Joi, 11 octombrie 2018, la Colegiul Național Andrei Mureșanu au avut loc dezbaterile pentru alegerile noului Consiliu Școlar al Elevilor, un eveniment important care se adresează tuturor elevilor ce își doresc să reprezinte interesele colegilor lor.
Candidații și-au prezentat, în două runde, în fața elevilor din clasa a IX-a și a X-a, respectiv a XI-a și a XII-a, programul de candidatură și calitățile
care îi recomandă pentru funcția aleasă.Pentru postul de președinte au candidat 3 elevi, Andreea Catalano, Norin Galben și Mihaela Maria Vlad. Dan Florina, Florina Drăguș, Cristina Florea, Nicola Forfotă, Lenuța Forogău, Patricia Isip, Alina Mihalaș, Ania Moldovan au candidat pentru cele 3 funcții de vicepreședinte, iar elevele Izabela Ilvan și Loredana Pop au concurat pentru locul de secretară.
Fiecare a avut 2 minute la dispoziție, restul timpului fiind alocat, atât întrebărilor din public, cât și întrebărilor adresate de către membrii comisiei de organizare: profesoarele Venera Roth-Gros și Laura Gherman și foștii membri ai Consiliului, Alexandra Oltean, Radu Lupșan, Daniel Flore și Roxana Spânu.
Publicul a fost plăcut surprins de ideile propuse de candidați, idei care corespund dorințelor liceenilor, precum: organizarea unor competiții sportive, concursuri de creație, reînființarea trupei de muzică a colegiului și conceptul serilor de film sau karaoke. De asemenea, au luat în considerare importanța informării colegilor lor asupra drepturilor și responsabilităților ce le revin. Realizarea unei platforme online prin care elevii să-și exprime liber opiniile legate de activitățile desfășurate în școală a fost una dintre variantele promovate în rândul concurenților.
Publicul nu a stat pe gânduri când a fost vorba de a le adresa întrebări candidaților, iar elevii și-au manifestat curiozitățile sau nelămuririle. Creativitatea și ideile de ansamblu asupra cum ar arăta un bun CNAM le-au venit în ajutor concurenților, care s-au străduit să răspundă pe placul colegilor lor. Care ar fi, din punctul tău de vedere, 3 caracteristici de bază ale unui mediu educațional propice dezvoltării personale?, Care este calitatea care te diferențiază de restul adversarilor tăi? Cum poți determina elevii să participe la activitățile propuse și desfășurate în școală? au fost câteva dintre întrebările ce au pornit un subiect de discuție la nivel general în sală.
Profesoarele nu au uitat de importanța Statutului Elevului într-o comunitate școlară și au testat cunoștințele și informațiile elevilor cu privire la drepturile, obligațiile și sancțiunile legislative. De asemenea, întrebările cu privire la modul de organizare al Consiliului Școlar al Elevilor și atribuțiile fiecărui post au fost accentuate în evaluarea fiecărui participant.
Radu Lupșan, fostul vicepreședinte, a declarat: Pentru că am fost reprezentant al școlii în Consiliul Elevilor, consider că este foarte important ca elevii să știe pe cine votează și cine îi va reprezenta apoi la nivel județean, în Consiliul Județean al Elevilor. Candidații s-au descurcat foarte bine, fiecare și-a punctat calitățile și au avut determinarea necesară să-și prezinte ideile cu încredere.
După ce marile emoții ale elevilor de a se afla în fața a atâtor spectatori s-au risipit, candidații au răspuns pozitiv întrebărilor jurnaliștilor cu zâmbetul pe buze.
Patricia Isip, unul dintre candidații pentru postul de vicepreședinte a mărturisit: Când am fost anunțată prima dată că se fac înscrieri pentru Consiliul Școlar al Elevilor, m-am gândit la calitățile mele care cred că s-ar potrivi cu acest post. Un vicepreședinte trebuie să fie serios, sigur pe el, responsabil și sociabil, însă, nu în ultimul rând, un bun ascultător. Cât despre dezbaterea de azi, m-am simțit încurajată de colegii mei. Mi-au trimis o energie pozitivă și am putut vorbi mult mai deschis.
Unul dintre candidații pentru funcția de președinte, Mihaela Maria Vlad, a declarat, plină de emoție: În momentul în care am decis că voi candida, m-am bazat pe faptul că sunt o persoană responsabilă și conștientă de ceea ce mă înconjoară. Încă din clasa a IX-a mi-am propus să candidez și iată-mă aici. Cred că faptul că am ocupat statutul de șef al clasei timp de 3 ani m-a ajutat, iar încrederea mea în sine a fost transmisă și colegilor mei.
Așa s-au terminat dezbaterile pentru alegerile noului Consiliu Școlar al Elevilor, printre cuvinte de încurajare, răsuflări ușurate și gândul că ziua de luni, 15 octombrie, va fi cea care va decide noua formulă a unui grup de tineri puși pe treabă și inspirați.
Anca Maria Dodu, Andreea Bora, Eliza Blanca Bocskai, Mihaela Maria Vlad – reporteri de liceu
Foto: Crețu Sharon
Be the first to comment on "Consiliul Școlar al Elevilor din CNAM își alege noii reprezentanți"