O decadă de CNAMonline – seniorii

Ziarul CNAMonline realizat de elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din echipa reporterilor de liceu a ajuns anul acesta la 10 ani de existență.

Poveștile care se nasc în școală sunt pentru totdeauna. Școala este pentru totdeauna. Așa s-a întâmplat și cu CNAMonline, un ziar, o poveste, o aventură, un proiect. Inițiat în anul 2010 de Fundația Soros pentru România în urma unui concurs la care au luat parte peste 80 de licee, proiectul avea să fie, timp de zece ani, pentru peste o sută de liceeni ai CNAM, o frumoasă poveste, A fost o poveste despre echipă, despre comunicare, despre fair play, despre imagine, despre viața de licean implicat în viața comunității!

Evenimentele încep cu prima generație de reporteri care au cunoscut lumea presei prin două etape de formare cu personalități din lumea presei și nu numai: Călin Cosmaciuc, Radu Nicolae, Sanda Nicola, Liviu Iolu, Radu Paraschivescu. Aceștia au venit în mijlocul liceenilor, ajutându-i să-și înființeze un ziar al lor, în care să învețe despre drepturile cetățenești și despre societatea în care trăiesc.  După o festivitate de premiere a celui mai bun ziar, la care amfitrionii au fost nimeni alții decât Irina Margareta Nistor și Dan C. Mihăilescu, înmânarea premiilor fiind făcută de Cătălin Ștefănescu, reporterii CNAM au părăsit Sala Mică a Palatului din Bucurețti cu Premiul III pentru cel mai bun ziar și cu o nouă echipă, căreia să-i transfere ștafeta.

A urmat o perioadă de tatonări, în care reporterii au învățat să fie obiectivi și activi, să se exprime coerent, să militeze pentru drepturile lor, să prezinte realizările lor și ale colegilor, să se implice și să demonstreze că jurnalismul poate forma caractere, poate lega prietenii, poate scrie istorie și dacă e în forma lui cuminte, de reporter de liceu. EMIMA POP, MIHAELA CIOCAN, DANIEL DANCIU și ANDREI RAI au plecat apoi mai departe, să scrie alte povești, despre sănătatea omenilor și despre suflete frumoase.

Pentru cei patru liceeni cu care a început povestea:  EXCELSIOR!

„Pentru mine CNAM online a fost o experiență inedită. Am făcut parte din prima generație de reporteri de liceu. Am învățat multe lucruri, am întâlnit oameni foarte valoroși și, în acelasi timp, ne-am și distrat. Mă bucur mult că acest ziar, după atâția ani, este încă activ.

În prezent sunt medic rezident și pot să spun că CNAM online a fost si este un proiect pe care îl recomand tuturor elevilor.”( Andrei Rai)

Be the first to comment on "O decadă de CNAMonline – seniorii"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.