În perioada 2-4 iunie 2021 Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița și-a onorat absolvenții de liceu, reușind să transforme într-o adevărată sărbătoare restricțiile impuse festivităților școlare de noua realitate a pandemiei de COVID-19.
Începând de miercuri, 2 iunie 2021, curtea Colegiului Naţional ,,Andrei Mureşanu’’ Bistriţa a răsunat de acordurile imnului Gaudeamus, ale imnului liceului „Viața de liceu” compus de profesorul de muzică Viorel Simionca și nu mai puțin îndrăgitului șlagăr al Stelei Enache și al lui Florin Bogardo „Ani de liceu”.
Festivitatea de absolvire a claselor a XII-a s-a desfășurat pe data de 02.06.21, începând cu ora 14.00, în curtea colegiului, în prezența tuturor claselor terminale. Prefațată de directorii școlii, festivitatea a avut o asistență valoroasă: profesorii care au fost alături de elevi pe parcursul celor patru ani de zile.
Întâmpinați la ieşire de colegii din clasa a XI-a cu o arcadã de flori, absolvenții CNAM au ascultat discursul directoarei, prof. Vlad Iuliana, care le-a ridicat moralul cu privire la viitorul lor: „Dragi elevi, fiți căutători ai Adevărului, luptați pentru a crea crâmpeie de Bine și de Frumos!”. Directorul adjunct Antal Attila, reprezentant al secției maghiare, a prezentat un discurs atât în limba românã cât şi în limba maghiarã, amintindu-le absolvenților deviza școlii „Per aspera ad astra”.
Müller Ágnes, şefa de promoţie, alãturi de alţi patru elevi cu rezultate excepţionale ai claselor de-a XII-a, Kerekes Norbert, Negruşa Lorena, Lavinia Iliuţã şi Zahari Alexandra au predat cheia liceului, ca element simbolic al cunoașterii și succesului, colegilor care preiau ştafeta pentru anul viitor: Roth-Gross Markus, Bumbu Paula, Carabian Denes-Robet, Cozan-Zoltan Jeniffer-Krista și Crăciun Roxana.
Şefa de promotie, Müller Ágnes, a explicat prin discursul ei cum notele nu sunt cel mai important lucru din viaţa de liceu, ci activitãţile, concursurile şi momentele pe care le-a petrecut cu prietenii, care pentru ea au contat mult, însã nu au fãcut-o sã renunţe la învăţat și la principiile ei, muncind zi de zi.
Şefa de promotie, Müller Ágnes, a explicat prin discursul ei cum notele nu sunt cel mai important lucru din viaţa de liceu, ci activitãţile, concursurile şi momentele pe care le-a petrecut cu prietenii, care pentru ea au contat mult, însã nu au fãcut-o sã renunţe la învăţat și la principiile ei, muncind zi de zi.
Au urmat apoi discursul elevilor Negruşa Lorena (XII.G) de la secția română și Kerekes Norbert ( în limba maghiarã) şi Király Ashley (în limba românã) de la secția maghiară, reprezentând elevii de clasa a XII-a și reprezentanții claselor a XI-a de la secția română Markus Roth-Gross (XI A), iar de la secția maghiarã Cozan-Zoltán Yenifer Crista și Carabian-Dénes Róbert (XI. B).
Prezentatorii Alexia Bărbos și Gabriel Gordon din clasa a XI-a F au evidențiat elevii cu cea mai mare medie din cei patru ani de liceu, din fiecare clasã: Dodu Anca-Maria – XII A, Müller Ágnes – XII B, DominiţiTeodor – XII C, Moldovan Gabriela – XII- D, Zahari Alexandra-Maria – XII E, Iliuţã Lavinia-Denisa – XII F, Negruşa Lorena – XII G, Boiti Alex Ferenc – XII H, după care au fost acordate diplomele de merit elevilor care, în cei patru ani de liceu, au promovat imaginea școlii prin obținerea de premii naționale și județene.
