Atelier de educație media și întâlnire cu trei sciitori contemporani la OLAV 2024

Vineri, 24 mai 2024, la Sinagoga din Bistrița elevii și profesorii însoțitori de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” au participat la un atelier de educație media și la o întâlnire cu trei importanți scriitori contemporani.

            Vineri, 24 mai 2024, s-au derulat la Sinagoga din Bistrița două activități destinate participanților la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”. Prima activitate la care au participat tinerii olimpici, tocmai eliberați de stresul probei B, a fost un Atelier de educație media susținut de Bianca Rus, reprezentant din partea Centrului pentru Jurnalism Independent, București, care a fost introdusă elevilor de inspectorul de limba și literatura română, Claudia Feldrihan. Acest atelier a avut ca scop informarea tinerilor despre știrile false, fiind un prilej de învățare pentru aceștia cum să le deosebească de cele veridice. De asemenea, activitatea a fost una interactivă, întrucât la final a fost prezentat un exercițiu care i-a stimulat pe elevi și le-a testat vigilența în dezvăluirea unei știri false.

După o scurtă pauză de aproximativ zece minute, participanții au avut parte de o întâlnire cu scriitorii Marin Mălaicu-Hondrari, Radu Vancu și Dan Coman, acesta din urmă fiind și moderatorul evenimentului. Olimpicii, dar și cadrele didactice au fost încântați de acest eveniment, întrucât au avut ocazia de a-i cunoaște și de a interacționa cu scriitorii, adresându-le întrebări în mod direct. Printre principalele subiecte abordate la această întâlnire au fost criza poetică și adăugarea operelor contemporane în structura examenului de Bacalaureat.

La finalul activității, o mare parte dintre elevi au rămas în incinta Sinagogii pentru a primi autografe și pentru a face fotografii cu cei trei scriitori prezenți la acest eveniment.

Daria Marcu, reporter de liceu

Radu Vancu despre OLAV și despre lectură

 Poetul și eseistul Radu Vancu a vizitat Bistrița și s-a întâlnit cu olimpicii veniți pentru Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”.

Întâlnirea a fost una relaxată și deschisă, permițând participanților să adreseze întrebări și să interacționeze direct cu autorul. Vancu a răspuns deschis și sincer, oferind o perspectivă autentică.

Acesta a declarat pentru reporterul CNAMonline că Olav este unul dintre lucrurile cele mai frumoase întâmplate în educația românească în ultimele decenii, e genul de întâlnire între tinerii îndrăgostiți de literatură, convinși că literatura poate schimba vieți, că este o abilitate de viață: „Într-o lume care are și momentele ei de deraiere, de toxicitate, o astfel de olimpiadă îți aduce aminte de un lucru simplu: frumusețea există. E și în cărțile de literatură și ea ne poate schimba viețile în bine.”

Vorbind și despre impactul pe care olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” îl are asupra comunități literare și asupra tinerilor, Radu Vancu a subliniat „Pentru scriitori este foarte important că sunt chemați să se întâlnească cu tineri îndrăgostiți de literatură și te verifică și pe tine ca scriitor cât de reactiv ești, cât de bine mai știi întrebările pentru care ai început să scrii. Iar pentru tineri, cred că identificarea altor parteneri în căutarea frumuseții literaturi e vitală. Eu cred foarte mult în prietenia literară, în faptul că prieteniile în care intră literatura creează un fluid, un magnetism, o formă de prietenie radical diferită de celelalte tipuri de prietenie.”

Despre lecturile însemnate din viața unui tânăr care dorește să scrie și să publice poezii, Radu Vancu e de părere că: „Cel mai eficient lucru pe care îl poate un cititor de poezii ca să și scrie bine, este să citească poezie contemporană. Nu ai cum să faci ceva performant, inovator, dacă nu știi limbajul contemporanilor tăi și în știință și în arte.”

Spre final, Radu Vancu le-a oferit și un sfat olimpicilor, care au fost prezenți: „Să nu uitați că oricât s-ar urâți lumea, frumusețea există, te așteaptă, trebuie să ne păstrăm organele receptoare deschise către frumusețe și, dacă suntem dispuși să o vedem, ea ne va schimba viețile.”

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, ocazie cu care olimpicii au putut schimba câteva cuvinte cu scriitorul, care s-a lăsat sedus de aceștia și le-a răspuns cu bucurie la toate întrebările.

Cristiana Sigmirean, reporter de liceu

Be the first to comment on "Atelier de educație media și întâlnire cu trei sciitori contemporani la OLAV 2024"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.