În Săptămâna Educației Globale, zi festivă pentru Colegiul Național „Andrei Mureșanu”,

În Săptămâna Educației Globale, zi festivă pentru Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea patronului spiritual al acestuia.

Luni, 16 noiembrie 2021, cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea poetului tribun Andrei Mureșanu, patronul spiritual al colegiului, s-au desfășurat mai multe activități în cadrul Colegiului Național “Andrei Mureșanu”.

Dimineața, înainte de începerea orelor de curs, s-a prezentat un discurs omagial, după care pe holurile liceului s-au auzit  acordurile imnului național. Versurile poeziei „Un răsunet”, scrise de poetul vizionar al cărui nume îl poartă colegiul sunt încă un element de predestinare culturală de care se bucură cnamiștii bistrițeni.

De la ora 15:00, în cadrul proiectului „Sărbătoare pentru minte, inimă și literatură”, s-a desfășurat concursul „Știi cine a fost Andrei Mureșanu?”, concurs adresat elevilor de clasa a IX-a, inclusiv elevilor de la secția maghiară, și aflat la cea de-a opta ediție. Acesta a fost inițiat de profesoara de geografie Peter Crina,  și are ca profesor coordonator pe profesoara de limba și literatura română Vlas Irina. Scopul concursului este acela de a-i face pe elevii-boboci să fie conștienți de valoarea literară și istorică a celui al cărui nume îl poartă colegiul.

Concurenții au participat, ca în fiecare an, în echipe de câte doi elevi din fiecare clasă, primind, în prealabil, materiale bibliografice. Concursul s-a desfășurat sub forma unui test, având o durată propriu-zisă de 30-45 de minute. La sfârșitul acestuia, s-a stabilit clasamentul pe baza punctelor obținute. Astfel, s-au acordat următoarele premii:

Locul I, elevii clasei IX F: Ciui Alesia Patricia și Tomșa Daria Maria, profesor Angela Macarie

Locul al II-lea, elevii clasei IX D: Colaci Alexia și Berbecar Patricia, profesor Claudia Groza

Locul al III-lea, elevii clasei IX C: Nyilaș Robert și Martița Rareș, profesor Irina Vlas

Mențiune, elevii clasei IX A: Avram Adelina și Bogdan Andrei Ovidiu, profesor Aurelia Hîruța

La final, toți participanții au fost recompensați cu diplome și premii în cărți.

Elevii susțin că experiența  de care au avut parte în cadrul acestui concurs a fost una unică, aflând informații despre școală și originea ei, despre poet și biografia acestuia, care a lăsat o amprentă vie în destinul neamului românesc până în ziua de astăzi. Tot ei sunt nerăbdători să ia parte și la alte activități și experiențe noi în cadrul colegiului, și nu numai.

Pe lângă concurs, elevii claselor a IX-a au fost provocați să realizeze câte un video despre personalitatea lui Andrei Mureșanu. Acestea au fost postate pe canalul de YouTube al proiectului „Sărbătoare pentru minte, inimă și literatură” și pe pagina de Facebook. Elevii își pot vota video-ul favorit până vineri seara, urmând ca sâmbătă, 20 noiembrie, la ora 14:00 să fie anunțată echipa câștigătoare (care a acumulat cele mai multe voturi), pe pagina de Facebook a proiectului.

Ioana-Eliza Pop, Bozdog Diana Diandra,

Blaiu Cristita Florina, Mihai Vlad, reporteri de liceu

Foto: Prof. Karina Ciuruș

Be the first to comment on "În Săptămâna Educației Globale, zi festivă pentru Colegiul Național „Andrei Mureșanu”,"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.