Zece ani de CNAMonline – generația din inima centenarului CNAM.

La sfârșitul anului 2011 CNAMonline se îmbogățea considerabil cu noi reporteri atrași de aventura reportajelor și a aparatului foto, fără să știe că pentru ei primăvara anului 2012 va fi una plină de mari emoții și de multă concentrare de forțe.

După o campanie de selecție de noi membri, încă 14 reporteri au început ucenicia în jurnalismul cetățenesc. Spre deliciul cunoscătorilor, stau mărturie primele lor încercări de transpunere în grupaj de știri impresiile primei ședințe de redacție.

Noua echipă a reporterilor de liceu a avut prima înlâlnire oficială sâmbătă 10.12.2011. La această ședință de redacție au participat 10 din cei 14 elevi care au intrat din proprie inițiativă în această echipă. Întâlnirea a avut loc în biblioteca temporară a liceului. Aceștia au primit primele indicații și au fost inițiați în taina jurnalismului. Întâlnirea a fost un prim pas făcut de către noii recruți spre cunoașterea jurnalismului. (Cojoc Daiana)

Cele 14 materii prime achizţionate nu cu mult timp în urmă au început procesul de prelucrare, sub îndrumarea inginerului-maistru şef prof. Aurelia Hîruţa. Elevii care şi-au depus candidaturile pentru participarea în proiectul Reporteri de liceu s-au întâlnit sâmbătă, 10 decembrie de la ora 10:00 la prima lor şedinţă de redacţie.

Întâlnirea a avut loc în Biblioteca din clădirea şcolii generale a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”. Aceasta a avut ca scop înregistrarea în baza de date a site-ului bistrita.reporterdeliceu.ro a noilor jurnalişti şi iniţierea acestora în lumea cotidiană. Cei 14 au ales, de comun acord, un nume pentru echipa nouă, şi anume: „Batalionul 3”, numele dat de colegul lor mai mare în articolul de prezentare a conferinţei de presă.

Echipa de „noi suflete” se arată a fi una în compania căreia este o plăcere a lucra, aşa încât la şedinţă nu au lipsit nici momentele umoristice, dar nici discuţiile serioase.(Brici Robert)

În data de 10 decembrie juniorii echiperi de reporteri a liceului „Andrei Mureşanu” şi-au început activitatea jurnalistică. Au fost prezenţi 10 din cei 14 membri. Şedinţa care era programată pe 2 ore s-a desfăşurat timp de 4 ore, un început promiţător! Ei s-au arătat interesaţi să cunoască câte ceva din lumea mass-media şi domeniile ocupate de aceasta. Au îmbinat utilul cu plăcutul făcând poze, cântând şi distrându-s. Se arată o echipă receptivă, serioasă şi solidară. Aşteptăm să ne impresioneze cu munca lor! Acestea erau  informațiile-știre la cald, concepute de Andreea Zdrobău după primele detalii despre cum se scrie un articol de ziar de știri.

Cristiana Chiuzan nota la rândul ei: Atmosfera a fost plăcută, iar mie, cel puţin, mi-a depăşit aşteptările. Am învăţat lucruri noi despre jurnalism, lucruri esenţiale, ne-am destins, am luat notiţe despre viitoarele evenimente şi totul a decurs minunat. Am aflat multe despre beneficiile pe care le avem dacă facem parte din această echipă, ne-au fost prezentate articole ale “veteranilor”, am învăţat câte ceva despre drepturile noastre, despre avantajele şi dezavantajele acestui proiect şi pentru o prima şedinţă consider că a mers foarte bine. Aştept cu nerăbdare şi celelalte sedinţe.

Ruxandra Vegh a fost la fel de confesivă: Cea mai interesantă parte mi s-a părut cea în care doamna profesoară ne-a arătat materiale ale celorlalţi membri mai mari, care au  făcut lucruri importante pentru această echipă şi nu au lăsat-o să se destrame. Au avut curajul şi forţa necesară pentru a trece mai departe peste orice obstacol întâmpinat. Acest fapt de cura m-a impresionat şi m-a făcut ca pe viitor să pot acţiona şi eu la fel, deoarece îmi doresc acest lucru şi, dacă mi se va acorda şansa să fac mai mult, mă voi implica.

