„Vrem să fim coolturali”- proiect cu final emoționant, pentru o continuare de succes

În perioada 15-18 iunie 2018, s-a finalizat proiectul intitulat „Vrem să fim coolturali” pe anul şcolar 2017-2018, proiect inițiat de profesoarele Aurelia Hîruța şi Monica Strungar, prin colaborarea susținută a Nicoletei Butuza, consilierul educativ al CNAM Bistrița. Proiectul este înscris în calendarul activităților pe şcoală din acest an şcolar şi a avut ca scop corecta informare a elevilor cu privire la importanța cunoaşterii adevăratei contribuții în formarea statului român, a familiei regale a României.

Început printr-o amplă campanie de informare a elevilor asupra biografiei familiei regale, care a constat în conturarea unei atmosfere autentice, prin adoptarea unei vestimentații specifice epocii Reginei Maria, proiectul a continuat prin lecturarea operelor acesteia, elaborarea unei expoziții tematice cu titlul „Regina Maria a României”, dezvoltându-se în cursul lunii iunie, respectiv în perioada 15-18 iunie, printr-un amplu pelerinaj la castelele Reginei Maria, care a cuprins o excursie tematică realizată de un colectiv de 56 de elevi ai CNAM.

Călătoria a presupus vizitarea castelelor Bran şi Peleş, a Palatului Cotroceni, Palatului regal al României şi a castelului Stella Maris de la Balcic. Ca un arc peste timp, echipa de elevi şi profesori a fost întâmpinată la Palatul Parlamentului României de către deputatul Cristina Iurişniți, profesor de limba franceză al Colegiului Național „Andrei Mureşanu”, care le-a oferit elevilor un tur al instituției şi câte o constituție a României într-un format original, adaptat pentru înțelegerea mai uşoară a acestui document fundamental de către elevi. Contribuția la proiect a Cristinei Iurişniți a constat în sponsorizarea a 4 elevi francofoni, participanți la excursie.

Întâlnirea cu elevii i-a prilejuit profesoarei Cristina Iurişniți ocazia de a fi în contact direct cu aceştia din perspectiva deputatului, pentru care este foarte importantă cunoaşterea corectă a Constituției României de către orice tânăr care doreşte să fie complet informat.

Dacă la Castelul Bran, informațiile transmise de ghid au fost realizate cu puternică tentă economică, la Castelul Peleş, elevii s-au simțit încântați de atmosfera familială cu care au fost înconjurați încă de pe Scările de Onoare. O adevărată încântare a constituit pentru elevi vizita la Palatul Cotroceni, unde au fost întâmpinați de directorul general al Muzeului Cotroceni, Liviu Sebastian Jicman, care le-a adresat acestora câteva cuvinte, sfătuindu-i să facă noua generație să conteze.

O altă instituție de referință a pelerinajului a reprezentat Palatul Regal, care a oferit elevilor CNAM imaginea unui spațiu monarhic de înaltă ținută estetică şi culturală. Ultimul punct al pelerinajului a fost atins la Balcic, unde elevii au regăsit-o printre florile sale preferate, prin intimitatea încăperilor şi prin pitorescul grădinilor împrejmuite de tei şi magnolii, pe Regina Maria a României.

Astfel, s-a încheiat prima etapă a proiectului „Vrem să fim coolturali”, care promite o adevărată rigoare în ceea ce priveşte demararea viitoarelor proiecte educaționale şi transformarea acestui proiect într-unul de nivel județean.

 

Reporteri de liceu,

Mihaela Maria Vlad şi Anca Maria Dodu.

 

Be the first to comment on "„Vrem să fim coolturali”- proiect cu final emoționant, pentru o continuare de succes"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.