Prima conferință a colectivelor jurnalistice ale școlilor din județ a avut loc joi, 27 septembrie 2018, la Clubul Cultural Coșbuc din sediul Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc” , făcând parte din lista evenimentelor destinate proiectului Târgului de Carte.
Revistele și platformele ziaristice ale liceelor și școlilor generale din diferite localități ale județului Bistrița-Năsăud, reprezentate de profesori și elevi, au ajuns să fie mai cunoscute comunității bistrițene prin conferința moderată de Aurelia Dan, inspector școlar.
Activitatea a debutat cu discuțiile dintre participanți pe tema revistelor școlare. Deschiderea conferinței a fost urmată de intervenția profesoarei de limba și literatura română Aurelia Hîruța, coordonator al ziarului online CNAMonline al Colegiului Național Andrei Mureșanu, care a povestit cu emoție parcursul ziarului. Aceasta a fost urmată de redactorii revistei care au dezvăluit detalii din culisele ședințelor de redacțieRedactorul-șef al revistei Esentza a vorbit despre implicarea elevilor Colegiului Național ,,Petru Rareș” Beclean în realizarea scrierii jurnalistice, la fel cum coordonatoarea ziarului școlar ,,PreText” a subliniat că dorința de a scrie articole există și la liceele technologice.
Traducătorul Jean Poncet, introdus de directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, preotul Ioan Pintea, a susținut întâlnirea explicând de ce este important ca literatura română să fie mai cunoscută la nivel internațional, iar pe urmă, profesoara Alina Tomi de la Liceul de Muzică Tudor Jarda a invitat elevii prezenți să contribuie la rubricile revistei Bibliotecii Județene George Coșbuc, Ipostaze.
Au urmat, Școala Gimnazială Șieu, care și-a prezentat revista ca pe o radiografie a activităților și o carte de vizită a școlii și Liceul cu Program Sportiv Bistrița, cu gazeta Start. Revista bianuală Lacrima, realizată de cadrele didactice și elevii cu dizabilități, funcționează sub mottoul ,,Și noi putem schimba fața lumii.”
Profesoara Dana Morar de la Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița a reprezentat Scientia Naturalii, o revistă a catedrei de științe ale naturii. Ziarul școlar, în care se publică și scrieri ale elevilor pasionați de biologie, chimie, fizică și technologia informației, a câștigat deja premiul I la două concursuri naționale.
Au fost descrise și revistele ,,Hologram” și ,,Mugurași de pe Țibleș”.
Aurelia Dan a răspuns la câteva întrebări despre derularea și influența evenimentului.
R.: Pe dumneavoastră, personal, ce vă atrage la jurnalism?
A.D.: Eu, personal, nu sunt pasionată de jurnalism. Din conjunctura pe care mi-a dat-o această funcție am ajuns să am legături cu acest domeniu. Dar am o pasiune pentru tot ce înseamnă creativitate, originalitate, implicare și responsabilitate din partea elevilor. Apreciez, la modul general, jurnalismul de calitate. Susțin însă foarte mult ideea de educație media în școală.
R.: Atmosfera conferinței a fost una reușită, după părerea dumneavoastră?
A.D.: A fost o activitate care s-a încadrat în niște norme pe care le-am prevăzut și planificat de la început. Sigur că oarecum s-a văzut lipsa de exercițiu.
R.: Cum vă adresați acelor elevi care și-au descoperit pasiunea pentru literatură, dar încă nu s-au implicat în jurnalism?
A.D.: Indiferent că iau parte la concursuri de profil sau se implică în jurnalism, câștigul este de ambele părți. Depinde de prioritățile pe care le stabilește fiecare. Eu îi încurajez indiferent de context să-și exerseze creativitatea. Să profite de toate oportunitățile pe care le accesează, fie din social media, fie din alte surse și să încerce. Apropo de creativitate; putem vorbi de creativitate în multiple dimensiuni, nu doar creativitate literară. Creativitatea poate fi exersată și îi încurajez să o facă indiferent de domeniul în care se implică.
Întâlnirea jurnalistică a evidențiat astfel prezența creativității și implicării elevilor și profesorilor din unitățile de învățământ bistrițene.
Reporter de liceu, Eliza Bocskai.
Be the first to comment on "Reviste școlare la Biblioteca Județeană"