Sâmbătă, 22 aprilie 2017, la Centrul Cultural Sinagoga Bistrița, la ora 10:00 a avut loc festivitatea de încheiere a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”, etapa națională, în prezența unor oficialități, printre care s-au numărat Vasile Puica, vicepreședintele Consiliului Județean și Monica Cristina Anisie, director în Ministerul Educației Naționale.
Vasile Puica a fost primul care a luat cuvântul și care a subliniat importanța acestei olimpiade, dar și a lecturii, în acest sens realizând un portret al cititorilor: „Lectura, în sine, este, mai mult decât oricând, o calitate. Pe cei care citesc trebuie să-i apreciem. Poate de multe ori nu avem cuvintele necesare să îi apreciem pentru efortul, pentru faptul că ei citesc. Cei care citesc, să știți, sunt oameni frumoși. Cei care citesc, dacă ne uităm la chipul lor, sunt mai blânzi, sunt buni, sunt eleganți, sunt sensibili. Și acest lucru se vede chiar discutând cu ei. Și eu sunt dascăl de meserie. Cel care citește este partenerul autorului. Cel care citește face cartea sau scrierea ca atare, să dăinuie peste veacuri, să rămână permanent, să supraviețuiască. Cinste vouă, celor care citiți și cinste profesorilor care vă îndrumă și au sădit în sufletele voatre dragostea pentru lectură. Această olimpiadă este o competiție, iar într-o competiție unii dintre voi câștigă premii, alții urcă pe podium, alții dobândesc experiență sau alții se pregătesc pentru olimpiada de anul viitor, citind mai mult. Dar să știți că toți sunteți câștigători, toți ați luat nota zece și vă felicit! Lectura, în general, este o artă a fericirii. Este bine să citim oricând, oriunde și toată viața.
În continuare, Monica Cristina Anisie, director în Ministerul Educației Naționale, a transmis felicitări elevilor participanți și a început să îi premieze pe cei care au obținut cele mai mari punctaje în urma celor două probe. La nivelul 3 au fost premiați un total de 18 elevi, locul I fiind obținut de Anghel Andrei, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani. La nivelul 4, 16 tineri au reușit să obțină premii, iar primul loc a fost ocupat de Chiorean Maria, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj. Monica Anisie a afirmat că numărul premiilor a crescut față de ultimii ani, acestea constând în diplome, cărți și o anumită sumă de bani.
Monica Halaszi, unul dintre inițiatorii olimpiadei și vicepreședinte al acesteia, a luat cuvântul și a declarat: La concepția acestei olimpiade au stat cinci oameni, cinci „părinți” și vreau să le amintesc numele: două dintre „mamele„ olimpiadei suntem aici, doamna Monica Cristina Anisie, care a semnat in 2012 regulamentul concursului de pe atunci „Lectura ca abilitate de viață” și a trecut numele acestui concurs în calendarul Ministerului. Tot dumneaei a suținut transformarea concursului în olimpiadă și an de an s-a luptat să rămână pe calendar. Trebuie să o pomenesc neapărat pe doamna Anca Denisa Petrache, director în Ministerul Educației Naționale, cea care a avut viziunea acestui concurs în urma managerierii unui proiect – „Dezvoltarea abilităților de viață la copii și tineri”. Mi-a sădint dorința sa și, împreună cu colegul Horia Corcheș de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj și doamna Conferențiar Universitar Doctor Florentina Sâmihăian de la Universitatea din București, Facultatea de Litere am dat naștere acestei competiții. Sperăm să vă placă, noi am vrut să fie o competiție altfel, la care elevii să vină fără să tocească, cu tot bagajul lor de abilități de lectură. Sperăm să vă fi plăcut la Bistrița. Nu au ținut condițiile meteo cu noi, dar poate ați simțit căldura din sufletele noastre și sperăm să nu plecați cu amintiri triste de aici.
Lotul pentru olimpiada internațională, format din câștigătorii primelor 3 premii, a fost anunțat, în continuare, de Monica Cristina Anisie. La nivelul 3, participanții sunt:
Anghel Andrei, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani- premiul I
Popescu Irina-Elena, de la Colegiul Național „Petru Rareș”, Suceava- premiul al II-lea
Potocean Teodora, de la Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița- premiul al II-lea
Crivăț Maria Irina, de la Colegiul Național „Sf Sava”, București- premiul al III-lea
Oprișan Lavinia Maria, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, București- premiul al III-lea
Rîmbu Renata, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea- premiul al III-lea.
La nivelul 4, elevii din lot sunt:
Chiorean Maria, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj- premiul I
Dinu Petruț Relu, de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Buzău- premiul al II-lea
Mitrache Iulia-Natalia, de la Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”, Drobeta Turnu Severin- premiul al III-lea
Morozov Victor, de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”, Tulcea- premiul al III-lea
Niță Silvia-Maria, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” București- premiul al III-lea
Nedelcu Diana, de la Colegiul Național „Silvania”, Zalău-premiul al III-lea
Următoarea confruntare a acestora va fi la etapa internațională, ce va avea loc la toamnă.
Claudia Scuturici, reporter de liceu
Be the first to comment on "Rămas bun, OLAV! Ne vedem în 2018!"