Miron Costin – în colecția Stancu

Imagine Miron Costin pe subcoperta cărții “Letopisețul Țărîi Moldovei”, Editura Tineretului, 1956

Pe  30 martie 1633 s-a născut Miron Costin, fiul boierului Iancu Costin și al Saftei Coarteș, nepoată a lui Miron Barnovschi, domn al Moldovei  între 1626-1629.

Cronicar și mare logofăt al Moldovei, Miron Costin a fost unul dintre primii scriitori și istoriografi din literatura română.

Din 1646 până în 1650 urmează colegiul iezuiților din Bar, un târg ucrainean la granița cu Moldova. Aici Miron Costin a învățat gramatica latină, istoria grecilor și a romanilor, filozofia, poetica, retorica, baza studiului fiind limba latină.

Viața Lumii” – este prima sa operă originală, un poem filozofic pe tema „Fortuna labilis”, scris cam în aceeași perioadă cu psalmii lui Dosoftei. În „Predoslovia voroavă la cititor” , prezintă scopul lucrării: de a arăta în românește ce este stihul.

Ilustrată maximă pe carte poștală, reprezentând statuia din Iași a cronicarului, opera lui V. Hegel din1888, cu ștampilă specială ocazionată de Expoziția de Maximafilie „Moldomax”- Odobești, 16 iunie 1984, obliterând marca poștală emisă de poșta română pe 08.02.1984 (colecția Ion Stancu)

Dintre lucrările cronicarului, cea mai importantă însă și cea mai bogată în fapte,  opera  care reflectă concepția sa istorică și participarea lui la evenimentele contemporane, este  „Letopisețul  Țărîi Moldovei de la Aron Vodă încoace de unde este părăsit de Ureche  vornicul de Țara de Gios…” .

Cronica lui Miron Costin reconstituie istoria Moldovei pe o întindere de 66 de ani, de la a doua domnie a lui Aron Vodă (1595), contemporanul lui Mihai Viteazul, până la urcarea în scaunul domnesc a lui Eustatie Dabija Vodă (1661).

Letopisețul prezintă numeroase amănunte despre vremile de vitejie ale lui Mihai, relatează despre domnia lui Vasile Lupu, caracterizată prin luxul de la curte și numeroase lupte dintre moldoveni și munteni.

Miron Costin și-a scris Letopisețul, conform propriei mărturii, cu scopul  „…ca să nu se uite lucrurile și cursul țărîi, de unde au părăsit a scrie răpostul Ureche Vornicul”.

Medalie emisă de Societatea Numismatică Română în anul 1991, cu ocazia a 300 de ani de la trecearea în eternitate a cronicarului – machetator C.Dumitrescu (colecția Ion Stancu) – avers .

revers

Contemporanii cronicarului îl apreciază în mod deosebit pentru bogata cultură pe care izbutește să o dobândească în timpul studiilor în Polonia, pentru istețimea sa, pentru marea lui dragoste de țară, pentru înțelepciunea profundă de care a dat dovadă în diverse împrejurări ale vieții lui zbuciumate, curmată tragic prin decapitarea mișelească în 1691.

Coperta cărții „Letopisețul Țărîi Moldovei”, apărută la Editura Tineretului, ediția 1956 (Biblioteca personală Ion Stancu).

Cristian Stancu, reporter de liceu

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "Miron Costin – în colecția Stancu"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.