„Matematica, de drag” la a XI-a ediție

15078509_1433719659995963_5069359606985410660_nPeste 200 de elevi bistriţeni şi din alte şapte judeţe ale ţării (Bacău, Botoșani, Iași, Maramureș, Mureș, Sibiu, Suceava, Vrancea) s-au întrecut în perioada 18-20 noiembrie, la Bistriţa, la cea de-a XI-a ediţie a concursului interjudeţean de matematică „Matematica, de drag”, numit astfel după titlul culegerilor semnate de regretatul profesor al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Ion Adrian Cindrea.

Concursul are ca obiectiv general promovarea ideii de competiţie, a dorinţei de performanţă în studiul matematicii și se adresează elevilor cu aptitudini şi interese deosebite la matematică. Concursul îşi propune să antreneze „vârfurile” elevilor matematicieni din clasele V–XII, în rezolvarea unor probleme deosebite.

Subiectele au fost stabilite în urma unei selecții minuțioase și responsabile de către președinții de concurs: la liceu Prof. univ. dr. Radu Gologan de la Universitatea București (președintele Societății de Științe Matematice din România), iar la gimnaziu Prof. Artur Bălăucă de la Iași.

Premiile au constat în diplome, medalii, cărți și bani: locul I – 200 de lei, locul II – 150 de lei, locul III – 100 de lei, mențiune – 50 de lei. La clasa a V-a, premiul I a fost obținut de un elev din Vatra Dornei, la clasa a VI-a pe primul loc s-au clasat Andrei Cătălin Moca de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Bistrița și un elev din Vatra Dornei, la clasa a VII-a a câștigat un elev din Iași, la clasa a VIII-a și a IX-a – elevi din Baia Mare, la clasa a X-a – olimpicul internațional Paul Tîrlișan de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, iar la clasele a XI-a și a XII-a elevi din Târgu Mureș, respectiv Baia Mare.

15129453_1433716706662925_5038249236968117210_oElevii Hordoan Andrei și Dănescu Gabriel din clasa a VI-a C de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, au obținut mențiuni și în ediția de anul trecut și în cea de anul acesta.

La ediția din anul acesta a fost prezentată și cartea „10 ediții ale Concursului Interjudețean de matematică „Matematica de drag”care adună subiecte date în cei 10 ani de existență și în prefața căreia prof. univ. dr. Radu Gologan scrie: Sunt 10 ani de când un grup de entuziaști profesori de matematică din Bistrița, căliți prin organizarea etapei finale a Olimpiadei Naționale, în urbea lor, au decis lansarea unui concurs de matematică care să reflecte atât frumusețea acestui domeniu al cunoașterii umane, cât și dragostea cu care poate fi aprofundat. Am participat la majoritatea edițiilor – cu drag – și cu bucuria de a vedea în ochii copiilor, majoritatea din zona Transilvaniei și a Moldovei, sclipirea unor ochi încântați de matematică. (Prof. univ. dr. Radu Gologan, președinte al Societății de Științe Matematice din România)

Prof. Monica Berende

 

Be the first to comment on "„Matematica, de drag” la a XI-a ediție"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.