Învăţăm literatură prim dans şi cântec

Joi, 16 februarie 2017, elevii clasei a VII-a B, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, au descoperit o modalitate nouă şi eficientă de a învăţa – dramatizarea textului literar și îmbinarea lui cu elementele artei spectacolului.

Prin combinarea muzicii şi a dansului, ei au creat şi au reprodus BALADA. Opera literară „Kőmíves Kelemenné” (varianta în limba română a baladei „Meşterul Manole”), a prins viaţă într-una dintre clasele C.N.A.M-ului. Personajele baladei vin din vremuri legendare, ele fiind bazate pe poveşti fantastico-realiste, având limbaj arhaic, greu de memorat.

Sub îndrumarea doamnei profesoare Sztankovszky Enikő, lecţia de limba maghiară a prins viaţă, printr-un spectacol cu coregrafie, muzică și scenete. La realizarea acestui spectacol au participat cu idei de regie toţi elevii din clasă.

Totul părea perfect, dar cu o zi inainte de spectacol una dintre colege a anunţat ca nu va putea să participe la eveniment  din motive familiale. Abia atunci am realizat cu toţi importanţa fiecărui membru al echipei. Trebuia să redistribuim rolul colegei și, din fericire, am reușit, fiindcă munca de echipă nu cunoaște obstacole!

După ce am aranjat sala de clasă în care s-a desfășurat evenimentul, au sosit părinţii şi invitaţii. Profesorul ficţional a intrat în clasă pe un longboard şi a salutat elevii. După aceea a decurs ora de maghiară. În afară de scenetă, un grup de elevi a interpretat o scenă care reprezintă o zi de la ţară, în care bătrâna doamnă „PIRI” (interpretată de o elevă) le povestea ficelor ei despre bârfele auzite în sat.

Sceneta Kőmíves Kelemenné a urmat după aceea. Fiecare elev a avut  câte un fragment din textul original. În mijlocul scenetei a avut loc un dans reprezentativ, care înfăţişa pierderea şi arderea personajului Kőmíves Kelemenné.

Reprezentaţia s-a încheiat cu interpretarea unei melodii provenite dintr-o baladă, pe care toată lumea o cânta cu drag. (Görög Ilona) Acesta a fost scopul Atelierului Maghiar De Literatură (Magyar Irodalmi Műhely) care s-a realizat datorită profesionalismului, răbdării şi dragostei cu care ne-a îndrumat doamna profesoară.

Fazakas Emőke-Ildikó

Cozan-Zoltan Yenyfer-Crista, eleve ale clasei a VII-a B

Be the first to comment on "Învăţăm literatură prim dans şi cântec"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.