Arta în viziunea noastră

Joi, 29 martie 2018, de la ora 12, la Centrul de Informare și Documentare din cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” a avut loc o expoziție de tablouri cu vânzare și recitarea unor creații poetice, realizate întru totul de două eleve ale colegiului. Astfel, s-a promovat talentul tinerilor artiști.

Sub logo-urile ,,Remediu pentru suflet” – poeziile elevei Mîndrean Denisa și,,Învață să iubești culoarea” – expoziția de pictură a Adelinei Baidoc, ambele eleve în clasa a XII-a F, acestea au reușit să încânte publicul format din profesori și elevi ai liceului.

Inițiativa acțiunii a aparținut unor profesoare care și-au dorit să facă talentul celor două fete cunoscut: Ioana Ardelean, profesoară de limba și literatura latină și română, dirigintă a clasei a XII-a F, și Ștefania Borodi, specialitatea educație plastică.

Cele două profesoare au acordat interviuri în exclusivitate pentru ziarul cnamonline.ro.

Ștefania Borodi

Î: Cum ați cunoscut-o pe Adelina ?

R: Cum ne cunoaștem de obicei în clasa a IX-a, iar Adelina, fiind la profilul de științe umane a avut, cred eu, plăcerea de a face o oră pe săptămână și nu o oră la două săptămâni, precum majoritatea claselor de liceu.

Î: De când v-ați dat seama că este talentată la pictură ?

R: Din primele momente, ea desena și nu prea avea încedere, sau nu consiera că este foarte talentată, dar eu i-am argumentat și i-am spus de multe ori că trebuie să continue, trebuie să facă, deoarece este foarte talentată și oricum nu o să poată să se oprească. Atunci când ai o pasiune, un talent așa mare, nu te poți opri din a picta sau desena. Prima dată am lăsat-o să facă ce vrea ea, a pictat flori, i-am explicat câteva lucruri de compoziție, de culoare, lucruri tehnice, după a început să picteze animale, m-am îndrăgostit pur și simplu de picturile ei.

Î: Credeți că reusește să transmită ceea ce vrea prin portretele ei?

R: Da, bineînțeles, fiecare artist de obicei reușește. Pe ea, fiind un artist amator, am încurajat-o, chiar dacă va alege o altă facultate, deoarece ea este foarte bună și pe litere, engleză, franceză, nu se poate să nu își urmeze visul. Toată viața o să deseneze și o să picteze, nu o să se poată opri.

 

Ardelean Ioana

Î: Cum le-ați cunoscut prima dată pe cele doua fete, Adelina și Denisa

R: Pe aceste două minunate fete le-am cunoscut pentru prima dată când am preluat ca diriginte clasa a IX-a F, de istorie științe-sociale, în urmă cu patru ani. Sloganul „învață să iubești culorile” a fost preluat și folosit ca un remediu de suflet de cealaltă. Dacă de Denisa știam că are talent la literatură și am trimis-o la olimpiade și concursuri de unde a venit cu premii și mențiuni în fiecare an, pe Adelina am descoperit-o destul de târziu că ar avea un talent. În urma unei discuții cu doamna profesor de desen am aflat de talentul Andelinei. Am discutat cu Adelina, mi-a arătat câteva picturi și mi-am dat seama de minunatul ei talent. Atunci mi-am propus, împreună cu doamna profesoară de desen, să o ajutăm, să o facem cunoscută, să începem să promovăm talentele școlii. Astfel am scos în evidență ceea ce e frumos, luminos, vesel, adică tinerii noștrii. Adelina a avut parte și de o bursă din partea sindicatului învățământului, de unde a avut posibilitatea să își procure materialele necesare pentru talentul ei.

Î: Cum ați valorificat talentul Denisei?

R: De câte ori a avut loc un concurs de literatură, de atâtea ori am apelat la ea și Denisa a fost prezentă. Când au fost prezenți la activități literare diferiți scriitori din țară, Denisa întotdeauna le-a prezentat creeațiile ei. A fost chiar solicitată în acea culegere de poezii a tinerilor, în care au rugat-o să prezinte câteva dintre poeziile ei. De câte ori se ivește prilejul, elevii trebuie puși în lumină și sperăm ca ele două să fie doar un început în ceea ce va urma.

Î: Credeți că pe viitor se poate ca cele două fete să facă carieră din așa ceva ?

R: Acest lucru depinde foarte mult și de ele. Dacă ele consideră că ceea ce fac este suficient să se transforme într-o profesie, într-o meserie, atunci da. Dar, dacă rămân doar pasiuni e foarte bine, oricum e ok. Nici scrisul, nici pictatul nu a apărut brusc în viața celor două și nici nu va dispărea brusc.

Î: Consierați că ați fost o inspirație pentru ele?

R: Nu știu neapărat dacă am fost un izvor de inspirație pentru ele, cât mai mult un soi de exemplu de om hotărât, om care dacă și-a propus ceva se duce pâîn pânzele albe și face. Sursele lor de inspirație trebuie să fie altceva decât un profesor la apusul carierei. Iubesc ce face Adelina, am cupărat și două dintre tablouri. Iubesc ce face Denisa, de scris am scris și eu, dar nu consider că sunt izvorul lor de insprirație.

Î: Credeți că reușesc să transmită prin pictură respectiv desen ceea ce doresc să transmită ?

R: Da, categoric da, sută la sută.

Amalia Rus, reporter de liceu

Foto: Sharon Crețu

Be the first to comment on "Arta în viziunea noastră"

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.