Miercuri 19 aprilie 2017, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei ,,Lectura ca abilitate de viaţă”, etapa națională, alături de alte oficialiăţi şi într-un cadru festiv de excepţie – Sinagoga Bistriţa, Camelia Tabără, inspector general al ISJ Bistriţa-Năsăud a răspuns întrebărilor venite din partea echipei reporterilor de liceu de la Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu„ Bistriţa.
R: Cum percepeţi OLAV 2017? Impune ceva diferit în comparație cu olimpiada clasică de limba și literatura română?
C.T.: Este o olimpiadă pe care noi am mai organizat-o. Mie îmi place foarte mult această olimpiadă, pentru că e mai mult decât stilul clasic care presupune multe noţiuni teoretice. Olimpiada vizează în mod deosebit competenţele dobândite de copii prin lectură și cred că se referă foarte mult la creativitatea copiilor, la ceea ce ei au dobândit prin miile de pagini citite.
R: Comparativ cu ediţiile precedente ale olimpiadei, consideraţi că există un anumit element de noutate caracteristic ediţiei din acest an?
C.T.: Există o separare pe care o consider binevenită între liceu şi şcoala generală. Dacă în anii trecuţi totul se realiza împreună, anul acesta te poţi concentra mai bine pe un anumit palier de vârstă, pe tipuri de activităţi, dar şi pe subiecte.
R: Ce părere aveţi despre faptul că din ce în ce mai multă lume consideră că astăzi nu se mai citeşte? Credeţi că este totuși doar o speculaţie şi că pasiunea pentru lectură nu a dispărut?
C.T.: Eu spun totuşi că sunt foarte mulţi copii şi tineri care citesc. Citesc mult şi de calitate. Din păcate, există şi copii care preferă mediul virtual, internetul, care oferă o informaţie foarte uşoară şi deloc profundă, dar sunt convinsă că cititul rămâne o pasiune importantă şi profundă a multor generaţii de tineri.
R: De ce Bistriţa şi nu altă locaţie pentru desfăşurarea fazei naţionale a olimpiadei ,,Lectura ca abilitate de viaţă”?
C.T.: Deoarece, din câte ştiu eu, aici există un grup de profesori care au iniţiat această variantă de olimpiadă şi, rând pe rând, fiecare judeţ trebuie să organizeze ceva unic.
R: Doriţi să adresaţi un mesaj pentru toţi participanţii din acest an?
C.T.: Mult succes pentru fiecare, chiar dacă nu va fi câştigătorul unui premiu sau menţiuni. Experienţa pe care o dobândeşte într-un asemenea concurs cu siguranţă îl ajută şi îl îmbogăţeşte.
Vlad Răzvan Moldovan, reporter de liceu C.N.A.M.
Be the first to comment on "Camelia Tabără, inspector general al ISJ Bistriţa-Năsăud, intervievată de un reporter de liceu."