Octavian Goga

Imagine de pe subcoperta cărții “O. GOGA – poză din cartea O. Goga-poezii-Ed. ptr. Literatură 1963”- biblioteca personală I. Stancu

Pe 1 aprilie 1881 s-a născut în localitatea Rășinari, scriitorul român Octavian Goga.

     A fost  poet, jurnalist, dramaturg,  politician (Partidul Național Creștin), ministru de interne între 30 martie 1926 – 4 iunie 1927 și prim-ministrul României între 28 decembrie 1937 – 11 februarie 1938.

Goga a fost un memorialist de seamă, un excelent portretist și un autor de piese teatrale, care prezintă interes și astăzi. De asemeni poezia sa reflectă pregnant o epocă din viața poporului nostru, îndeosebi înaintea primului război mondial.

Satul, busuiocul de sub grindă, feciorii care vin din cătănie, mușcatele și trandafirii din fereastră, tradițiile de luptă populară, dragostea simplă și idilică, lăutarul, cântecele, durerea unui popor ce aștepta o dreaptă sărbătoare, înfricoșata răzbunare, toate acestea Goga le-a țesut în versurile sale.

Ilustrată maximă pe carte poștală editată de Casa Scriitorilor, cu ștampilă de poștă 8 Oct 1944, Câmpia Turzii, pe marca poștală emisă.

Membru al Academiei Române din anul 1920. Goga și-a axat publicistica pe problemle „românismului” (originea românilor, continuitatea neîntreruptă în vatra de formare a poporului român, ideea unității tuturor românilor, idealul unirii într-un stat național, lupta împotriva asupririi austro-ungare.

Devenit mesager al aspirațiilor naționaliste ale românilor transilvăneni, a fost ales în septembrie 1906, secretar literar al „Asociației transilvane pentru literatura română și cultura poporului român (ASTRA).

După izbucnirea Primului Război Mondial , Goga a continuat lupta pentru alipirea Transilvaniei la România și pentru desăvârșirea unității statale române.

Imagine de pe subcoperta cărții “O. GOGA-Versuri, Ed. ESPLA 1957”- biblioteca personală I. Stancu

Din opera sa poetică i se publică: Poezii (1905), Ne cheamă pământul 1909), Din umbra zidurilor (1913), Cântece fără țară (1916), Din larg (1939) – poeme postume

 

Carte poștală editată în 2018 de către Biublioteca județeană “M. Eminescu” Botoșani – colecția I. Stancu

Cristian Stancu, reporter de liceu

 

Be the first to comment on "Octavian Goga"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.