Reporterii de liceu la dezbaterea pe tema agriculturii Bistrița-Besançon

După un scurt periplu la Târgul de Crăciun din Viena, reporterii de liceu ai CNAMonline Bistrița au ajuns în Besançon, Franța, unde se desfășoară programul „Bistrița- Besançon, portret în oglindă” dedicat Centenarului Marii Uniri.

Marți, 11 decembrie 2018 la Liceul Agricol Granvelle, Dannemarie la Crète a avut loc o conferință pe tema dezvoltării agriculturii la care au participat reprezentanta Franței în România, asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, deputat Cristina Iurișniți, elevi ai liceului francez și reporterii de liceu de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița.

Sosiți târziu în noapte din România, reporterii de liceu au luat pulsul evenimentului, aflat pe final.

Elena Bărbos, în calitate de director al asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” și-a exprimat părerea despre această conferință și despre modul în care îi va ajuta pe elevi să se dezvolte în domeniul agriculturii. Aceasta a subliniat „Din punctul meu de vedere, cred că a fost o excelentă radiografie a ce s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla în agricultura românească în comparație cu agricultura din Franța. Sper să fie un imbold pentru tineri să continue în sectorul în care se specializează.”

Sziálgyi Ilona, meșter manufacturier în împletituri din papură, care aparține de asemenea de Centrul Județean pentru Cultură, a venit în Franța alături de alți artizani și se bucură că poate să promoveze artizanatul specific din satul său, împletiturile din papură, făcând parte dintre produsele din Bistrița-Năsăud.

Luc Pierlot, profesor la liceul Agricol Granvelle din Besançon, este de părere că există posibilitatea ca în viitor să fie mai multe parteneriate între Franța și România, întrucât s-a scris o lungă istorie de prietenie care leagă cele două țări.

Provocat de jurnaliștii liceeni din CNAM, profesorul Luc Pierlot de la liceul Agricol, Dannemarie sur Crête a răspuns câtorva întrebări legate de eveniment.

„Consider că este interesant să întreprindem schimburi între tinerii elevi francezi care sunt fii de agricultori și tinerii români care altădată nu cunoșteau agricultura și care, din punctul meu de vedere au un mare potențial. Este trist că România exportă porumb, grâu, floarea-soarelui, deși există un potențial care ar putea fi dezvoltat”, a declarat Luc Pierlot pentru CNAM Online.

Întrebat despre elementele dintre agricultura franceză și cea română, Luc Pierlot a mărturisit:„Există multe diferențe pentru că Franța a avut dintotdeauna o agricultură privată care s-a dezvoltat. În România a fost această experiență timp de 40 de ani, colectivizarea, deci toate structurile au fost transformate. Există multe lucruri care trebuie reconstruite, dar există, așadar, un potențial important.”

Cu privire la perspectiva unor viitoare colaborări între Franța și România în domeniul agriculturii, acesta a afirmat:„Eu cred că vor exista colaborări pe viitor, deoarece este o lungă istorie de prietenie între Franța și România, iar limba este aproape comună. Eu merg în România de mai bine de 10 ani și am văzut multă prietenie și mult contact. Sunt mereu bine primit și România este o țară care îmi place mult. Am fost și în alte țări, dar nu am găsit aceeași complicitate.”

Acesta a mai mărturisit că pe lângă formarea în domeniul agriculturii de care au parte elevii, ar putea fi luat în atenție și contactul direct, nu doar prin cunoștințele dobândite în școală, ci prin practică. Astfel, elevii și tinerii români ar putea să vină la fermele din Franța și să învețe practicând agricultura pe teren.

„Încercăm să ne gândim la o agricultură ecologică, care să pună mai puțin accent pe producție. Tinerii reproduc modelul părinților care le spun că trebuie să producă mult, însă la școală noi le spunem că nu trebuie să producă mult, ci trebuie să gândească,a explicat profesorul Luc Pierlot.

Deputatul Cristina Iurișniți și-a exprimat, de asemenea, părerea asupra conferinței: „A fost o dezbatere bine documentată, coordonată de Jean Pierre de Marsielle, care vine din zona rurală a Franței și care a prezentat cifre în comparație, în oglindă dintre Franța și România. A fost de asemenea o trecere în revistă a istoriei României, a datelor istorice și geografice, a tot ceea ce înseamnă informații despre România.

Bineînțeles, după ce a urmat o serie de întrebări, am avut și eu o intervenție, pentru că mi se părea important să sprijinim producătorii locali și producția noastră locală și să nu tot importăm din alte țări produse pe care noi le avem, cum sunt legumele, fructele pe care noi le-am putea găsi în supermarket-uri sau în magazine specializate, dar de fapt nu le putem găsi decât la piață pentru că- nu-i așa?- cei care importă vor să facă profit și de multe ori prețul din import e mai ieftin decât ce se produce în România. De aceea am spus că e important să promovăm și să protejăm producătorii locali și tot ce se produce în zona noastră. Apoi a urmat „Produs în Bistrița-Năsăud”, asociația care a prezentat informații despre nașterea ei, despre cei ce i-au oferit un sprijin solid și care sunt obiectivele sale, asociație pe care o puteți găsi la târgul de Crăciun din Besançon, unde România este invitat de onoare în acest an centenar. Mesajul meu pentru producătorii locali este să fie curajosi, să se implice, să creadă în ceea ce fac și să-și promoveze întotdeauna produsele.”

 Amalia Rus, Ioana Boca, Andreea Bora, Bocskai Eliza și Andrada Vălean, reporteri de liceu

Be the first to comment on "Reporterii de liceu la dezbaterea pe tema agriculturii Bistrița-Besançon"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.