În luna octombrie, Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrita în parteneriat cu MiniMotion – Atelier Animație Copii, compania de producție de film Artless și Colegiul Național „Andrei Muresanu” au câstigat un grant în valoare de 10.000 euro prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow pentru proiectul “KIDS IN MOTION”.
Domeniile vizate și finanțate de programul StartOng sunt educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a finanțărilor programului este de 500.000 euro, StartOng fiind totodată cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative din România.
Proiectul KIDS IN MOTION este o inițiativă pentru elevii din Bistrița a companiei de producție de film și animație Artless și a atelierului pentru copii MiniMotion din București, ambele înființate de regizoarea de film și animație Raluca-Maria Rusu.
Bistrițeancă la origine, Raluca a studiat regie de film la Școala Internațională de Film din Köln, iar ulterior scenaristică și film de animație la Academia de Arte Media din Köln, Germania.
Reîntoarsă în România după 10 ani, a pus bazele MiniMotion, un atelier inovator inter- și multidisciplinar de film de animație pentru copii. Atelierul folosește animația stop-motion ca instrument educativ complex, deschizând astfel un nou orizont creativ pentru cei mici.
Deși atât de iubit de cei mici, filmul de animație este realizat exclusiv de cei mari. Conceptul atelierului explică pe înțelesul copiilor principiile complicate ale filmului de animație. Copiii au venit în întâmpinare cu imaginație, viteză de percepție și mult entuziasm, reușind de fiecare dată să compună povești animate originale.
Felicitări de Crăciun in motion, la Bistrița
KIDS IN MOTION este organizat și implemetat de Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița în parteneriat cu MiniMotion, Artless și Colegiul Național „Andrei Mureșanu”- premieră în peisajul atelierelor de educație non-formală pentru elevii din această școală și din oraș.
Proiectul reunește o serie de activități din domenii diferite precum artă, știință și IT. În cadrul său 20 de elevi (9-11 ani) vor descoperi secretele din spatele mult iubitului film de animație, parcurgând toate etapele realizării unei animații stop-motion. Deoarece proiectul se desfășoară în perioada noiembrie -decembrie 2019, iarna și Crăciunul vor fi temele reflectate în poveștile animate ale copiilor.
Elevii învață prin acest atelier să gândească asociativ, să îmbine domenii diferite pentru a obține un produs nou, să lucreze în echipă și să fie atenți la detalii.
Filmulețe vor fi gata cu câteva zile înainte de Crăciun și vor fi prezentate publicului bistrițean pe 19 decembrie 2019, în sala mare a cinematografului Dacia din Bistrița.
Publicul se dorește a fi format din rudele copiilor, profesori, membri ai Inspectoratului Școlar Județean, consilieri educativi, presă și bistrițeni dornici să vadă pe marele ecran filmele de animație făcute de elevi.
Filmele realizate de copii vor reprezenta felicitările de Crăciun animate, oferite de aceștia comunității bistrițene. După fiecare film proiectat, echipa de copii va urca pe scenă, se va prezenta și va răspunde la posibilele întrebări din public.
Prin proiecția publică a filmelor de animație realizate de elevi se urmărește promovarea educației nonformale, a potențialului creativ al copiilor și încurajarea de proiecte asemănătoare. Filmele vor fi apoi lansate în social media în ajunul Crăciunului.
Proiectul va fi oferit spre difuzare în presă, acesta putând fi urmărit de comunitatea bistrițeană în toate etapele de implementare și pe pagina de facebook a acestuia:
https://www.facebook.com/Kids-in-Motion-106345994145458/
Bistrițenii sunt astfel încurajați să dea like și share articolelor apărute, pentru a putea face cunoscut acest frumos și inedit proiect pentru copii, care se desfăsoară în orașul lor.
Prof. Aurelia Hîruța,
Foto: Rodica Hâlmu și Raluca Rusu
Be the first to comment on "Un proiect de educație non-formală prin film de animație oferit elevilor din CNAM"