Nu vii tu la universitate, vine universitatea la tine

În ultima zi a săptămânii Școala Altfel”, elevi ai Colegiului Național Andrei Mureșanu” din clasele IX-XII au avut ocazia să participe la o activitate inițiată de d-na profesor Karina Ciuruș în colaborare cu directorul educativ Crina Peter și bibliotecarul Nicoleta Butuza.

Aceasta a presupus o întâlnire în care un avocat (Alin Moruțan), un arhitect (Paul Pateușan) și un farmacist (Mona Sîrbuț) și-au prezentat meseriile și ce dificultăți/facilități implică acestea. Alături de ei, au participat și studenții Andrada Bâzgan – psihologie, Silvia Filipoiu litere și teologie, Ilinca Mare – literatură comparată, Alexandru Țărmure – medicină, care și-au exprimat impresiile personale despre viața de student, prezentându-le liceenilor specializarea aleasă.

Scopul principal al întrunirii a fost cel de a informa și de a ajuta/ghida grupul țintă – liceenii – în ceea ce privește alegerea carierei după terminarea studiilor liceale. Întâlnirea a avut loc la CDI, într-o atmosferă relaxată, formându-se încă de la început un dialog între invitați și elevii care erau dornici să afle cât mai multe lucruri interesante care, din păcate, nu apar în broșurile de prezentare a facultăților.

Pe rând, invitații au (pre)luat cuvântul și au prezentat în mod direct, fără ocolișuri, atât părțile negative cât și cele pozitive/benefice ale meseriilor pe care le-au ales. Un aspect important pe care aceștia l-au punctat și care le va fi de folos viitorilor aspiranți la studii superioare, a fost cel de a-și alege meseria și drumul în viață în funcție de aptitudini și pasiuni, îndemnându-i pe elevi să nu pună situația materială înaintea profesionalismului și a dedicației. Dacă un lucru este bine făcut și cu sârguință, recompensa materială va veni la rândul ei în mod inevitabil, nu?

La rândul lor, tinerii studenți și-au zis povestea, prezentând drumul pe care a trebuit să-l parcurgă pentru a ajunge să studieze ceea ce și-au dorit. După cum precizau și ceilalți invitați, actualii studenți au ajuns să-și aleagă începutul vieții lor profesionale în funcție de aptitudinile pe care le au și de pasiunea lor în domeniul respectiv. Cu toții au precizat că aceste două criterii fac diferența în viața universitară și că, fără îndoială, perseverența, munca și implicarea în activitățiile extraculiculare fac diferența.

După terminarea activității, mulți dintre elevi au fost influențați pozitiv de poveștile de viață prezentate și au luat în calcul urmarea unei cariere în domeniile prezentate. Datorită succesului acestui proiect, coordonatorii vor continua să organizeze astfel de întruniri, care nu fac altceva decât să vină în ajutorul tinerilor. Elevii au nevoie în această perioadă a tranziției și a maturizării, mai mult ca niciodată, să fie informați și să cunoască cât mai multe detalii despre gama largă de meserii și profesii pe care, cine știe, le vor urma într-un viitor care se apropie cu pași din ce în ce mai repezi de prezent.

 

Ioana Filipaș XI A

Bianca Rus XI A – foto

Be the first to comment on "Nu vii tu la universitate, vine universitatea la tine"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.