Cea de-a treia serie de reporteri de liceu a derulat, începând din data de 25 aprilie 2012,  o campanie de promovare a școlii lor prin realizarea unei serii de articole aniversare în parteneriat cu ziarul Bistriteanul.ro, care a preluat articolele acestora și le-a publicat în presa locală și județeană . Prin articolele lor au adus la cunoștința publicului bistrițean secvențe din viața școlii de altădată, întâmplări trăite de cei care au fost elevi și profesori la „Andrei Mureșanu”și care au făcut posibilă transmiterea ștafetei de școală de succes din generație în generație.

Mărturiile directe, documentele de arhivă și experiența personală s-au regăsit deopotrivă în articolele lor mai mult sau mai puțin reușite, dar cu siguranță muncite. Este cu atât mai notabilă strădania lor, cu cât ei nu au neglijat  școala, ci s-au străduit chiar să îmbine cu succes învățătura de performanță cu activitățile extrașcolare.

CNAM ONLINE, un ziar tânăr într-un liceu centenar

Mergând mai departe, CNAM ONLINE a învăţat că orice lucru bun, oricât de bun ar fi, trebuie să fie cunoscut de către cei pentru care există, astfel ca viitorul să-i aducă suportul celor capabili să investească în lucrurile şi oamenii de calitate ai societăţii.

CNAM ONLINE a încercat şi a reuşit acest lucru prin intermediul evenimentelor puse la cale, dar mai ales cu ajutorul mediei bistriţene. Fie că a fost vorba despre organizarea de conferinţe de presă, mese rotunde pe teme de interes public sau emisiuni TV transmise live, reporterii de liceu au încercat să arate că schimbarea în societate şi amploarea pe care aceasta o are nu depinde de vârstă ci doar de volumul de voinţă şi de muncă.

După mai mult de doi ani de activitate, ziarul CNAM ONLINE trăieşte alături de elevi, absolvenţi, foşti absolvenţi, profesori şi alături de toată suflarea bistriţeană un eveniment unic: 100 de ani de școală în clădirea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, moment marcat cu fast în paginile virtuale ale acestei publicaţii aflate acum la cea de-a treia generaţie de redactori-liceeni: Robert Brici, Isaac Cauni, Cristiana Chiuzan, Daiana Natalia Cojoc, Gabriel Danea, Manuela Herinean, Daniel Pop, Andreea Zdrobău, Florina Vidican. Pe ei ca și pe colegii lor mai mari coordonatorul ziarului, prof. Aurelia Hîruța, nu-i menajează, dar îi apreciază pentru efortul depus, considerând jurnalismul „o școală în școală pentru ziua de mâine”.

Radu Hângănuț, Junior editor la ziarul CNAMonline 

Activitatea de aniversare a Centenarului CNAM

După o muncă susținută din partea reporterilor, s-a obținut realizarea a patru emisiuni TV (la postul local As-Tv) în vederea promovării imaginii colegiului și realizarea a peste 30 de articole pe ziarul online bistriteaul.ro cu tema ”Poveștile de la Andrei” cu cele mai interesante aspecte care au reconstituit cei o sută de ani de existență a construcției cu destinație școlară care astăzi adăpostește Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Colaboratorii  media au fost AS-TV BISTRIŢA, Bistriteanul.ro, BISTRITANEWS și Timp Online.

La acestea s-a adăugat înregistrarea a 104 mărturii ale foștilor elevi ai colegiului, din țară și din străinătate, elaborarea pe dvd a unui colaj cu titlul: ”istorii subiective – filmul unor mărturii” (mai 2012), filmuleţe, articole, anchete, inscripţionare dvd, transcrierea măturiilor filmate, contribuţie la cartea “file din istoria unui centenar (1912 -2012).

Prof. Aurelia Hîruța

1 Comment on "Zece ani de CNAMonline – generația din inima centenarului CNAM."

  1. Felicitări!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.