Joi, 18 martie 2021, la ședința săptămânală de redacţie, reporterii CNAMOnline l-au avut ca invitat pe jurnalistul profesionist şi scriitorul Menuţ Maximinian, de la cotidianul „Rãsunetul”, ziar cu o istorie de peste 30 de ani de existență.
În cadrul ședinței săptămânale de redacție a jurnaliștilor CNAMonline, a fost prezent săptămâna aceasta ziaristul și scriitorul Menuț Maximinian, la invitația coordonatorului echipei de reporteri de liceu, profesoara Aurelia Hîruța.
Deși cu o agendă foarte încărcată, împărțindu-și timpul între activitatea de jurnalist și cea de scriitor, Menuț Maximinian nu numai că a acceptat să vină în mijlocul jurnaliștilor începători, dar a petrecut preț de o oră și jumătate în compania acestora, într-o atmosferă plăcută, oferind sfaturi generației de juniori a reporterilor de la CNAMonline. Reporter și scriitor deopotrivă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, jurnalismul a fost pentru Menuț Maximinian primul și singurul său job, fiind în același timp și o pasiune.
Scopul şedinței speciale a fost acela de a crea un dialog între un ziarist cu experiențã de peste 20 de ani şi elevii interesaţi de sfaturile pe care acesta le poate oferi din culisele profesiei de jurnalist. Pentru aceastã întâlnire, elevii fie au venit special la liceu, fie s-au conectat online prin Google Meet, majoritatea dintre ei urmând cursuri online în aceastã perioadã.
Vorbind despre ziarul „Răsunetul”, Menuț Maximinian a mărturisit că, deși este singurul ziar din Bistrița care mai este tipărit și vândut, alături de versiunea sa online, ține mult la acest aspect. Motivul pentru care este păstrat în acest format este faptul că abonații ziarului sunt încă într-un număr mare, mai ales în zonele rurale, dar și în speranța că ziarele tipărite vor reveni pe piață, fiind cel puțin la fel de relevante ca în SUA.
În ceea ce privește succesul unui ziar, acesta constă în originalitatea textelor. Menuț Maximinian susține ideea că articolele inspirate din alte surse nu vor avea un feedback la fel de bun ca cele realizate din surse directe. „Încercați să luați interviuri direct de la personalitățile în sine, fără să preluați informațiile din alte articole.”
Un alt sfat dat reporterilor de liceu a fost acela de a realiza o pagină de Facebook a ziarului și promovarea ziarului pe rețelele de socializare, deoarece aceasta este zona utilizată în număr mare de populație.
În general, în orice ziar, cele mai accesate rubrici sunt cele care conțin accidente, tragedii, conflicte, mai ales dacă acestea prezintă victime rănite sau chiar decedați. După aceasta, următoarea cea mai accesată este rubrica cu noutăți (modificări importante în cadrul orașului, evenimente de toate tipurile etc).
Din perspectiva lui Menuț Maximinian, un articol de calitate necesită destul de mult timp și efort pentru ca rezultatele să fie pe măsură, iar refuzurile întâmpinate de reporter nu trebuie să îl dezarmeze, ci trebuie să persevereze, să schimbe abordarea, dar să-și atingă scopul. Cu toate acestea bunul simț trebuie să fie prezent în mod obligatoriu! Nu întotdeauna întervievatul are timp pentru un set de întrebări, de aceea rebuie revenit cu răbdare asupra problemei și până la urmă totul va ajunge un succes!
Cele mai ușor de redactat articole sunt, în special, știrile care prezintă un accident sau alte evenimente în care este implicat Ministerul Apărării sau alte instituții naționale. Informațiile obținute de la acestea sunt sigure și nu necesită o prelucrare sau o verificare de către jurnaliști. În schimb, în cazurile contrarii, care necesită anchete, articolelor le este dedicat un efort mai mare. Informațiile trebuie preluate de la mai multe surse, apoi verificate, pentru ca articolul să nu prezinte o minciună expusă public.
Pentru ca ziarul să aibă succes, trebuie să publice primul știrea despre un eveniment. Dacă se folosesc surse, atunci acestea trebuie neapărat precizate, atât în ceea ce privește textul cât și fotografiile. Un aspect care presupune presiune este rapditatea cu care sunt publicate informațiile. Dacă un accident rutier are loc pe timpul nopții, iar echipajele de prim ajutor vor fi prezente la locul faptei, jurnaliștii sunt nevoiți să preia datele de la echipaje și, cât mai rapid cu putință, să scrie textul, să-l corecteze și să-l posteze.
Jurnalistul le-a spus reporterilor de liceu și părțile negative ale jurnalismului. Pe lângă orele dedicate pentru a face un articol, un minus este și cazul în care unele știri nu pot fi postate datorită deciziilor luate la nivel național. Un exemplu în acest sens este actualizarea numărului de cazuri Covid-19 care schimbă procentele de incidență, iar postarea de informații neautorizate poate duce la blocarea ziarelor.
Întrebat cum ar descrie în trei cuvinte jurnalismul, Menuț Maximinian îl descrie prin „muncă, corectitudine, încredere”.
La sfarșitul întâlnirii, Menuț Maximinian a oferit jurnaliștilor încurajări și două importante oferte de colaborare: o emisiune la radio și o rubrică permanentă în ziarul „Răsunetul”.
Bozdog Diana, Ostace Robert,
Pop Eliza, Blaiu Cristina,
Deneș Vanesa, Gordon Gabriel
și Bocskai Eliza-Blanka
Foto: Prof. Aurelia Hîruța
Be the first to comment on "Menuț Maximinian la ședința de redacție a ziarului CNAMonline"