Oficial s-a dat startul la OLAV!

Miercuri, 19 aprilie 2017, la Centrul Cultural Sinagoga din Bistrița, la ora 17: 30 a avut loc festivitatea de deschidere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”, etapa națională, în prezența oficialităților județene și a reprezentantului Ministerului Educației Naționale.

Festivitatea a fost deschisă de Ramona Salak, inspector de Limba și Literatura Română al județului Bistrița-Năsăud și vicepreședinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”. De asemenea, au fost prezenți prefectul Ovidiu Frenț, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, din partea Ministerului Educației Naționale, Monica Cristina Anisie, președintă a Comisiei Centrale, inspectorul școlar general al județului Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, Gavril Țermure, directorul Centrului Județean pentru Cultură și directorul Bibliotecii Județene „George Coşbuc” din Bistriţa, Ioan Pintea, cel care a şi oferit cărţile pentru premii.

Primul discurs a fost ţinut de Ovidiu Frenţ care, având în vedere ploaia de afară, a mărturisit că „este cea mai potrivită vreme în care aş fi stat cu o carte în mână, undeva, liniştit”. A vorbit despre necesitatea tot mai mare a lecturii, amintind de un studiu recent care arată faptul că circa 42% dintre elevii din mediul preuniversitar nu reuşesc să înţeleagă ceea ce citesc. În acest sens, a declarat: chiar dacă noi reuşim să-i învăţăm pe copii la şcoală să citească, nu cred că aceşti copii trecând apoi în viaţă reuşesc toţi să-şi completeze cunoştinţele în aşa fel încât să devină adulţi care citesc, dar şi înţeleg, totodată, ceea ce citesc. Astfel încât, completaţi foarte bine în această olimpiadă nevoia de dezvoltare a imaginaţiei, de dezvoltare de cunoştinţe şi, până la urmă, de cogniţie, de a înţelege ceea ce citim şi, până la urmă, de a ne cunoaşte pe noi înşine, pentru că lectura şi cititul formează şi deprinderea de a pune întrebări şi de a ne cunoaşte pe noi înşine. De aceea subliniez încă o dată utilitatea acestei activităţi, a acestor idealuri. Vă doresc mult succes tuturor, atât elevilor cât şi cadrelor didactice care au sprijinit organizarea acestei olimpiade, în special acelor concurenţi din judeţul nostru pe care i-am fi dorit mai numeroşi.

            Emil Radu Moldovan a declarat: E o bucurie pentru noi să fim din nou gazdele acestei olimpiade. Îmi pare rău că timpul de afară nu vă permite să cunoaşteţi mai bine zona, un oraş mic, dar frumos. Le-a oferit participanţilor câteva date cu privire la locul în care se află, precizând că judeţul Bistriţa-Năsăud are aproximativ 330.000 de locuitori, le-a indicat traseul pentru a ajunge la Castelul Dracula şi a precizat ca principale obiective turistice casele memoriale ale celor trei scriitori născuţi în judeţul din nordul Transilvaniei: Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, de asemenea Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, zona Tihuţa şi zona medievală a oraşului. Totodată, a afirmat: Sunt convins că odată ce aţi călcat în Bistriţa sigur o să vă întoarceţi într-un mod sau altul să vedeţi aceste minunate locuri. În încheiere președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan şi-a exprimat dorinţa ca la cea de-a 170-a reformă a învăţământului românesc, să existe un cadru care să fie mult mai legat de viaţa de zi cu zi.

Directorul în Ministerul Educaţiei, Monica Anisie a afirmat: Ne aflăm astăzi la un moment festiv. Deschidem Olimpiada de lectură – „Lectura ca abilitate de viaţă”. Dacă domnul prefect vorbea despre analfabetism funcţional, dacă domnul preşedinte al Consiliului Judeţean v-a prezentat oportunităţile judeţului, permiteţi-mi ca eu să vă vorbesc, metaforic dacă doriţi, despre naşterea acestei olimpiade, despre momentul în care, cu câţiva dintre colegii din judeţul Bistriţa-Năsăud, am pus bazele acestei olimpiade. Dacă vreţi, am asistat la naşterea acestei olimpiade, la prima ediţie; iată, suntem la a V-a ediţie, probabil că anul viitor trecem în clasa pregătitoare şi să sperăm că în aceeaşi formaţie vom deschide şi etapa de absolvire a acestei olimpiade de lectură.

Dragi elevi, vă felicit pentru tot parcursul vostru până la etapa naţională, vă rog să veniţi cu încredere mâine la proba scrisă, să fiţi voi înşivă şi să iubiţi în continuare, oricare ar fi rezultatul, să iubiţi lectura, să citiţi şi să mergeţi în şcolile voastre şi să duceţi mai departe mesajul acesta al lecturii. Trebuie să înţelegem un text şi să ajungem să îl şi interpretăm. Prin urmare, vă urez mult succes mâine şi poimâine , la proba orală şi sunt convinsă că veţi fi minunaţi, cum de altfel, sunt convinsă că în şcolile voastre sunteţi cei mai buni. Vă urez din suflet succes şi să ne revedem şi la alte ediţii, la Bistriţa. Numai bine şi succes!

Camelia Tabără, inspector școlar general al ISJ BN a declarat: Bine aţi venit la Bistriţa. Ne străduim cu toţii să aveţi zile pline ca activitate şi în care să vă simţiţi cu toţii foarte bine. Noi, cei din sistem, ştim ce înseamnă, cât efort, câtă trudă, în timp ce alţi colegi sunt în vacanţă, câte zile de muncă înseamnă toate aceste olimpiade şi aceste concursuri, care de la an la an ridica ştacheta și nivelul calitativ cerut prin subiecte, prin exigenţă, prin competiţia care se naşte implicit între copii şi care este tot mai ridicată. Eu vreau să felicit toţi concurenţii că au ajuns până aici (e foarte importantă pentru ei şi pentru dezvoltarea lor toată pregătirea pe care au făcut-o până mâine, când vor încerca să fie cât mai creativi) şi, de asemenea, să îi salut pe colegi că au ales să fie alături de copii, au ales să se implice în corectatul lucrărilor, tot ce înseamnă organizare şi implicare în asemenea activităţi. Vă dorim tuturor să aveţi un sejur plăcut la Bistriţa, că şi noi, cei din judeţ, încercăm de la an la an să fim tot mai buni.

În încheiere, Monica Cristina Anisie a mulţumit gazdelor pentru organizare, dar şi pentru dorinţa de a organiza şi anul viitor OLAV. În acest context, Emil Radu Moldovan a promis că de anul următor, alături de colegii de la Biblioteca Judeţeană, de la Complexul Muzeal, și de la Centrul Cultural se va implica în mod concret, logistic şi financiar, ca parteneri ai organizării acestor olimpiade, pentru ca elevii să facă deplasări externe în care să viziteze casele memoriale ale lui Liviu Rebreanu şi George Coşbuc.

Sponsorii Olimpiadei au fost: S.C. LIGNUM TREND SRL, TERRAQUA WATER SYSTEMS SRL, HOTEL METROPOLIS, HOTEL BISTRIȚA, S.C. TOURMONT KING SRL, SOCIETATEA DE CONCERTE

NicoletaVlonga- reporter de liceu

Foto: Maria Leșan, Amalia Rus și Claudia Scututrici

 

Be the first to comment on "Oficial s-a dat startul la OLAV!"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.