„CITESC, DECI EXIST” reloaded

Clubul de lectură „CITESC, DECI EXIST” al CNAM, inițiat de profesoara de limba și literatura română Irina Vlas, în colaborare cu colega ei de catedră, Maria Biligan, a revenit, ajungând la a doua întâlnire din anul școlar 2021-2022.

Miercuri, 27 octombrie 2021, deși în plină vacanță, clubul de lectură al CNAM „CITESC, DECI EXIST”, inițiat de profesoara de limba și literatura română Irina Vlas, în colaborare cu colega ei de catedră, Maria Biligan, și-a reînceput propriu-zis activitatea, dezbătând o carte interesantă: „Britt-Marie a fost aici” scrisă de celebrul autor suedez Fredrik Backman. Activitatea s-a desfășurat online, pe Zoom, într-o formulă nouă, cu membri dornici de a demonstra că lectura și literatura nu pot decât să unească oamenii, să-i apropie, să-i educe, să-i facă să iubească personajele și să empatizeze cu acestea.

La începutul întâlnirii, cu ajutorul platformei Mentimeter, s-au schimbat opinii și impresii legate de carte și de personajul principal. Mai apoi, a avut loc o prezentare a cărții în aplicația Canva, realizată de eleva Camelia Cifor din clasa a XI-a G, precum și o provocare în Jamboard.

Aceasta le-a oferit elevilor posibilitatea ca, organizați în echipe, să dea o altă înfățișare personajului – o pasăre sau o plantă, precum și să încerce să încadreze astrologic personajul. Astfel, Britt-Marie, protagonista romanului, a prins viață: „Britt-Marie a fost aici, la Clubul nostru de lectură, iar noi ne-am bucurat să râdem și să plângem cu ea, să arbitrăm un meci pe care l-am câștigat” (Irina Vlas). La finalul întâlnirii, membrii clubului au vizionat și trailer-ul filmului realizat după carte.

Elevii au descris activitatea ca fiind una interesantă, interactivă, mărturisind că le-a fost dor de întâlnirile clubului, iar profesoara Irina Vlas a concluzionat: „Am împărțit păreri, am încercat să înțelegem comportamente, să nu dăm curs prejudecăților eroinei, dar și să ne apropiem, cât am putut, de personajul însuși. Sperăm că am reușit, încă o dată, să învingem bariere, să fim aproape, chiar dacă doar prin intermediul ecranului.”

În data de 5 octombrie 2021, când clubul de lectură „CITESC, DECI EXIST” și-a redeschis activitatea, Irina Vlas, coordonatoarea proiectului, a notat pe pagina de Facebook: „Ne-ntâlnirăm, ne cunoscurăm, ne organizarăm. Astăzi, de ZIUA EDUCAȚIEI, am reluat activitatea clubului nostru de lectură, cu membri vechi și noi, cu entuziasm și încredere, cu speranța că lectura chiar ne reunește, indiferent de vremi și vremuri. Să zăbovim citind împreună și anul acesta școlar!”

Pentru cei interesați de activitatea viitoare a clubului, profesoara Irina Vlas, tot pe pagina de Facebook, anunță că începând cu data de 1 noiembrie 2021, membrii clubului vor face recomandările de lectură ale proiectului, ca și anul trecut.

Eliza Pop, reporter de liceu

Be the first to comment on "„CITESC, DECI EXIST” reloaded"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.