Primul om în spațiu

Pe 12 aprilie 1961, în cadrul misiunii Vostok 1,  a fost realizat primul zbor spațial cu om la bord. Astfel racheta Vostok 3KA ridicată de pe cosmodromul Baikonur a plasat pe orbită modulul spațial în care se afla Iuri Gagarin, primul cosmonaut care a părăsit atmosfera și a călătorit în spațiul cosmic pentru prima dată. Zborul său pe o orbită în jurul Terrei, la o altitudine de 327 kilometri, a durat o oră şi 29 de minute.

Ilustrată maximă, prima zi a emisiunii – 10 ani de la primul zbor în cosmos – colecția Ion Stancu

 

Marcă poștală, emisă de poșta URSS pe 12.04.1986 – colecția Ion Stancu

Misiunea primului cosmonaut din istorie a fost să demonstreze că omul poate supraviețui în spațiu. Racheta avea la bord echipament pentru transmisii radio și video, precum și dispozitive care să transmită informații despre starea cosmonautului. Gagarin, pe atunci în vârstă de 27 de ani, a devenit nu numai erou al Uniuniii Sovietice, ci și una dintre                                                                            cele mai cunoscute personalități ale lumii.

Ziua de 12 aprilie este sărbătorită în Rusia în fiecare an. Începând din 2001, și alte țări celebrează evenimentul, organizând Noaptea lui Iuri (Yuri’s Night) în diferite orașe ale lumii și pe Stația Spațială Internațională.

 

Pagini din exponatul de filatelie „Premiere cosmonautice”, colecția Stancu.

Cristian Stancu, reporter de liceu

Be the first to comment on "Primul om în spațiu"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.