Nu au lipsit nici momentele artistice, susținute de absolvenții care au avut preocupări artistice în paralel cu orele de la clasă. Bocskai Eliza-Blanka din clasa a XII-a B a recitat trei poeme în trei limbi diferite din propriul volum proaspăt apărut: ,,Trilolein(ă)” și conceput ca un trio lingvistic. Dintre cele trei poezii citite, prima a fost în limba maghiarã, urmatã de cea în limba românã şi, în final, de cea în limba engleză.
Momentul fost urmat de dansul latino lady’s styling al elevelor Bianca Daria Rus din clasa a XII-a D şi Şutea Beatrice din clasa a XII-a G, care au inclus şi douã dintre colegele lor de la studioul de dans. Urmãtorul dans a fost cel popular al claselor de la secţia maghiarã, care au prezentat o coregrafie tradiţionalã completã, orignară din satul Voievodeni. Andreea Catalano (XII.E), alãturi de trupa Cheers a încheiat şirul momentelor de dans.
Decernarea premiilor a continuat şi dupã momentele artistice. Premiile pentru activitatea de voluntariat a elevilor din cei patru ani au fost acordate de cãtre prof. Aurelia Hîruţa,coordonator de programe și proiecte educative şi coordonator al echipei ziarului şcolii „CNAMonline”. Premiile clubului de ştiinţã „Cogito” au fost înmânate de cãtre prof. Oltiţa Curtuiuş.
Prof. Toma Camelia, coordonatoarul trupei de teatru „Corint” a avut un moment emoţionant cu elevii care au luat parte la proiectele de teatru, cu ocazia premierii lor. Acești elevi, prin participarea lor la festivaluri naționale și internaționale, au făcut cunoscut numele colegiului peste granițe, în nenumărate rânduri.
Finalul festivității a fost marcat prin eliberarea baloanelor în culorile liceului, oferite de directorul colegiului Iuliana Vlad și așezate simbolic în dreptul fiecărei clase, de prof. Nicolae Grigore. În cinstea absolvenților, prof. Karina Ciuruș a imortalizat momentul prin fotografii ale celor mai importante etape ale festivității.
Părinții și absolvenții împreună, din nou, în curtea liceului
Dacă în urmă cu doi ani festivitățile de absolvire a liceului erau un prilej de sărbătoare firesc și sigur, anul acesta au devenit momente de neprețuit prin dificultatea impusă de noua realitate prin care a trecut omenirea în ultima perioadă.
Ceea ce a dat un plus de valoare acestei clipe unice în viața fiecărui adolescent a fost soluția de a oferi șansa pe care absolvenții promoției 2019-2020 nu au putut-o avea: aceea de a se bucura împreună cu părinții de momentul absolvirii lor.
Așa se face că în curtea Colegiului Național „Andrei Mureșanu” s-au succedat festivitățile claselor a XII-a, începând din ziua de miercuri de la ora 17.00 cu festivitatea claselor de la secția maghiară, care, datorită efectivelor de elevi mai reduse numeric, au reușit să celebreze împreună momentul absolvirii liceului în compania părinților.
Joi și vineri au urmat clasele de la secția română, care și-au individualizat festivitățile în funcție de profil, de dorințe sau de fantezia cu care au dorit să celebreze momentul de final de etapă. Aceste festivități s-au derulat din două în două ore și au transformat liniștea curții din perioada pandemiei în sunetul și culoarea izbânzii.
Împreună, părinți, elevi și profesori au marcat momentul absolvirii într-o atmosferă intimă și plăcută, constatând cu plăcere că această nouă formulă de final de liceu a avut, indiscutabil, o frumusețe aparte.
Colegiul Național „Andrei Mureșanu” a demonstrat încă o dată că dictonul sub auspiciile căruia își scrie istoria în aceste zile este unul extrem de mobilizator:„Per aspera ad astra”!
Mihai Vlad și Bocskai Eliza Blanka, reporteri de liceu
Foto: prof. Karina Ciuruș
Be the first to comment on "Săptămâna absolvenților la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”"