Luni, 6 iunie 2022, a avut loc la Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița a treia ediție KIDS IN MOTION, și prima ediție care se desfășoară în persoană după pandemie.
Pentru cei care s-au aflat la prima proiecție a acestui atelier, elevul Vlad Lupșan din clasa a XI-a A, moderatorul, evenimentului, a informat publicul despre atelierul KIDS IN MOTION, care este un proiect de educație non-formală inter- și multidisciplinară prin film de animație stop-motion, adresat copiilor. Animația stop-motion este un stil de animație care folosește figurine, păpuși sau chiar obiecte reale, animate manual. Copiii învață să facă un film animat parcurgând toate etapele realizării unei astfel de animații.
Proiectul este finanțat de către programul START ONG, lansat de KAUFLAND și implementat de ASOCIAȚIA ACT FOR TOMORROW.
Proiectul este organizat în Bistrița de către ASOCIAȚIA TINERI PENTRU COMUNITATE BISTRIȚA (Cristina Hangea – coordonator proiect), în parteneriat cu ASOCIAȚIA DEPARTE din București (reprezentată prin trainerul atelierului – Raluca Maria Rusu) și COLEGIUL NAȚIONAL „ANDREI MUREȘANU”. Bibliotecara Nicoleta Butuza este responsabilul pe comunicare al proiectului care s-a desfășurat în spațioasa și primitoarea Bibliotecă a CNAM.
La prima ediție, în decembrie 2019, elevii au construit figurinele din plastelină, hârtie colorată și alte materiale și le-au animat. La această ediție, elementul de noutate este dat de accentul pe gândirea vizuală asociativă. Elevii nu au mai construit figurine din materiale, ci au animat obiecte și instrumente pe care le folosim în viața de zi cu zi, cărora le-au asociat semnificații noi și originale. Indirect, au învățat să folosească resurse simple și la îndemână pentru a găsi soluții la care nu s-ar fi gândit în mod normal.
Astfel,16 elevi împărțiți în 4 grupe a câte 4 elevi au realizat 4 filmulețe care au demonstrat ce povești fascinante poate naște imagianția unor copii care au un trainer inimos. Raluca Maria Rusu a adus în mijlocul copiilor de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” oportunitatea de a scrie altfel de povești decât cele clasice.
Proiecția s-a deschis cu primul film, al primei grupe de elevi avansați, care au participat la toate cele 3 ediții Kids in Motion. Filmulețul se numește FĂLCI, fiind lucrat în metal și transmite un mesaj care merită a fi luat în serios. Deși scurt ca durată, filmul vorbește despre reciclare, imaginație, interculturalitate și mesaje istețe ale copiilor care sunt bine ancorați în realitatea lor și pentru care fiecare element din jur poate spune o poveste.
Filmul nr. 2, intitulat EXCES, al celei de-a doua grupe, o grupă hybrid, formată din 2 începători și doi avansați este un apel la sănătatea populației, animația fiind concepută exclusiv din legume și fructe. Cu o tentă ludică, cartofii, morcovii, varza roșie, lămâile și portocalele sau spanacul și-au dat întâlnire într-o splendidă reprezentație hollywoodiană în care avertizează că „excesul de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății”.
Colegiul Național „Andrei Mureșanu” are un motto greu de atins, așa că grupa a treia, formată exclusiv din începători, a reprezentat vizual acest motto, folosindu-se doar de rechizite.
Cu filmul nr. 4, al grupei 4, formată tot din elevi începători, intitulat JUNGLA URBANĂ, în care obiectele din casă și nu numai au căpătat viață și au format un surprinzător ecosistem s-a încheiat proiecția noutăților.
Bonusul serii a constat în retrospectiva KIDS IN MOTION Ediția I, lăsând să ruleze felicitările animate, realizate de elevi de clasele a III-a și a IV-a, în decembrie 2019.
prof. Aurelia Hîruța
Foto: Aurelia Hîruța
Be the first to comment on "KIDS IN MOTION la a treia ediție"