Un proiect de educație non-formală oferit elevilor din CNAM

Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrita, împreună cu regizoarea Raluca-Maria Rusu doresc schimbarea mentalității din societatea contemporană cu privire la educația non-formală și la potențialul creativ al copiilor, prin implicarea a 20 de elevi cu vârsta cuprinsă între 9-11 ani de la Colegiul National „Andrei Mureșanu” din Bistrița în proiectul “KIDS IN MOTION”.

În luna octombrie, Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrita în parteneriat cu MiniMotion – Atelier Animație Copii, casa de producție de film Artless si Colegiul Național „Andrei Muresanu” au câstigat pentru proiectul “KIDS IN MOTION” un grant în valoare de 10.000 euro prin programul național Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Proiectul KIDS IN MOTION este o inițiativă a casei de producție de film și animație Artless și a atelierului pentru copii MiniMotion din București, ambele înființate de regizoarea de film și animație Raluca-Maria Rusu. Bistrițeancă la origine, Raluca a studiat regie de film și film de animație în Germania. După ce s-a întors în România, a pus bazele MiniMotion, un atelier inovator inter- și multidisciplinar de film de animație pentru copii, care folosește animația stop-motion ca instrument educativ complex, deschizând astfel un nou orizont creativ pentru cei mici. Conceptul atelierului explică interactiv și pe înțelesul copiilor principiile complicate și complexe, artistice și științifice ale filmului de animație, iar copiii îl completează în mod surprinzător prin viteză de percepție, imaginație și foarte mult entuziasm.

Domeniile vizate și finanțate de programul StartOng sunt educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a finanțărilor programului este de 500.000 euro, StartOng fiind totodată cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative din România.

În cadrul proiectului câștigător KIDS IN MOTION, 20 de elevi cu vârsta cuprinsă între 9-11 ani de la Colegiul National „Andrei Mureșanu” din Bistrita nu se vor uita la un film de animație, ci vor descoperi secretele din spatele acestei arte mult îndrăgite, realizând ei înșiși o poveste animată în cadrul acestui inovator proiect de educație non-formală.

Proiectul reprezintă o premieră în peisajul atelierelor de educație non-formală pentru copii din Bistrița și este implementat de Asociația Tineri pentru Comunitate, Bistrița. Acesta reunește o serie de activități din domenii diferite – artă, știință și IT, iar în cadrul său copiii vor descoperi secretele din spatele mult iubitului film de animație, parcurgând toate etapele realizării unei animații stop-motion pe tema iernii și a Crăciunului.

Indirect, proiectul își propune să îmbunătățească oferta cursurilor de educație non-formală disponibilă copiilor din Bistrița și atenuează lipsa activităților interdisciplinare și interactive care să îmbine mai multe discipline, a celor de stimulare a imaginației, a activităților de muncă în echipă și a opționalelor de lucru manual cu materiale diverse, într-o epocă digitalizată în care copiii pierd în experiență senzorială petrecând mult timp în fața ecranelor. Elevii învață prin acest atelier să gândească asociativ, să îmbine domenii diferite pentru a obține un produs nou, să lucreze în echipă și să fie atenți la detalii.

În cadrul proiectului, fiecare echipă va realiza un film scurt de animație. Cele 4 filmulețe vor fi gata cu câteva zile înainte de Crăciun și vor fi prezente pe 19 decembrie în sala mare a cinematografului Dacia din Bistrița, pe care echipa de implementare a proiectului le va prezenta unui public format din rudele copiilor, profesori, membri ai Inspectoratului Școlar Județean, consilieri educativi, presă și bistrițeni dornici să vadă pe marele ecran filmele de animație făcute de elevi. Acestea vor fi felicitările animate ale copiilor oferite de Crăciun pentru comunitatea bistrițeană. După proiectarea filmelor, elevii vor interacționa cu publicul, prezentându-și intențiile artistice și răspunzând eventualelor întrebări. Prin evenimentul proiecției publice se dorește atât schimbarea mentalității societății cu privire la educația non-formală și potențialul creativ al copiilor, cât și încurajarea organizării de proiecte asemănătoare. Cele patru felicitări animate vor fi apoi lansate în social media în ajunul Crăciunului.

Proiectul va fi monitorizat de presă, acesta putând fi urmărit de comunitatea bistrițeană în toate etapele de implementare și pe pagina de facebook a proiectului.

https://www.facebook.com/Kids-in-Motion-106345994145458/

Bistrițenii sunt astfel încurajați să dea share articolelor apărute, pentru a putea face cunoscut acest frumos și inedit proiect pentru copii, care se va desfășura în orașul lor.

Prof. Aurelia Hîruța

 

 

Be the first to comment on "Un proiect de educație non-formală oferit elevilor din CNAM"

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.