Miercuri, 25 septembrie, de la ora 17:00, în Lounge-ul FICT elevii Colegiului Național Andrei Mureșanu, Bistrița, au avut ocazia să participe la Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), un eveniment cultural deosebit, care promovează lectura și dialogul literar.
Întâlnirile FICT aduc mereu în prim-plan discuții captivante! De această dată, elevii clubului de lectură Cartea în BOOKate de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, au povestit despre lecturile care le-au modelat gândirea, poveștile care le-au rămas în suflet și cum s-au apropiat mai mult de lumea cărților.
„Citim, discutăm, ne schimbăm!” nu e un slogan ales întâmplător, ci reflectă transformarea care are loc în minte și în suflet atunci când te întâlnești cu Cartea.
În cadrul acestei manifestări, întâlnirea cu CNAM-iștii a fost un moment special și a fost dedicat elevilor membri ai clubului de lectură al liceului, care au avut oportunitatea de a împărtăși opiniile și experiențele lor personale legate de activitățile desfășurate în cei patru ani de existență a clubului.
La această întâlnire au fost prezente și două foste membre ale clubului de lectură din prima generatie de cititori, actuale studente la medicină, care, datorită experienței lor anterioare, au condus discuțiile și au îmbogățit conversația.
Întâlnirea a prilejuit un dialog deschis între elevi, în care aceștia și-au prezentat cărțile preferate și au vorbit despre impactul pe care le-au avut asupra lor. Discuțiile au depășit însă simplele recenzii, oferind o perspectivă mai profundă asupra modului în care lectura poate transforma percepțiile și relațiile dintre participanți.
Perspectivele asupra lecturilor, ca și eleganța exprimării au stârnit aplauze după fiecare confesiune a invitaților, semn că lectura clădește și transformă spiritul oricărui tânăr, ajutându-l să crească frumos în plan spiritual.
Un aspect important evidențiat de elevi a fost atmosfera de siguranță și deschidere creată în cadrul clubului de lectură, care le-a permis să discute liber și să împărtășească idei fără teama de a fi judecați.
Mulți dintre participanți au recunoscut că, datorită întâlnirilor din cadrul clubului, și-au schimbat perspectiva asupra anumitor cărți, ceea ce subliniază importanța dialogului și a diversității de opinii într-un astfel de cadru. Relația cu profesoarele de diferite discipline cu care au interacționat în cadrul clubului doar în calitate de cititori le-a oferit oportunitatea de a se detașa de inhibiții.
Elevele au realizat scurte prezentări ale cărților, exprimându-și opinia cu privire la conținutul și mesajul acestora. Printre cărțile citite se numără: „Jar” – Liviu Rebreanu, „Șoareci și oameni” – John Steinbeck, „Un fiu” – Alejandro Palomas sau „Vara în care mama a avut ochii verzi” romanul Tatianei Țîbuleac .
De asemenea, la acest eveniment au fost prezente și autoarele Bianca Tămaș și Luminița Rusu, cunoștințe familiare cititorilor clubului, care au avut onoarea sa realizeze un eveniment împreună cu acestea la Bistrița, la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”, în cursul lunii aprilie, când acestea au împărtășit elevilor pasiunea pentru cărți și scris.
A fost o experiență frumoasă, cu discuții interesante și umor, cu care elevii au avut ocazia de a interacționa și de a dezbate cărțile citite. Mai mult decât atât, elevii și-au împărtășit clipele trăite în decursul întâlnirilor lunare la club și experiența de lectură, reamintindu-și cu plăcere de locurile în care se desfășurau întâlnirile; biblioteca școlii organizată în sistemul CDI, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”, dar mai ales spațiul primitor al librăriei acum desființate, „Nicolae Steinhardt”.
Prezenta la FICT elevilor clubului de lectură Cartea în BOOKate de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița a fost susținută cu multă implicare de Florina Cșmir, o fostă CNAM-istă, acum Social Media Manager la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania.
Pasionata cititoare încă din liceu, Florina s-a dovedit a fi și o poetă talentată, câștigând premii importante la concursurile de creație literară, dar și o talentată pictoriță și graficiană. Atrasă de activitatea clubului, a venit în întâmpinarea fostelor profesoare cu o colaborare plină de prospețime, prilejuindu-le membrilor clubuluii întâlnirea cu scriitoare și prezența la FICT prin integrarea în programul festivalului a elevii clubului de lectură Cartea în BOOKate, de la liceul al cărei absolventă este.
Andreea Muresan, Daiana Barna si Daria Marcu
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) de la Cluj-Napoca este un eveniment cultural de mare importanță pentru comunitatea de cititorii, dar și scriitori din Romania. Vizita la FICT a fost o experiență cu adevărat specială. Deși am stat doar câteva ore, am fost captivată de atmosfera vibrantă și de mulțimea de oameni pasionați de cărți. Târgul de carte era plin de standuri cu o mare diversitate de carte, de o multitudine de edituri cunoscute în România, iar oferta de titluri era copleșitoare. Participarea la acest festival ne-a oferit oportunitatea de a intra în contact direct cu autori consacrați, dar și cu scriitori ai literaturii contemporane, prin cărțile regăsit la standuri.
Cristiana Sigmirean
FICT este un festival de mare anvergură și promovează cultura prin lectura cărților și dezbaterea acestora. Experiența la FICT a fost una impresionantă și chiar dacă am petrecut puțin timp, am reușit să mă las atrasa de mireasma cărților. Fiecare dintre elevi au trecut pe la diferite standuri și ai simțit vibrația interioară a fiecărui reprezentant preocupat să atragă clienții.
Atmosfera la festival a fost una plăcută și pot să zic ca am avut ocazia sa aflu titluri de cărți scrise de autori contemporani care mi-au atras atenți . Festivalul a reusit sa creeze o anumită vibrație care te chema înspre el, iar noi ne-am lăsat ghidați și am intrat pe porțile acestuia vrăjiți de diferite titluri de cărți sau nume de autori contemporani. Participarea la festival ne-a oferit o experiență deosebită și educativă și am reușit să aflăm multe lucruri interesante despre autorii contemporani și cărți momentului.
Christiana-Andreea Peter
Be the first to comment on "Cartea în BOOKate la Festivalul Internațional de Carte Transilvania – ediția 10!"