Interviu cu Monica Cristina Anisie, preşedintele Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” și director în Ministerul Educației Naționale

Monica Cristina Anisie, preşedintele Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” și director în Ministerul Educației Naționale acordă un interviu în exclusivitate revistei olimpiadei, vorbindu-le reporterilor despre percepția sa asupra acestui tip de concurs: Aşa cum am spus şi la deschiderea oficială a olimpiadei, am asistat la naşterea acesteia, dacă vorbim metaforic, având în vedere faptul că în 2012 am contribuit la realizarea sa. Deci iată, sunt aici, la a V-a ediţie în calitate de preşedinte, dar am pus bazele acestei olimpiade împreună cu un om extraordinar din Bistriţa, doamna Monica Halaszi şi colega mea, Anca Denisa Petrache de la Ministerul Educaţiei.

Reporter: Consideraţi că olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă” aduce un element de noutate comparativ cu stilul clasic al olimpiadei de limba şi literatura română?

M.A.: Bineînţeles! Nici nu se pune problema. Este un element de noutate, este ceea ce le place copiilor şi îmi place și mie să cred: că am adus un element de noutate, așa cum am făcut-o și cu noua structură a subiecului de clasa a XI-a, pentru elevii clasei a XII-a de anul viitor, atunci când vor suţine bacalaureatul.

Reporter: Consideraţi că lectura are un rol important în viaţa unui adolescent?

M.A.: Lectura este extrem de importantă. În calitate de profesoară le spun tuturor elevilor mei că atunci când citesc, de multe ori, prima lectură este una formală şi că nu înţeleg ceea ce citesc. Ni se întâmplă de multe ori şi nouă adulţilor, darămite elevilor, copiilor. Prin urmare, lectura are trei niveluri: o dată când citim, o dată când înţelegem şi o dată când ajungem să interpretăm. Prin urmare, este şi menirea acestei olimpiade, aceşti copii care participă astăzi la etapa naţională au ajuns nu numai să citeasă, ci şi să înţeleagă şi să interpreteze.

Reporter: Patru dintre ediţiile olimpiadei au avut loc la Bistriţa. De ce ediţia de anul trecut s-a desfăşurat la Cluj?

M.A.: Într-adevăr, ediţia de anul trecut a avut loc la Cluj, iar celelalte patru la Bistriţa. Inspectoratul Şcolar Bistriţa este coiniţiator alături de Ministerul Educaţiei. Am revenit la Bistriţa şi sperăm noi, aşa cum ne-au promis oficialităţile judeţului ieri la festivitatea de deschidere a olimpiadei, să venim an de an şi să susţinem această olimpiadă la Bistriţa.

Reporter: Se mai citeşte astăzi? Sau pasiunea pentru lectură începe să dispară?

M.A.: Cred că aici este important şi rolul adulţilor în a le crea copiilor un orizont chiar şi spre lectură. De exemplu, eu la şcoală, cu elevii mei, pe lângă cercul de lectură, facem şi licitaţii de cărţi. Elevii vin şi prezintă ceea ce au citit, fac reclamă acelei cărţi, iar ceilalţi licitează pentru a citi şi ei cartea, după care urmează şi discuţii pe marginea ei. Cred că în felul acesta îi motivez pe elevi să citească şi, de asemenea, în mediul familial este important ca un copil să vadă că şi părinţii lui citesc. Din păcate, în zilele noastre, nu prea mai avem timp de acordat lecturii. Prin urmare, avem ceea ce culegem, ca să zic aşa.

Reporter: Sunteţi de părere că elevii se îndepărtează de lectură deoarece li se impune ceea ce trebuie să citească? Este importantă libertatea de a alege în acest context?

M.A.: Da! Trebuie să li se dea libertatea de a alege. Eu le dau elevilor mei această libertate, pentru că orice rând citit este o îmbogăţire pentru fiecare dintre noi. Ne îmbogăţim cu un mesaj. Este important pentru noi orice mesaj.

Reporter: Credeţi că întâlnirile scriitorilor contemporani cu elevii sunt importante?

M.A.: Sunt foarte importante şi este bine să se organizeze astfel de întâlniri, pentru că le creem elevilor un altfel de orizont. E mare lucru să discute cu un creator. Asta e important pentru ei şi, poate, mai târziu, cândva, vor spune: ,,Uite, eu când eram elev l-am cunoscut pe Mircea Cărtărescu.”

Reporter: Ce mesaj aveţi pentru participanţii din acest an?

M.A.: Le urez tuturor participanţilor mult succes şi să ducă în judeţele lor, în şcolile lor, în clasele lor mesajul că lectura este o abilitate de viaţă. Dacă am asistat la „naşterea” acestei olimpiade, la anul vom avea a şasea ediţie, deci vom intra în clasa pregătitoare şi aştept să ajungem şi la absolvire.

Vlad Răzvan Moldovan, reporter de liceu C.N.A.M.

Be the first to comment on "Interviu cu Monica Cristina Anisie, preşedintele Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” și director în Ministerul Educației Naționale"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.