum v-a venit ideea arcadei de realitate virtuală?

Urmăresc trendul mondial de realitate virtuală de ceva timp și am dorit să aduc acest trend „nou” și în România, respectiv orașul nostru. Un alt motiv este faptul că îmi plac jocurile mult, deci este ceva ce fac cu pasiune. De asemenea, concertele pe care noi le organizăm sunt unice.

De ce ați ales să faceți aceasta în Bistrița, în afară de faptul că este orașul dumneavoastră natal?

Consider că Bistrița are potențial, mai ales în ultima perioadă, dezvoltându-se tot mai mult. Îmi doresc să fiu aici și să contribui și eu, și echipa mea la această dezvoltare. În plus, promovăm artiștii mici din Bistrița, iar odată cu promovarea lor, promovăm și orașul.

La început aveați de gând să faceți colaborarea actuală cu Soho Music Hall, de a aduce artiști și de a susține concerte sau ideea a venit odată cu nevoia de a atrage publicul?

Ideea a venit pentru a atrage publicul. În perioada în care toată echipa muncea aici, la arcada, ne gândeam la o soluție pentru un impact mai mare asupra arcadei virtuale, la deschiderea acesteia. Tot în acea perioadă se pregătea deschiderea clubului actual Soho Music Hall. Cu toate că eu, personal, nu ascultam trap, știam că acest gen muzical este ascultat de tinerii din ziua de azi, așa că am decis, în urma discuției cu Marius, coordonatorul clubului, să organizăm un concert la care să cânte Nane și acesta a fost debutul nostru, având în continuare această colaborare cu Soho Music Hall.

V-ați fi așteptat ca în mai puțin de un an, de la The Virtual Escape să ajungeți să organizați primul festival de muzică trap din România?

Sincer, nu m-am așteptat, cu toate că noi vedem lucrurile puțin mai separate. The Virtual Escape este doar o arcadă de realitate virtuală, iar festivalul era un side project, care, însă, a devenit main project, focusându-ne și lucrând mai mult la acesta, deoarece este cel mai mare proiect de care am avut parte până acum. Sunt foarte mulțumit de punctul în care am ajuns, deci nu ne-am fi așteptat să ajungem până aici, cu toate că ne doream.

În România, trapul nu este la fel de simpatizat precum în afara țării, fiind supra-numit de majoritatea adulților “influență proastă”. Nu v-au afectat într-un anumit mod aceste afirmații, având în vedere faptul că ceea ce faceți se învârte în jurul acestui gen muzical?

Nu m-am simțit niciodată afectat și în afară de mediul online, nu am auzit jigniri sau insulte la adresa a ceea ce „promovez”. Am lucrat și încă lucrez cu adulți în ceea ce privește concertele, viitorul festival și altele, și niciodată nu am avut probleme sau conflicte pe acest subiect.

Ce a însemnat pandemia și deciziile luate la nivel național pentru The Virtual Escape și proiectele secundare?

În primul rând, ca pentru toată lumea, a însemnat un blocaj, neavând posibilitatea de a mai organiza festivalul când ne-am dorit. Chiria trebuia în continuare plătită, ceea ce ne-a pus în dificultate, deoarece nu am mai funcționat timp de 7 luni, deci și venitul era neînsemnat. În ciuda acestora, am avut timpul necesar să ne punem planurile la punct și să facem ceva mai mare decât ne-am propus inițial.

Festivalul va rămâne la fiecare ediție la Bistrița sau plănuiți să îl mutați și în alte orașe?

Festivalul va avea loc exclusiv la Bistrița, dar plănuim să organizăm diferite evenimente în alte orașe. În momentul de față ne gândim la un tur în toată țara cu mai mulți artiști, printre care se numără și artiștii noștri, din Bistrița. Astfel, ne vom promova mai mult și vom atrage un public într-un număr tot mai mare.

Cu ce vă ocupați în timpul liber?

Am un program destul de flexibil, dec, dacă îmi doresc, pot avea timp liber mai mult decât necesar, însă responsabilitățile pe care eu și echipa le avem, nu sunt flexibile. Zilnic lucrăm din greu la proiectele pe care le avem în desfășurare. Ori suntem prezenți la arcada, ori ieșiți în oraș să filmăm ceva, sau, de ce nu, în alte orașe.

Unde vă vedeți peste 5-10 ani?

Nu am o idee momentan, dar cel mai probabil o să mă retrag și o să rămân doar consultant, deoarece este destul de greu ceea ce fac în prezent. Am o singură viață și vreau să o și trăiesc, nu doar să mă dedic pentru proiecte.

Ce înseamnă pentru dumneavoastra termenul de „hustle”?

Muncă din greu, este exact ceea ce facem noi zilnic. Mi se pare cel mai potrivit acest termen, având în vedere pregătirile pe care le facem pentru acest eveniment. De asemenea și în melodiile trap se vorbește despre efortul depus pentru a ajunge unde se dorește și a avea o carieră de succes.
Cu toate că avem acest concept de „hustle”, nu este indicat ce facem noi, deoarece ne supunem corpul și energia la lucruri dificile, fiind tot timpul pe fugă și neavând timp pentru noi și familiile noastre.

Ce sfat le-ați oferi persoanelor ale căror visuri sunt spulberate de enunțul „ce va spune lumea”?

Nu are niciun sens să le dea ascultare persoanelor din jurul lor. Fiecare își creează propriul său drum după bunul  plac. Ne avem doar pe noi și tot noi singuri trebuie să ne creăm drumul. Eventual, adunând un grup de ajutoare care să aibă aceeași mentalitate ca și tine, vei da roade mai repede decât pe cont propriu.

Interviatori: Bozdog Diana (@isomd1234)
Ostace Robert (@robert_ostace)

Interviat: Robert Munthiu (@robertmunthiu)
Credite fotografii:
Dan Bândălac (@danbandalax)
Echipa The Virtual Escape

 

Be the first to comment on "Un nou pas pentru Bistrița – The Virtual Escape"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.