Târgul Cititorilor de Carte, tradiție la CNAM

Elevi și profesori au umplut sala mică de sport a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” joi, 24 mai 2018, între orele 11 și 14, cu ocazia celei de-a XII-a ediții a „Târgului Cititorilor de Carte”.

Sub sloganul „Nu vii tu la librărie, vine librăria la tine”, profesoara Camelia Toma a organizat și în acest an un târg de carte, devenit tradiție la CNAM, cu ajutorul colaboratorilor: Asociația Argument, Casa de Editură „Max Blecher”, editura „Charmides”, librăriile Casa Cărții „Nicolae Steinhardt” și „Alexandria”.

La târg au fost expuse cărți dintre cele mai diverse, de la beletristică românească și universală, la literatură dedicată elevilor de toate vârstele.

Invitatul de cinci stele al acestei ediții a fost Radu Vancu, absolvent al Facultății de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, conferențiar la aceeași facultate, redactor la revistele „Transilvania” și „Poesis Internațional”, coordonator al secțiunii literare a revistei „Timpul”.

Eleva Maria Leșan, din clasa a XII-a A, a fost cea care a răspuns la „Ghici-ghicitoarea mea: Cine este Radu Vancu”, afirmând: „Radu Vancu. Dacă ar fi să asociez niște cuvinte cu acest nume, cel mai probabil aș alege: Sibiu, poet, traducător, „Poesis Internațional” și, pentru cunoscători, #rezist. Acum Radu Vancu scrie poezie despre viața sa, despre balurile la care merge, despre moartea tatălui său, iar ceea ce scrie nu e doar așa o spovedanie pe muchie de cuțit, ci e într-adevăr o literatură de calitate. În 2012 a primit premiul pentru poetul anului și tot atunci a organizat prima ediție a festivalului de poezie „Poets in Transylvania” care adună anual mai mulți poeți străini și români și se discută despre starea poeziei, se organizează ateliere, iar sălile sunt mereu pline.”

Radu Vancu le-a povestit celor prezenți despre frumusețea secretă care te ajută să descoperi o altă nouă frumusețe în jur sau să te construiești ca o versiune upgradată a ființei tale, despre variantele noastre mai bune, despre mișcarea #Rezist și protestele din diferitele orașe ale țării și despre importanța cunoașterii.

Acesta a fascinat auditoriul cu viziunea sa asupra lumii și asupra rolului literaturii în lumea contemporană: „E aici, în Bistrița, o sursă de generare a frumuseții cu totul specială. Frumusețea, cantitatea aceasta ciudată de intensitate ce există în lume, face viața demnă de a fi trăită și experimentată. Lumea, dacă ne uităm la ea din exterior, poate fi privită ca un ansamblu de mecanisme care încearcă să supraviețuiască, furându-și energia unul altuia. Fie ființe care se halesc unele pe altele, fie plante care încearcă să crească mai înalte decât celelalte, să le fure energia, suntem o sumă de mecanisme care încearcă să se paraziteze unele pe celelalte. Și arată foarte urât lumea, dar într-un mod straniu există o cantitate de frumusețe, o cantitate de intensitate suplimentară în lumea asta, care nu intră în logica existenței noastre.”

Pentru Radu Vancu cei care rezistă, cei care reacționează mai mult, cei care sunt mai obraznici, sunt cei care sunt sensibili la frumusețe: „Frumusețea te face reactiv”.

Autorul afirmă: „Mi se pare că sunteți grozavi și faceți bine ceea ce faceți. V-am văzut pe mulți dintre voi la proteste, punând întrebări la târguri de carte. Sunteți inteligenți, bine informați și cu capul pe umeri. Sunteți o generație care știe ce vrea, un public care ne dă încrederea că nimic nu este pierdut în literatură, un public pe care nu-l putem păcăli și care are mereu întrebările esențiale, care se manifestă la orice întâmplare cu un scriitor ca la o lecție de scrimă unde se fac fandări pe viață și pe moarte. Sunteți acel gen de public de care spunea Borges, marele scriitor argentinian, că face cele mai complicate discuții despre literatură. Este exact așa cum mă așteptam: dificil și frumos.”

În ceea ce privește organizarea târgului de carte, implicarea elevilor a fost pe măsura evenimentului: elevii au fost cei care au aranjat standurile, tot elevii au „păzit” cărțile, le-au vândut, le-au prezentat și le‑au cumpărat. „Este o activitate frumoasă și benefică pentru toți elevii doritori să citească. Observ că lumea reacționează cu entuziasm și copiii se bucură când își găsesc cărțile dorite. Este un târg de carte reușit.”, a spus una dintre elevele Colegiul Național „Andrei Mureșanu” în interviul acordat jurnaliștilor de liceu.

Interesul și admirația pentru târgul de carte și inclusiv pentru scriitorul invitat, Radu Vancu, au fost evidente pe fețele celor prezenți care s-au simțit norocoși că au avut șansa să ia parte la eveniment. Elevii conștientizează că citesc fiindcă asta îi formează ca oameni, le conturează personalitățile și le oferă lecții de viață. Tinerii au nevoie de inspirație, de un model, lucruri pe care le găsesc printre ,,marginile albe ale scriiturii”, dacă vor căuta răspunsurile la întrebările fără sfârșit.

 

Reporteri de liceu: Mihaela Maria Vlad, Anca Dodu

Foto: Sharon Crețu, Amalia Rus

Be the first to comment on "Târgul Cititorilor de Carte, tradiție la CNAM"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.