Vineri, 24 mai 2024, a avut loc la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița etapa națională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”. Proba B s-a desfășurat între orele 09:00-13:00 sub forma unei dezbateri între echipe formate din doi elevi.
Astăzi, 24 mai 2024, s-a desfășurat proba orală a Olimpiadei „Lectura ca Abilitate de Viață” la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Proba a început la ora 09:00, oră până la care elevii au putut să intre în sala de examen. De asemenea, olimpicii au fost surprinși în această dimineață repetând înainte de probă.
Pentru organizatori ziua a început la primele ore ale dimineții cu pregătirea sălilor de examen, dotarea acestora cu sticle de apă, așezarea băncilor în poziția avantajoasă pentru a le oferi candidaților ocazia de a se simți confortabil în timpul probei. Circuitul unui candidat a fost: sala de bagaje, sala de pregătire a răspunsurilor, sala de susținere a probei.
În jurul orelor 08:30-09:00 au fost surprinși și membrii Comisiei centrale în incinta Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Aceștia au fost întâmpinați de elevii voluntari ai liceului și ulterior au mers în sala destinată comisei.
În cursul zilei de ieri, elevii au fost repartizați aleatoriu în echipe formate de doi membri, întrucât proba se va derula sub forma unei dezbateri. Aceștia au fost văzuți cu partenerii lor în jurul orei 20:00 în parcul „Regele Mihai I”.
Rezultatele olimpiadei vor fi afișate astăzi la ora 18:00 pe site-ul Colegiului Național „Liviu Rebreanu”.
Elevii sunt emoționați în contextul probei de astăzi, însă au încredere că se vor descurca.
„Mă simt foarte bine, însă am am emoții și aștept cu nerăbdare să se termine ca să mă pot bucura de restul zilelor la Bistrița. Mi-aș dori să primesc un premiu întrucât sunt în clasa a XII-a și ar fi frumos să închei etapa liceului cu un premiu la OLAV. Cu toate acestea nu aș vrea să am așteptări foarte mari înainte de olimpiadă, deoarece nu aș vrea să fiu dezamăgită ulterior. Le urez multă baftă și celorlalți participanți!”, a declarat o elevă din Galați.
„Și eu și ceilalți participanți suntem emoționați, însă suntem bucuroși să aflăm moțiunile și să avem o discuție cât mai frumoasă”. Am colaborat foarte frumos cu colega mea Flavia până acum și îmi doresc să păstrăm legătura și după olimpiadă.”, a mărturisit eleva Lintă Maria din județul Vâlcea.”
Eleva Docea Rebeca din județul Alba este deopotrivă emoționată și așteaptă să participe la proba orală:
„Sunt mult mai relaxată decât ieri, am reușit să îmi pun ordine în gânduri. Mă simt pregătită și sunt încrezătoarea că va fi totul bine. Sunt recunoscătoare că partenera mea este o persoană comunicativă.”
De asemenea, și elevii voluntari sunt bucuroși că au oportunitatea de a participa la eveniment, fiind o experiență inedită și pentru ei.
„Având în vedere faptul că este prima dată când particip la o activitate de voluntariat, mă bucur că pot să fiu de ajutor”, a declarat Gecan Ana, voluntar CNLR, în pauza între două perechi de candidați care trebuie conduși spre sala de bagaje.
Daria Marcu, reporter de liceu
Alte impresii de la proba B – OLAV se simte ca acasă
Adunați în curtea școlii, surprinși în punctul culminant al călătoriei OLAViene, elevii mărturisesc cu entuziasm primele lor impresii despre orașul gazdă al olimpiadei, cunoscut drept originea OLAV.
„Mi se pare foarte fain tot vibe-ul. Sunt niște oameni minunați. Suntem pe aceeași lungime de undă. Ne simțim ca acasă și asta ne determină să nu avem atât de multe emoții” declară Grigor Carina Ana (Maramureș), calificată, de asemenea, la etapa națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate.
„Noi am lucrat aseară și am impresia că totul o să fie foarte bine, mai ales că ne înțelegem bine și știu că asta se află și pe baremul de arbitraj. Totul o să fie în regulă, doar să știm să ne controlăm emoțiile” a adăugat partenera sa la proba de debate, Păunescu Andreea Cristina (Dâmbovița).
Alexandra-Maria Pop și Daria Leșan, reporter de liceu
Incident rezolvat la OLAV
Așa cum se întâmplă adesea în momentele de mare emoție, și la OLAV a apărut un scurt moment de panică, determinat de tensiunea creată de importanța evenimentului. Un participant la etapa națională a Olimpiadei „Lectura ca Abilitate de Viață” proba orală (B) și-a uitat buletinul în sala de examen, după ce a finalizat dezbaterea cu perechea trasă la sorți în seara precedentă.
Acesta a conștientizat lipsa actului de identitate după ce a plecat din incinta centrului de examen și s-a întors, alături de partenera cu care a susținut proba, în clădirea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Între timp buletinul acestuia a fost găsit de către angajații liceului și dus la Comisia centrală, de unde acesta a putut să reintre în posesia actului de identitate.
Olimpicul a mărturisit că emoțiile din timpul probei și-au spus cuvântul, din acest motiv uitând buletinul pe bancă. Evenimentul a pus în valoare, însă, ideea de prietenie creată de munca în echipă prin această „olimpiadă altfel”, a cărei probă B formează punți și unește spiritele concurenților. Deși din județe diferite și fără să se cunoască până la proba de debate, băiatul a fost însoțit de partenera sa de competiție, în semn din solidaritate.
Daria Marcu, reporter de liceu
Secretarul OLAV cofirmă noutatea acestei competiții
Candale Silviu, secretar al acestei olimpiade, a declarat: „Pentru mine concursul acesta este nou. Este prima dată când particip. Nici măcar participant nu am fost. Nu pentru că nu m-aș fi descurcat cu cititul, ci pentru că nu era concursul când eram eu de vârsta voastră. Pot compara cu alte concursuri la care am participat. Este cu totul de altă natură.
În cadrul probei A m-am ocupat de gestionarea evaluării. Fiecare lucrare ne-a fost trimisă nouă, celor din comisie. Toate lucrările din țară au fost centralizate la Bistrița. Noi le-am împărțit evaluatorilor.”
Acesta a mai adăugat: „Evaluatorii de la scris au rămas și la proba B.”
Alexandra-Maria Pop și Daria Leșan, reporter de liceu
Be the first to comment on "Ziua probei B a adunat concurenții OLAV la CNLR"