Conferinţă antreprenorială – „Antreprenorul din tine”

Joi, 9 noiembrie 2017, avut loc la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, o conferinţă antreprenorială, în cadrul proiectului „Vreau să fiu antreprenor”, proiect susţinut de Romanian Business Leaders.

„Vreau să fiu Antreprenor” este un proiect Romanian Business Leaders pentru liceenii și studenţii din România, parteneri principali fiind Banca Transilvania și BT Club. Acesta are scopul de a încuraja tinerii în iniţierea propiilor afaceri. Proiectul a început în anul 2013, implicând 320 de antreprenori de succes, printre care şi Van Curier, reuşind să motiveze 20 000 de liceeni în dezvoltarea propiilor afaceri.

Evenimentul a avut loc în sala de activităţi a Liceului cu Program Sportiv, de la ora 14:30 şi a durat o oră şi jumătate, timp în care elevii de la mai multe licee din oraş, printre care şi cei de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” au avut şansa de a asculta şi de a-şi lămuri curiozităţile asupra antreprenoriatului şi al iniţierii unei afaceri.

Acest eveniment a fost prezentat de Lavinia Antone, o studentă la Master în cadrul Management-ului, voluntară în acest proiect, invitat special fiind un antreprenor bistriţean, care a înfiinţat o firmă de taxi, având sediul în apropierea Pietonalului „Liviu Rebreanu”.

Elevii s-au jucat un joc, KAHOOT, despre afaceri şi antreprenoriat, primind şi premii la finalul jocului.

La finalul conferinţei cei interesați au avut şansa de a vorbi cu antreprenorul şi cu organizatorii evenimentului pentru a-şi lămuri eventualele curiozităţi.

Elevii Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, atât de la profilul economic cât și de la cel real, însoţiţi de d-na profesor Corbu Cristina, au fost încântaţi de prezentarea conferinţei şi ne-au explicat scopul participării lor la eveniment.

Pătrăşcanu Viorel, clasa a-X-a: „Mă atrage ideea de inițiere a unei afaceri” şi Tomşa Vanessa, clasa a-X-a: „Consider că antreprenoriatul reprezintă un subiect cu o temă interesantă. Ideea de a studia antreprenoriatul constituie o oportunitate în dezvoltarea profesională”

Rugată să răspundă la câteva întrebări, Lavinia Antone, prezentatoarea evenimentului a acordat un interviu ziarului CNAMonline:

R: Cu ce scop s-a organizat această conferință?

L.A: Scopul a fost de a transmite mai departe ideea de antreprenoriat, deoarece tinerii aud cuvântul ,,antreprenor” și nu își dau seama câte oportunităţi sunt în faptul de a fi antreprenor și în faptul de a te implica, la nivel local, în comunitate.

R: Crezi că elevii care au participat astăzi în cadrul activității vor fi influențați înspre spiritul de antreprenor?

L.A: Da, da. Dorința de a fi antreprenor și de a fi lider cred că există în fiecare persoană din lume. Ei bine, acum venind aici, e ca și cum v-am dat ,,foc la fitil” și plecăm. Dacă mergeți în sus sau se termină focul la jumătate, depinde de voi. Dar, da, aici sunt sigur copii care au spirit de antreprenor.

R: Consideri că elevii sau mai bine zis tinerii de astăzi au mai mult potențial în inițierea unei afaceri decât adulţii?

L.A: Da. În primul rând, e vorba de timp. Tinerii au mai mult timp să greșească, să experimenteze și să-și dea seama dacă vor să facă business pe bune sau nu. Au timpul necesar de a face lucrurile să se întâmple acum.

R:Crezi că eșecul primei afaceri ar trebui să îi influențeze negativ pe tineri sau să le ofere optimism în demersul inițierii unei alte afaceri?

L.A: În situația exemplificată depinde foarte mult de fiecare. Sunt oameni care în momentul în care au un eșec, tentativa de a începe un business este prima și ultima și oameni care iau eșecul ca o încurajare.

R: Crezi că împărtășirea experienței tale profesionale îi va motiva pe tineri și pe elevi în exprimarea în plan profesional?

A: Sincer, aş vrea să îi îndrume, nu să îi motiveze. Motivația vine din interiorul propriei persoane.

Nicolae Elisabeta, Boca Ioana, reporteri de liceu

Foto: Corbu Cristina, Boca Ioana

Be the first to comment on "Conferinţă antreprenorială – „Antreprenorul din tine”"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.