Amintiri de la Mica Unire

Luni, 22 ianuarie 2018, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu Brigada 81 Mecanizată Grigore Bălan, au organizat la Casa Armatei un eveniment pentru a marca „Mica Unire” din 24 ianuarie 1859.

Evenimentul a debutat la ora 13:00 cu discursul șefului Cercului Militar din Bistrița, plutonierul major Paul Petrovan.

A fost prezentat de către Maria Filipoiu, elevă la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, și a avut șase momente principale. Prima dată, eleva CNAM, Claudia Scuturici a prezentat un scurt istoric al evenimentelor care s-au petrecut acum 159 de ani şi fără de care România nu ar fi existat.

În continuare, Cristina Fechete (elevă la CNAM) a interpretat trei cântece patriotice care le-au făcut spectatorilor pielea de găină.

A urmat o invocare a personalităților ce au făcut posibilă unirea, invocare realizată de elevele Clara Buta și Andreea Bugnar de la Școala Gimnazială 1. Au fost recitate, mai departe, poezii patriotice de către elevii Școlii Gimnaziale 1, Mario Bartoş, Anda Racoşi și Alexandra Bălăncan.

Ultima parte a evenimentului a cuprins trei marșuri interpretate de Fanfara Militară a Garnizoanei Bistrița. Acestea au fost urmate de o scenetă, reallizată de Mihai Chiş, Andreea Catalano și Raul Peterlin, elevi la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. În încheiere, toți cei prezenți au intonat Hora Unirii.

Echipa care a contribuit la realizarea acestei „ore de istorie” a fost formată din cadre didactice și elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” și Școala Gimnazială 1, cadre militare şi muzicieni, evenimentul fiind un adevărat succes!

 

 

 

 

 

 

Raul Peterlin, reporter de liceu

Foto: Claudia Scuturici

Be the first to comment on "Amintiri de la Mica Unire"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.