Zece ani de CNAMonline – a doua generație de reporteri

Ziarul CNAMonline a rezultat în urma proiectului educaţional „Reporter de Liceu”, iniţiat de fundaţia Soros România. Începând cu 2010, proiectul pilot Reporter de Liceu a fost dedicat folosirii jurnalismului cetăţenesc ca metodă de educaţie civică a tinerilor. Proiectul s-a situat la graniţa dintre mai multe programe: Studii electorale românești, Școală și comunitate și Open Society Fellows – programul dedicat absolvenţilor de studii în străinătate.

Din acest proiect au făcut parte 8 echipe redacţionale de la 8 licee din ţară: Colegiul Economic „D.P. Martian” Alba-Iulia, Colegiul Naţional „Andrei Mureşeanu” Bistriţa, Colegiul National „Bănăţeanul” Timişoara, Colegiul National „Roman-Voda” Roman, Grupul Şcolar Agricol Ţăndărei, Grupul Şcolar Forestier Caransebeş, Grupul Şcolar „Traian Vuia” Craiova, Liceul Teoretic Marton Aron Miercurea-Ciuc.

Printre obiectivele principale ale proiectului s-a situat stimularea implicării elevilor de liceu din ani terminali în viaţa comunităţii, folosind metodele jurnalismului și oportunităţile multiple oferite de internet (cu accent pe tehnologiile WEB 2.0).

Andrei Rai, Daniel Danciu, Emima Pop şi Mihaela Ciocan au fost patru colegi de clasă, cărora le plăcea să lucreze unul cu celălalt, care erau încântaţi de ideea proiectului şi care au încercat să scrie articole cât mai bine. Din toamnă li s-au alăturat Cornelia Tăluţă, Ioana Şomotecan, Teodora Buhai, Radu Hăngănuţ şi Ramona Scurtu, elevii care le-au continuat povestea. Împreună au fost premiaţi cu locul III în decembrie 2010. Festivitatea de decernare a premiilor s-a desfăşurat la Sala Mică a Palatului din București în context jubiliar: Fundaţia Soros pentru România aniversa 20 de ani de activitate. Prezentator a fost nimeni altul decât Cătălin Ştefănescu, iar premiile au fost înmânate câştigătorilor de către scriitorul Dan C. Mihăilescu şi criticul de film Irina Margareta Nistor. Cadoul life al momentului a fost un concert al trupei Iris, care a interpretat melodii de pe noul lor album.

Rezultatul întăririi echipei a fost unul considerabil.

Ramona Scurtu a cercetat problemele legate de protecţia consumatorului şi a constatat – Consumatorii bistriţeni nemulţumiţi aduc plângeri cu duiumul, alături de colega ei , reporteriţă şi ea, Ioana Şomotecan.

Teodora Buhai a aflat despre o nouă campanile de voluntariat în Bistriţa şi-a informat despre aceasta colegii: Asociaţia Euro<26 România în parteneriat cu Young Scott, Scoţia şi Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România au iniţiat proiectul „Centre Start-up” pentru tineri.

Teodora Mihaela Ciocan a luat pulsul liceului său aflat în renovare, intitulându-şi cu umor articolul: Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu’’ – ÎMPACHETAT

Cornelia Tăluţă ne aminteşte că în cultura română problema se pune uneori în „termeni medicali”: Doctorii culturii îşi operează pacienţii la Arad

Andrei Rai a înaintat acum o cerere la DSP despre situaţia spitalelor bistriţene şi în aşteptarea răspunsului a dat o fugă printr-o expoziţie de pictură atipică – Paintografia, o nouă viziune a fotografiei

Daniel Danciu, după ce a asistat la una dintre Şedinţele Consiliului Local şi a aflat CE VOTEAZĂ CONSILIERII NOŞTRI s-a decis: VREM WONDERLAND!

Emima Pop a redactat o cerere de informare online cu privire la direcţionarea impozitului anual de 2% şi a aşteaptat şi ea cele 30 de zile când pentru a-şi lămuri problema scriind, între timp, despre ce s-a mai întâmplat în şcoală la alegerile pentru consiliul elevilor Şi preşedinţia merge la …

Radu Hăngănuţ a reuşit să stea de vorbă cu purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean Bistriţa, dar a fost nemulţumit deoarece la nenumăratele întrebări şi detalii pe care le-a solicitat a primit foarte puţine răspunsuri, multe dintre ele fiind monosilabice: da, nu!

Monolog adresat

Într-un mesaj în care se adresează generației de azi a reporterilor/viitorilor reporteri de liceu, Ramona Scurtu subliniază:

CNAMonline a fost o experiență prin care am reușit să-mi pun în ordine gândurile. Poate sună ciudat, dar fiecare articol care a trebuit scris m-a forțat să-mi concentrez atenția asupra lucrului respectiv și să încerc să descriu povestea în cel mai realist mod posibil. CNAMonline a fost o poartă prin care am pus în valoare o pasiune pe care o aveam de mult – scrisul. Datorită acestui proiect am mers mai departe la facultatea de jurnalism, ulterior la un master în comunicare. În prezent lucrez ca freelancer pe partea de copywriting și pot spune că CNAMonline e proiectul care mi-a dat curaj să mă exprim și care a pus bazele a ceea ce sunt astăzi datorită tuturor oameni implicați în proiect, oameni care au pus în evidență frumosul din mine.
Te încurajez să profiți de această oportunitate, care îți poate schimba viața. Iar dacă acestea ți se par cuvinte mari, cu siguranță îți va aduce cunoștințe noi și oameni deosebiți pe care nu îi vei uita niciodată. (Ramona Lazar Scurtu)

În prezent. 

Radu Hângănuț – Lucrează la Starea Nației și Sinteza, a fost News Reporter la Transilvania Reporter, a fost Reporter la

News.ro, a fost News Reporter la Digi24, studiază la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

Ramona Scurtu (Lazăr) – a studiat la Universitatea Tehnică Ilmenau, Germania, colaborator la Bistrițeanul.ro și prezentator de știri la radio Bistrița.

Cornelia Tăluță – A absovit  UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.

Teodora-Ioana Buhai (Dârloșan) Contabilitate și Informatica de Gestiune la Universitatea Babeş-Bolyai, F.S.E.G.A.

Be the first to comment on "Zece ani de CNAMonline – a doua generație de reporteri"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.